29.3 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

ΠΑΤΕΚ: Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο και τα δικαιώματά μας! 30ωρο – 5νθήμερο – 6ωρο τώρα για όλους και όλες!

Πρόσφατα

Ξεσηκωμός τώρα! Όλοι και όλες στη Γενική Απεργία | Πέμπτη 10 Ιούνη

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά παρουσιάστηκε και προχωράει για κατάθεση στην βουλή χωρίς μεγάλες μέχρι τώρα αντιδράσεις. Πρόκειται για το πιο αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά που έχει έρθει.

Βασική αιχμή του αφορά στην κατάργηση του 8ωρου. Δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης εργαζομένων μέχρι 10 ώρες/μέρα κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, υπό τον όρο ότι μέσα στο ίδιο εξάμηνο ή έτος θα προβλέπεται αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας. Τα παραπάνω θα συμβαίνουν μόνο έπειτα από “ελεύθερη” ατομική συμφωνία εργαζόμενου-εργοδότη. Λες και δεν γνωρίζουμε τους εργοδοτικούς εκβιασμούς και τι γίνεται ακόμα και σήμερα που αυτά απαγορεύονται.

Στο ίδιο νομοσχέδιο αυξάνουν στις 150 τις ώρες των νόμιμων υπερωριών ενώ μειώνεται η προσαύξηση της υπερωρίας. Επίσης καταργούν την κυριακάτικη αργία για μια σειρά από κλάδους ακόμα εκτός του εμπορίου. Παράλληλα μετά την απελευθέρωση των απολύσεων το 2019, θεσπίζουν νέα διάταξη που άρει το δικαίωμα του εργαζομένου να καταγγείλει ως παράνομη την απόλυσή του και να διεκδικήσει επαναπρόσληψη. Αντιθέτως θεσπίζουν πως σε περιπτώσεις άκυρης απόλυσης ο εργοδότης δεν υποχρεούται να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αλλά μόνο να του καταβάλλει λίγους μισθούς αν το επιτρέπουν τα οικονομικά της επιχείρησης.

Συνεχίζουν τις κρατικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των συνδικαλιστικών φορέων με μία σειρά νομοθετικών τροποποιήσεων, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη ψήφιση του μέτρου 50+1 των εγγεγραμένων μελών για να μπορεί να αποφασιστεί απεργία και έπειτα από τις τελευταίες παρεμβάσεις με το νόμο του Άδωνη Γεωργιάδη, έρχονται πάλι να παρέμβουν για το συμφέρον των εργοδοτών μέσα στη λειτουργία των συνδικάτων. Εισάγουν εκ νέου το υποχρεωτικό ηλεκτρονικό μητρώο των μελών κάθε συνδικάτου, μητρώο που δε θα ελέγχεται αποκλειστικά από τους εργαζομένους αλλά έχουν πρόσβαση και τα αφεντικά, μαθαίνοντας έτσι ποιοι είναι μέλη των σωματείων. Επιβάλλουν την ηλεκτρονική κι εξ αποστάσεως συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις, επιβάλλουν με νόμο σε περίπτωση απεργίας να μη σταματά ένα κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας, καταργώντας με νόμο ουσιαστικά την ουσία της απεργίας. Απαγορεύονται καταλήψεις εργασιακών χώρων από εργαζομένους στα πλαίσια διαμαρτυρίας και αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ακομα και την περιφρούρηση των αγώνων μας θα απαγορεύσουν

Όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση μαζί με τα ΜΜΕ που έχει χρυσοπληρώσει, μιλάνε για ένα φιλεργατικό νομοσχέδιο. Κρύβουν ότι καταργούν το ωράριο, ότι θα μας καλούν όποτε θέλουν για δουλειά και θα είναι πλέον και νόμιμο. Μιλάνε για ξεκαθάρισμα και διαφάνεια στο συνδικαλιστικό πεδίο, αυτοί που εξευτέλισαν την έννοια του συνδικαλισμού, που έθρεψαν τους συνδικαλοπατέρες-προνομοιούχους, που έχτισαν καριέρες πάνω στα ρουσφέτια.

Άραγε τώρα ξαφνικά νοιάστηκαν για τη δύναμη των εργαζομένων; Τότε γιατί υποβάθμισαν την Επιθεώρηση Εργασίας, γιατί την έβγαλαν σε λοκ ντάουν μέσα στην πανδημία με κυβερνητική απόφαση; Γιατί δεν δίνουν επίδομα ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους; Γιατί δεν αυξάνουν τον κατώτατο μισθό;

Τέρμα η κοροϊδία! Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί συνειδητό σχέδιο μίας κυβέρνησης που υπηρετεί ακέραια τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των εργοδοτών. Δεν ενδιαφέρονται για τους εργαζομένους και τα δικαιώματα μας. Άλλωστε όλο το νομοσχέδιο αποτελεί συμπύκνωση των προτάσεων του Συλλόγου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) τα τελευταία χρόνια. Είναι γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δανειστών. Και δεν είναι τυχαίο ότι κι η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντάει ουσιαστικά. Γιατί πόσο να σηκώσει κανείς την αντιπαράθεση όταν έχεις ψηφίσει νόμους που καταργούσαν εργατικά δικαιώματα.

Το λέμε ξεκάθαρα! Δυνατοί είμαστε όταν είμαστε ενωμένοι στα σωματεία μας απέναντι στους εργοδότες, απέναντι στις πολιτικές του κεφαλαίου. Όταν μαχητικά κι αποφασιστικά υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και τις ιστορικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης.

Λένε πως η εποχή έχει αλλάξει, πως απαιτείται ευελιξία στην εργασία! Πράγματι η εποχή έχει αλλάξει, και θέλει ευελιξία αλλά για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Σήμερα η παραγωγικότητα της εργασίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα, οι τεχνολογικές κι επιστημονικές είναι τεράστιες, ο πλούτος που παράγουμε επίσης. Υπάρχουν οι δυνατότητες, είναι δίκαιο και αναγκαίο να δουλεύουμε 30 ώρες την βδομάδα, να έχουμε σταθερή δουλεία, να αυξηθεί τώρα ο κατώτατος μισθός ώστε να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας για να δουλεύουμε όλοι, να έχουμε περισσότερο και ποιοτικότερο ελεύθερο χρόνο. Εμείς αυτή την ευελιξία και δυνατότητες της εποχής υπερασπιζόμαστε!

  1. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!. Σήμερα είναι δίκαιο, είναι αναγκαίο, είναι εφικτό να μειωθούν οι ώρες εργασίας συνολικά για όλη την εργατική τάξη: 30ωρο-5μερο-6ωρο για όλους και όλες χωρίς μείωση των αποδοχών.

  2. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τώρα: Γιατί μόνο μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουμε πραγματική δύναμη οι εργαζόμενοι.

  3. Αυξήσεις στους μισθούς! Αύξηση κατώτατου μισθού. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους τώρα! Μέσα στην πανδημία αύξησαν τα κέρδη τους την ίδια στιγμή που οι μισθοί μας μείναν στα ίδια και εκατοντάδες έχασαν τη δουλειά τους.

  4. Κάτω τα χέρια από το συνδικαλισμό και τα σωματεία μας! Είναι στα δικά μας χέρια να καθαρίσουμε με όλη τη σαπίλα του συνδικαλισμού, με τους εργοδοτικούς και τα παράσιτα. Η απεργία είναι όπλο των εργαζομένων, όπλο μέσα από το οποίο ιστορικά κατακτήσαμε όλα τα δικαιώματά μας. Δεν μπαίνει υπό διαπραγμάτευση με τους εργοδότες, τον ΣΕΒ και καμία κυβέρνηση.

Εμείς και μόνο εμείς έχουμε λόγο για τις αποφάσεις και τον τρόπο λήψης τους. Θέλουμε σωματεία μαζικά, ενωτικά, ενεργά. Σωματεία με δημοκρατία στις συνελεύσεις. Με έλεγχο από τους εργαζόμενους και όχι εργατοπατέρες που έχουν να δουλέψουν χρόνια. Σωματεία ταξικά κι ανεξάρτητα.

Η ΓΣΕΕ δε μπορεί και δε θέλει να οργανώσει αυτό τον αγώνα. Η ηγεσία της έχει από καιρό δώσει τα χέρια με τους βιομηχάνους, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους εφοπλιστές. Λειτουργούν ως κανονικοί εταίροι της αστικής τάξης και των κυβερνήσεών της.

Για αυτό απαιτείται ο ενωτικός συντονισμός μεταξύ των συνδικάτων στη βάση των αιτημάτων μας κι όχι στη βάση των μικροκομματικών σχεδίων και σκοπιμοτήτων. Με την κοινή δράση όλων των αγωνιστικών ταξικών ρευμάτων χωρίς εξαιρέσεις.

Η απεργία στις 6 Μάη, οι διαδηλώσεις, οι κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές στέλνουν το μήνυμα ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να κατατεθεί.

Στην πανεργατική απεργία στις 10/6 πρέπει να υπάρξει ξεσηκωμός, να παγώσουν οι χώροι δουλειάς, να κατέβουμε χιλιάδες στους δρόμους για να μην κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο. Κανένα σωματείο, κανένας εργαζόμενος να μη μείνει έξω από τον αγώνα. Να συγκροτήσουμε επιτροπές εργαζομένων εκεί όπου δεν υπάρχουν σωματεία. Να συζητήσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς για το νομοσχέδιο, να οργανώσουμε την απεργίας μας, να προετοιμαστούμε για νέα απεργία κλιμάκωσης ώστε η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο.

Με ταξική ενότητα να υπερβούμε τους ανούσιους κομματικούς διαχωρισμούς. Να τελειώνουμε με τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές, τους ξεπουλημένους και τους γραφειοκράτες που μπαίνουν εμπόδιο στην οργάνωση του αγώνα.

Στην εποχή των νέων κρίσεων, με τα εργατικά συμφέροντα μπροστά!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 10/6


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις