31.8 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Κυβέρνηση ΝΔ και Χατζηδάκης βγάζουν «στην παρανομία» την απεργία και τους απεργούς, στην «κανονικότητα» την απεργοσπασία

Από το Γιώργη Χρήστου

Πρόσφατα

Την περαιτέρω ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων, της απεργίας και του δικαιώματος των εργαζομένων να διεκδικούν καλύτερους μισθούς, συντάξεις και εργασιακές συνθήκες έχει ως στόχο η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο γυρίζει τη χώρα, πέραν του ενός αιώνα πίσω, σε εποχές εργασιακής ειλωτείας.

Κι αυτό είναι ηλίου φαεινότερον από τις δηλώσεις του αμετανόητου υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, σε δηλώσεις του, στο «Βήμα της Κυριακής», όπου ξεκαθαρίζει πως: «Άλλο η απεργία και άλλο η παρανομία», προαναγγέλλοντας ότι οι απεργίες που κηρύσσονται παράνομες από το δικαστήριο δεν θα μπορούν να επαναποφασίζονται από υπέρτερη – δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια – συνδικαλιστική οργάνωση. Μάλιστα, όπως προσθέτει: «Οι συνδικαλιστές που παρανομούν κατά τη διάρκεια της απεργίας θα υπόκεινται σε αστικές ευθύνες», υπογραμμίζει, καλύπτοντας έτσι την εργοδοτική αυθαιρεσία και την προσπάθεια στησίματος απεργοσπαστικού μηχανισμού, κατά τη διάρκεια μιας απεργίας.

Να σημειωθεί πως στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε, την περασμένη Παρασκευή, προς τα ΜΜΕ, με την κατάθεση του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ανάμεσα στα «σύγχρονα, πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων» που ισχυρίζεται ότι λύνει είναι και τα δύο παρακάτω:

Απαγόρευση παράνομης απεργίας: Ορίζεται ότι εάν κριθεί παράνομη απεργία ή στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, δεν επιτρέπεται (μια πρακτική που ακολουθείτο σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι σήμερα), η κήρυξη απεργίας από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση για το ίδιο θέμα.

Αστική ευθύνη συνδικαλιστών: Προστίθεται διάταξη σύμφωνα με την οποία τόσο οι συνδικαλιστές που πραγματοποιούν καταλήψεις, αποκλεισμούς, ή ασκούν βία, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν, όσο και η συνδικαλιστική τους οργάνωση, θα έχουν αστική ευθύνη. Η ευθύνη δεν βαραίνει το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά εκείνους που προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις, ενώ η καταβολή αποζημίωσης προϋποθέτει την άσκηση αγωγής από την θιγόμενη επιχείρηση.

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας, στις δηλώσεις του, στο «Βήμα της Κυριακής», ρίχνοντας «λάσπη στον ανεμιστήρα», επιχειρεί να αμαυρώσει τους αγώνες των εργαζομένων και το εργατικό – συνδικαλιστικό ισχυριζόμενος ότι: «Οι συνδικαλιστές ενοχλούνται από τα ηλεκτρονικά μητρώα και την ηλεκτρονική ψηφοφορία που εισάγουμε, όπως και από την κατάργηση της χρηματοδότησης των οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα. Αυτό είναι το πρόβλημά τους».

Με λίγα λόγια, αφού πρώτα μας λέει ξεδιάντροπα πως «για τα λεφτά, τα κάνουν όλα», το… παίζει αβελτήρων, κάνει πως δεν καταλαβαίνει πόσο διαβλητό είναι το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, πόσους εκβιασμούς και παρεμβάσεις χωράει. Το Ergasianet, o υπογράφων το κείμενο και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, του αφιερώνουν το παρακάτω απόσπασμα από την ΚΥΑ/ΔΙΔΑΔ/Φ.37.21/1296/οικ.3731 (ΦΕΚ 944Β/10-03-2021), με θέμα «Εκλογή αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια των δημοσίων υπηρεσιών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

Άρθρο 6 – παράγραφος 6: «Την καθορισμένη ημέρα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ο εκλογέας, αφού καταχωρίσει την ψήφο του στο ηλεκτρονικό σύστημα, λαμβάνει μέσω εξατομικευμένου ηλεκτρονικού μηνύματος μια ψηφιακή Απόδειξη Καταχώρισης Ψήφου, η οποία αποτελεί μοναδικό κρυπτογραφικό τεκμήριο της συμμετοχής του στην ψηφοφορία. Σε περίπτωση που ο/η ψηφοφόρος καταχωρίσει την ψήφο του περισσότερες από μία φορές, λαμβάνεται υπόψη η τελευταία ψήφος και ισχύει η αντίστοιχη ψηφιακή Απόδειξη Καταχώρισης Ψήφου».

Αναφορικά με την κατάργηση του 8ωρου και το ξήλωμά του «εις το όνομα» της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, εμπαίζει ωμά, προσβάλλει και υποτιμά τον κόσμο της δουλειάς, αναρωτώμενος: «Ποιος σοβαρός άνθρωπος πιστεύει ότι θα ήταν δυνατόν να καταργηθεί το 8ωρο σε μια χώρα της ΕΕ;»

Να θυμίσουμε πως το 8ωρο υπήρξε το κεντρικό αίτημα γύρω από το οποίο συγκροτήθηκε το εργατικό κίνημα στο γύρισμα του 19ου αιώνα προς τον 20ό. «Οκτώ ώρες εργασία, οκτώ ώρες ψυχαγωγία, οκτώ ώρες ανάπαυση» ήταν το κεντρικό σύνθημα των διαδηλώσεων στο Σικάγο του 1886. Ορθό από ανθρωπιστική άποψη, εφόσον η προσωπική ολοκλήρωση απαιτεί ένα επαρκές διάστημα ανάμεσα στο χρόνο εργασίας και στον αναγκαίο χρόνο ξεκούρασης, ώστε να ξεδιπλωθούν όσα σχετίζονται με τη δημιουργικότητα, την πνευματική συγκρότηση, την κοινωνικότητα, την ενασχόληση με τα κοινά. Ορθό επίσης από την άποψη της κοινωνικής προόδου, εφόσον η μείωση του χρόνου εργασίας συνεισφέρει στο στοίχημα της ισότητας.

Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, στην περίπτωση που ψηφιστεί και γίνει νόμος, το  10ώρο, 11ωρο κτλ., δε θα είναι εξαιρέσεις, αλλά η νέα «κανονικότητα» που θα επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ -πατώντας πάνω σε νόμους και τα μνημόνια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-, ως προς το μέγιστο ημερήσιο χρόνο εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, την ποιότητα ζωής αλλά και την υπερωριακή αποζημίωση των εργαζομένων.

Το κεφάλαιο, οι επιχειρήσεις, η εργοδοσία αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη, ακόμη μεγαλύτερη εξουσία στο να αποφασίζουν μονομερώς για την ευέλικτη χρήση των εργαζομένων εκμαιεύοντας ή επιβάλλοντας τη «συναίνεση» τους και χωρίς πλέον να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων.

Και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, σε ό,τι αφορά την Οδηγία της ΕΕ, την οποία έχει σαν «καραμέλα» ο υπουργός Εργασίας και την «πιπιλίζει», σε όποιο ΜΜΕ εμφανιστεί, για το χρόνο εργασίας επιτρέπει μέχρι και 13 ώρες εργασίας την ημέρα (καθιστώντας υποχρεωτική την 11ωρη ανάπαυση), καθώς και 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα, με δυνατότητες ευελιξίας σε ευρύτερες περιόδους αναφοράς και ρήτρες εξαίρεσης τόσο κρατών όσο και των εργαζόμενων που προαιρετικά θέλουν να δουλέψουν παραπάνω. Γενικότερα, δίνοντας μεγάλα περιθώρια ευελιξίας και επιτρέποντας ευρείες παρεκκλίσεις ως προς τα οριζόμενα όρια, η Οδηγία αδυνατεί να επιβάλει ένα ισχυρό επίπεδο ελάχιστης προστασίας της ασφάλειας, της υγείας και του προσωπικού χρόνου των εργαζομένων, ενώ επιτρέπει το κοινωνικό ντάμπιγκ, την καταστρατήγηση των κεκτημένων των εργατικών αγώνων και την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.

Είναι, λοιπόν, σαφές πως η κυβέρνηση της ΝΔ, με το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, επιχειρεί να αλώσει το τελευταίο οχυρό, τον σκληρό πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων. Επιχειρεί να επιβάλει ξανά έναν εργασιακό 19ο αιώνα, σε μια εποχή που η ψηφιακή επανάσταση και η ρομποτική θα δικαιολογούσαν πλήρως το αίτημα του 5ώρου και τη εβδομάδας των 30 ωρών εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες γνωρίζουν καλά πως το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά συνιστά, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για την προστασία της εργασίας» κάθε άλλο παρά φιλεργατικό είναι. Αναγνωρίζουν πως πρόκειται για ένα σαρωτικό νομοσχέδιο, μια ολομέτωπη επίθεση στα πλέον θεμελιώδη δικαιώματα τους, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Είναι ένα νομοσχέδιο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της εργοδοσίας. Κι αυτό, ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου για τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες. Γνωρίζουν πολύ καλά πως οι επιπτώσεις των προωθούμενων μέτρων θα είναι συντριπτικές για το εισόδημα, τον εργάσιμο χρόνο, την προσωπική και κοινωνική ζωή και τη δυνατότητα συγκρότησης αντιστάσεων των εργαζομένων.

Ο αμετανόητος, άεργος και άσχετος με το εργασιακό αντικείμενο, υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, που, από όπου κι αν περνά, λειτουργεί ως «ντίλερ του κεφαλαίου», θα πάρει την απάντησή του, από τους εργαζομένους, τις εργαζόμενες και τα Συνδικάτα, με συντονισμένη και ενωτική δράση στους χώρους εργασίας και στο δρόμο, με αφετηρία τη Γενική Απεργία, την Πέμπτη 10 Ιούνη.

Για το λόγο αυτό, οφείλουν οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις να αντιμετωπίσουν το νομοσχέδιο με ενωτικό, πλατύ και αγωνιστικό πνεύμα. Να πάρουν αποφάσεις καταδίκης του νομοσχεδίου, να οργανώσουν καμπάνιες ενημέρωσης, περιοδείες στους χώρους δουλειάς και γενικές συνελεύσεις των μελών τους. Να σχεδιάσουν τη δράση τους για την επιτυχία των συλλαλητηρίων και των απεργιακών κινητοποιήσεων, που έχουν προγραμματιστεί το επόμενο διάστημα.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 10 ΙΟΥΝΗ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις