21.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΜΕΤΑ: Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπ. Εργασίας για την έμφυλη διάστασή του ν/σ Χατζηδάκη | Τρίτη 15/6, ώρα 6μμ.

Οι εργαζόμενες γυναίκες δε θα γίνουν ο «Δούρειος Ίππος» των αντεργατικών σχεδίων τους

Πρόσφατα

Τις τελευταίες ημέρες και ενόψει της προώθησής του αντεργατικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, κορυφώνονται τόσο το… ντελίριο ενθουσιασμού του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, για το «πόνημά» του, όσο και η επικοινωνιακή προπαγάνδα περί του «φιλεργατικού» χαρακτήρα του -εν τοις πράγμασι- φιλεργοδοτικού νομοσχεδίου από τα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ. Στην αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργού, οι εργαζόμενες γυναίκες, οι εργαζόμενες μητέρες αλλά και οι γονείς, που μετατρέπονται σε «Δούρειο Ίππο» των αντεργατικών τους σχεδίων, στην προσπάθειά τους να παραπλανήσουν τον κόσμο της δουλειάς.

Προβάλλουν την «πρόνοια» του αντεργατικού νομοσχεδίου, με την κύρωση διεθνών συμβάσεων, για τα έμφυλα προβλήματα στους χώρους δουλειάς και την αντιμετώπισή τους (παρενόχληση, σεξουαλική ή άλλη βία κ.λπ.) και για τη συμφιλίωση – ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής (τηλεργασία, άδεια πατρότητας, άδεια φροντιστών, επέκταση της άδειας μητρότητας κ.λπ.). Για το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος ήταν υποχρεωμένο να κυρώσει αυτές τις συμβάσεις, οι οποίες προϋποθέτουν και προβλέπουν την ύπαρξη μιας σειράς θεσμών και κατοχυρωμένων συλλογικών κατακτήσεων του εργατικού κινήματος, όπως η συνδικαλιστική ελευθερία, η αναγνώριση του δικαιώματος συλλογικής διαπραγμάτευσης και συλλογικών συμβάσεων, η υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας κ.λπ., όπως επίσης και για το γεγονός ότι δυο φορές υποβάθμισε κι αντέστρεψε το ρόλο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, μετατρέποντάς τη σε Οικογενειακής και Δημογραφικής Πολιτικής, κουβέντα από πλευράς κυβέρνησης!

Αναφορικά με την «πρόνοια» για τα έμφυλα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, επί της ουσίας και σε συνδυασμό και με άλλες διατάξεις, όπως οι απολύσεις εγκύων και τεκουσών γυναικών, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο συντηρεί, αν όχι εντείνει, την εκμετάλλευση και καταπίεση των γυναικών στο χώρο δουλειάς, ταυτίζοντάς τον σε πολλές περιπτώσεις με το σπίτι, για να εξασφαλίζεται η κάλυψη κάθε ανθρώπινης ανάγκης, αυξάνοντας την απλήρωτη εργασία σε σπίτι και δουλειά! Φυσικά, έτσι δεν αποφορτίζει τις γυναίκες από τα βάρη της ανθρώπινης φροντίδας και της κοινωνικής αναπαραγωγής, που συνειδητά το σύστημα τους φορτώνει, μετατρέποντάς τες σε πολίτες της «βοηθητικής» κατηγορίας, προφανώς όχι ισότιμες με τους υπόλοιπους που κάνουν τις «κύριες» εργασίες.

Όσο για την «ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής» για τους γονείς και τους φροντιστές και την πολυδιαφημισμένη άδεια πατρότητας; Ποια και ποιος να πιστέψουν την κυβέρνηση και τον υπουργό, όταν οι γονικές άδειες υπόκεινται στην πλήρη ευελιξία των εργαζομένων και την ευχέρεια των εργοδοτών, όταν οι συμβασιούχες και αναπληρώτριες δεν έχουν τις ίδιες άδειες με τις μόνιμες συναδέλφισσές τους, όταν οι εργαζόμενες/οι θα δουλεύουν απλήρωτες/οι (ή με ανταμοιβή… ρεπό), από νύχτα σε νύχτα και τις Κυριακές, όταν δεν θα υπάρχει ούτε Επιθεώρηση Εργασίας, ούτε ελεγκτικοί μηχανισμοί, για να καταγγέλλεται η εργασιακή αυθαιρεσία, όταν οι δημόσιες, δωρεάν κοινωνικές δομές, η υγεία και η παιδεία ιδιωτικοποιούνται και γίνονται μη προσβάσιμες στα λαϊκά στρώματα. Άλλωστε, η ίδια η ευρωπαϊκή οδηγία 2019/1158 προβλέπει πολλή ευελιξία, τηλεργασία και γενικά, όλοι οι παράγοντες υπόκεινται σε ρυθμίσεις «ευέλικτες»: η εργασία, η άδεια, το ωράριο, ο χώρος εργασίας, τα πάντα!

Η ισότητα δεν κατακτιέται με ζωή και εργασία «λάστιχο», ούτε «σε συνεννόηση με τους εργοδότες», αλλά μέσα από τον αγώνα για σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα, με τη δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου χωρίς απώλεια του εισοδήματος και την ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών στήριξης των γυναικών, των παιδιών, της οικογένειας, της κάλυψης κάθε ανθρώπινης ανάγκης.

Το ΜΕΤΑ, θέλοντας να συμβάλλει στην ανάδειξη και της έμφυλης διάστασης του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, καλεί στη συγκέντρωση που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Συνέλευσης 8 Μάρτη, την Τρίτη 15 Ιούνη, ώρα 6μμ., στο υπουργείο Εργασίας.


Από το ΜΕΤΑ
13-06-21

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις