15.3 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Και νέα καθυστέρηση στις πληρωμές εισφορών για παράλληλη ασφάλιση

Νέα εισήγηση για παράταση έχει προγραμματιστεί για συζήτηση στο ΔΣ του ΕΦΚΑ, που συνεδριάζει σήμερα. Πώς η νέα αυτή αναβολή σωρεύει χρέη για χιλιάδες ασφαλισμένους. Αναλυτικά ποιους αφορά η νέα διαδικασία εκκαθάρισης και πώς αναμένεται πλέον να εξελιχθεί

Πρόσφατα

Και νέα μετάθεση, πιθανότατα για ένα μήνα, αναμένεται να λάβει η πληρωμή των επιπλέον ασφαλιστικών εισφορών για μερίδα ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ που έχει από τις αρχές του 2020 παράλληλη απασχόληση.

Το θέμα έχει προγραμματιστεί και θα συζητηθεί -εκτός απροόπτου- στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, που καλείται συνεχώς να αναβάλλει μια υποχρέωση για χιλιάδες ασφαλισμένους μισθωτούς με χαμηλούς μισθούς ή και μερική απασχόληση, που παράλληλα έχουν και «μπλοκάκι». Μόνο που όσο περισσότερο σπρώχνονται τα χρέη προς το φθινόπωρο τόσο μεγαλύτερες υποχρεώσεις σωρεύονται, καθιστώντας τις οφειλές δυσβάσταχτες. Καθώς βέβαια οι εισφορές αυτές αφορούν το 2020 και το 2021, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και εκπρόσωποι των μη μισθωτών επισημαίνουν ότι καλό θα ήταν και αυτές οι εισφορές να ενταχθούν στη νέα επικείμενη ρύθμιση οφειλών για κορωνο-χρέη.

Αυτό που είναι σίγουρο πάντως, είναι ότι σύμφωνα με την εισήγηση προς το ΔΣ του ΕΦΚΑ, η διαδικασία εκκαθάρισης από τον ΕΦΚΑ δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα η διαδικασία πληρωμών, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει τον Απρίλιο και πήρε ένα μήνα παράταση, να πάει ακόμη πιο πίσω. Αυτό στην πράξη δημιουργεί καθυστέρηση και στην πληρωμή των εισφορών του 2021, που θα έτρεχε βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης, ένα μήνα μετά την έναρξη των πληρωμών για το 2020.

Προσοχή όμως. Θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον εισφορές όσοι, βάσει της αναμενόμενης εκκαθάρισης, έχουν καταβάλει χαμηλότερες εισφορές από τις προβλεπόμενες. Ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση που ελεύθερος επαγγελματίας απασχολείται ταυτόχρονα και ως μισθωτός, καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή του απασχόληση βάσει των ασφαλιστέων του αποδοχών. Σε περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι υψηλότερες των εισφορών που προκύπτουν από την επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία, δεν θα υπάρξει νέο ειδοποιητήριο, καθώς καλύπτεται η υποχρέωση καταβολής εισφορών από τον ελεύθερο επαγγελματία. Αν όμως οι καταβληθείσες από τη μισθωτή εργασία εισφορές υπολείπονται της επιλεγείσας κατηγορίας, ήτοι 252 ευρώ για τις περισσότερες περιπτώσεις, τότε ο ασφαλισμένος θα κληθεί να καλύψει τη διαφορά.

Και αυτό γιατί από τις αρχές του 2020, ο ΕΦΚΑ δεν έχει αναρτήσει ειδοποιητήρια πληρωμής για εισφορές στην περίπτωση ύπαρξης παράλληλης ασφάλισης. Με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε εντός του 2021, καθορίστηκε η διαδικασία και αρχικά είχε προβλεφθεί η πληρωμή τω εισφορών του 2021 σε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο. Ο Απρίλιος έγινε Μάρτιος και πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΔΣ του ΕΦΚΑ αναμένεται να υπάρξει εισήγηση για μετάθεση και αυτής της ημερομηνίας.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή αφορά μισθωτούς που διατηρούν παράλληλα μπλοκάκι ως επαγγελματίες ή αυτοαπασχολουμένους που ασκούν πολλαπλές μη μισθωτές δραστηριότητες. Από αυτούς, όσοι απασχολούνταν το 2020 με χαμηλούς μισθούς, κάτω των 900 ευρώ, θα κληθούν να αποπληρώσουν το χρέος του 2020 σε 6 μηνιαίες δόσεις. Εφόσον βέβαια ισχύουν οι ίδιες μισθολογικές και εργασιακές συνθήκες και το 2021, θα ξεκινήσουν να πληρώνουν επιπλέον εισφορές, πιθανότατα εντός του καλοκαιριού. Και αυτό γιατί αμέσως μετά την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων του 2020, ο ΕΦΚΑ αναμένεται να προχωρήσει και στην εκκαθάριση των πρώτων μηνών του 2021, ώστε να ξεκινήσει να «τρέχει» κανονικά η πληρωμή εισφορών των μη μισθωτών με παράλληλη απασχόληση, όπως προβλέπει ο νόμος.

Λόγω της καθυστέρησης, ενώ αρχικά τα πρώτα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» του ενιαίου φορέα για τις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου 2021 είχε προγραμματιστεί να έχουν καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 31η Μαΐου και στη συνέχεια την 30ή Ιουνίου, πλέον εκτιμάται ότι η αρχή θα γίνει τον Ιούλιο, προκειμένου πιθανότατα τον Αύγουστο να κληθούν να πληρώσουν τις εισφορές του Φεβρουαρίου κ.ο.κ.

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τους υπόλοιπους μη μισθωτούς

Εν τω μεταξύ, ήδη, αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Απριλίου 2021 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 31η Μαΐου 2021. Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).


Πηγή: Euro2day.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις