31.8 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

ΑΡΕΝ, Πρωτοβουλία ΠΕ | Συγχωνεύσεις καταργήσεις σχολείων: Η ιστορία επαναλαμβάνεται, όχι ως φάρσα

Κοινή ανακοίνωση της Αγωνιστικής Ριζοσπαστικής Ενότητας και της Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών ΠΕ

Πρόσφατα

Οι μάσκες πέφτουν! Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποκαλύπτει την αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη ατζέντα που ανέλαβε να υλοποιήσει κατ’ ανάθεση των γνωστών κέντρων που “έβαλαν πλάτη” για την εκλογή της το καλοκαίρι του 2019. Ας συνθέσουμε τα κομμάτια ενός παζλ που θυμίζει deja vu του 2013.

Ιούνης 2021: Ο υπουργός εργασίας Χατζηδάκης εισάγει στη Βουλή προς ψήφιση ένα νομοθετικό τερατούργημα με το οποίο ισοπεδώνει όποιο εργατικό και συνδικαλιστικό δικαίωμα είχε απομείνιει όρθιο από τη μνημονιακή λαίλαπα: οκτάωρο, αμειβόμενες υπερωρίες, κυριακάτική αργία, συνδικαλιστική οργάνωση, απεργία. Όλα θύματα στον βωμό του κέρδους. Την ίδια στιγμή η κοινωνία ζαλισμένη πληροφορείται ότι οι γνωστοί “κύκλοι του ΔΝΤ” σε έκθεση τους για την ελληνική οικονομία επισημαίνουν ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται σε προ κρίσης επίπεδα και το μισθολογικό κόστος σε συνδυασμό και με το κόστος των συντάξεων απειλούν τα πλεονάσματα! Το τρίτο χτύπημα αφορά την είδηση ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους πιστωτές ο ΕΝΦΙΑ του 2022 να προπληρωθεί τον Μάρτιο αντί για τον Σεπτέμβριο , αμέσως δηλαδή μετά την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2021. Ένα “εμπροσθοβαρές” πρόγραμμα , επειδή “απειλούνται τα πλεονάσματα”!!

Το “κερασάκι στην τούρτα” μπαίνει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας: στις 3/6, (την ημέρα , δηλαδή που οι εργαζόμενοι θα έδιναν την πρώτη ηχηρή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο, αν δεν εκδηλωνόταν το πραξικόπημα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας , που μετέθεσε την απεργία, προσφέροντας πολύτιμο δώρο στον Χατζηδάκη), σε τηλεδιάσκεψη στελεχών της εκπαίδευσης από τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο , ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Κόπτσης ανήγγειλε γενικευμένες συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο να προκύψει πλεόνασμα 8.500 εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά. Υπονόησε σαφώς ότι θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος του Υπουργείου ως προς τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και εγκάλεσε τα στελέχη εκπαίδευσης να βάλουν πλάτη στην υλοποίηση αυτών των κατευθύνσεων. Δηλαδή να στριμωχτούν μέσα στις τάξεις 25-27 μαθητές, να χαθούν μαζικά σχολεία στις γειτονιές και στις περιοχές κατοικίας των μαθητών, να αναγκαστούν γονείς και μαθητές να μετακινούνται χιλιόμετρα μακριά.

Ολ΄ αυτά θυμίζουν το μαύρο καλοκαίρι του 2013 , όταν μπήκαν σε διαθεσιμότητα 2500 συνάδελφοι των ΕΠΑΛ, οι σχολικοί φύλακες και οι καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών! Τότε που οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις ήταν η μνημονιακή κανονικότητα! Τότε , τέλος, που οι ντιρεκτίβες για απελευθέρωση των απολύσεων και ισοπέδωση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων επιβάλλονταν από την τρόικα ως προϋπόθεση για τη διατήρηση της “χρηματοδότησης”!

Τώρα, όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Δείχνει αποφασισμένη να περάσει “δια πυρός και σιδήρου” το αντεργατικό νομοσχέδιο, που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην εργοδοτική κερδοσκοπία. Υλοποιεί δεσμεύσεις στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και στο κεφάλαιο , γιατί μόνο εκεί λογοδοτεί. Δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ για τη δημόσια υγεία και την εξασφάλιση ανοιχτών και ασφαλών σχολείων, καταστρατήγησε τα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και μαθητριών με την εξάμηνη τηλεκπαίδευση και την ελάχιστη βάση εισαγωγής, η οποία τους προσφέρει βορά στα μεγάλα συμφέροντα των κολεγίων, και εναπόθεσε τα πάντα στην ατομική ευθύνη. Και τώρα τολμά με μεθοδεύσεις να φέρει από την πίσω πόρτα τις συγχωνεύσεις , τις καταργήσεις και γενικά όλο το αντιδραστικό πλαίσιο της έκθεσης Πισσαρίδη! Θα μας βρει όλους απέναντί της!!

Τους προειδοποιούμε: “Ούτε να το σκεφτείτε”!!!

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες , οι ΣΕΠΕ και οι ΕΛΜΕ οφείλουν να καλέσουν γενικές συνελεύσεις, ώστε ο κλάδος να τεθεί σε ετοιμότητα. Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 10/6 με την μεγάλη πανεργατική απεργία ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη και στη συνέχεια να ακολουθήσουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις με στόχο την αποτροπή των αντιεκπαιδευτικών σχεδίων τους.

  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη στη Βουλή.

  • Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο , τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία.

  • Μείωση του χρόνου εργασίας με αύξηση αποδοχών. Άμεσα 35ωρο 5ήμερο. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Νομοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας.-Να ακυρωθούν οι νόμοι για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

  • Μόνιμοι, μαζικοί διορισμοί για να καλυφθούν τα κενά από τις συνταξιοδοτήσεις.

  • Μείωση ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα και μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

  • Καμία συγχώνευση ή κατάργηση σχολείου.

Όλοι την Πέμπτη 10/6, στις 10:30 στην απεργιακή συγκέντρωση στα Χαυτεία και συμμετοχή στην κοινή πορεία με όλα τα απεργιακά μπλοκ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις