16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το ΣτΕ αποφασίζει για τον υποχρεωτικό έλεγχο και τα μέτρα για τον κορονοϊό

Προσφυγές κατέθεσαν μια εργαζόμενη σε στρατιωτικό εργοστάσιο και γονείς μαθητών

Πρόσφατα

Εργαζόμενη στην γραμματεία στρατιωτικού εργοστασίου είναι η πρώτη που προσφεύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση της απόφασης για τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στην αίτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η γυναίκα χαρακτηρίζει την επίμαχη απόφαση αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για καταστρατήγηση του συνταγματικού θεμελιώδους δικαιώματός της στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Της προσφυγής είχε προηγηθεί η απαγόρευση της εισόδου της στην υπηρεσία καθώς δεν υπεβλήθη στον προβλεπόμενο υγειονομικό έλεγχο. Η ίδια απάντησε με σειρά επιστολών- αναφορών διαμαρτυρίας με τις οποίες έκανε γνωστό ότι δεν προτίθεται να συμμορφωθεί στην επίμαχη κ.υ.α. καθώς δεν δίνει την συγκατάθεση της στην επεξεργασία των προσωπικών της δεδομένων.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι παρά το γεγονός ότι ο συνταγματάρχης διοικητής έχει διατάξει την αποχώρηση της απειλώντας την ακόμη και με την Στρατονομία η ίδια εξακολουθεί να προσέρχεται καθημερινά στην εργασία της.

«Τα μέτρα είναι αντίστοιχα με την επιβολή του καθεστώτος Απαρτχάιντ»

Την ίδια ώρα, 49 γονείς μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μια φοιτήτρια με αίτηση τους στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητούν να ακυρωθεί ο νόμος 4790/2021 που αφορά στις ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.

Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι τα προβλεπόμενα μέτρα είναι αντίστοιχα με την επιβολή του καθεστώτος Απαρτχάιντ ενώ τα χαρακτηρίζουν «απάνθρωπα μέσα εξαναγκασμού σε συμμετοχή σε μαζικά πειραματικά βιοϊατρικά πρωτόκολλα».

Οι προσφεύγοντας αναφέρουν πως ο επίμαχος νόμος παραβιάζει σωρεία συνταγματικών διατάξεων που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού ενώ είναι αντίθετος σε διεθνείς και Ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Επιπλέον, εστιάζουν στο συνταγματικό δικαίωμα των μαθητών στην εκπαίδευση επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει νομοθετική πρόνοια για κατ΄ οίκον διδασκαλία.


Πηγή: newsbeast.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις