11.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΔΔΑ: Απορρίπτει τις προσφυγές κατά του lockdown. Δεν είναι κατ΄ οίκον περιορισμός αποφαίνεται

Πρόσφατα

Απορριπτική υπήρξε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) σε προσφυγή πολίτη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι υποβλήθηκε σε «διοικητική κράτηση» λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Από το ΕΔΔΑ θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα και άλλη σχετική προσφυγή που υπέβαλαν οι Έλληνες δικηγόροι και όπως έγραψε το dikastiko.gr πέρασε το πρώτο στάδιο του «παραδεκτού». Η προσφυγή, που υπέβαλαν οι Ν. Αλιβιζάτος και Β. Χειρδάρης, αφορά το lockdown που επέβαλε η χώρα στις δικαστικές διαδικασίες, αποφασίζοντας να κατεβάσουν ρολά τα δικαστήρια με όποιες συνέπειες είχε η απόφαση αυτή για τους δικηγόρους, αλλά και για τους πολίτες.

Ζήτησε «αποφυλάκιση» και έξοδο από το σπίτι για οποιονδήποτε λόγο

Στην προσφυγή, πάντως, για την οποία ήδη αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δείχνει τη γενικότερη στάση όσον αφορά το lockdown λόγω κορονοϊού, ο προσφεύγων ισχυριζόμενος ότι υποβλήθηκε σε «διοικητική κράτηση», ζήτησε από τα εθνικά δικαστήρια να διατάξουν την άμεση αποφυλάκιση του και να διαπιστώσουν ότι είχε το δικαίωμα να εξέλθει από το σπίτι του για οποιονδήποτε λόγο, χωρίς να πρέπει να προσκομίσει έγγραφο που να πιστοποιεί έγκυρους λόγους και χωρίς να διακινδυνεύει να του επιβληθεί πρόστιμο. Ζήτησε, μάλιστα, να εξετάσουν επειγόντως την υπόθεσή του και να εκδώσει εκτελεστή απόφαση.

Ωστόσο, οι αιτήσεις του απορρίφθηκαν με την αιτιολογία ότι η εν λόγω νομοθεσία δεν επιδέχεται διοικητική επανεξέταση. Στη συνέχεια, προσέφυγε στο ΕΔΔΑ κατά των μέτρων που είχαν λάβει οι ρουμανικές αρχές για τον περιορισμό της πανδημίας προς τα τέλη Μαρτίου έως και τα μέσα Μαΐου του 2020.

Ελεύθερος μετακίνησης με τα σχετικά έγγραφα, απαντά το ΕΔΔΑ

«Το Στρασβούργο επισήμανε ότι το μέτρο που καταγγέλλει ο προσφεύγων διήρκεσε πενήντα δύο ημέρες, από τις 24 Μαρτίου έως 14 Μαΐου 2020. Παρατήρησε ότι δεν είχαν ληφθεί μεμονωμένα προληπτικά μέτρα κατά του προσφεύγοντος. Το μέτρο ήταν γενικό, εφαρμόστηκε σε όλους μέσω της νομοθεσίας που θεσπίστηκε από τις διάφορες αρχές στη Ρουμανία. Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του μέτρου ο προσφεύγων ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει στο σπίτι, επιτρέποντας μόνο να βγαίνει για τους λόγους που ρητά προβλέπονται στη νομοθεσία και με το σχετικό έντυπο κατ΄ εξαίρεση μετακίνησης» αναφέρει η απόφαση του ΕΔΔΑ.

«Το Δικαστήριο σημείωσε ότι ο προσφεύγων ήταν ελεύθερος να εγκαταλείψει το σπίτι του για διάφορους λόγους και ότι μπορούσε να ταξιδέψει σε διαφορετικά μέρη, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας όταν το απαιτούσε η κατάσταση. Δεν είχε υποβληθεί σε ατομική επιτήρηση από τις αρχές και δεν ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να ζήσει σε στενούς χώρους, ούτε είχε στερηθεί κάθε κοινωνική επαφή» προστίθεται.

Πλήρης ενημέρωση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Μάλιστα, όπως τονίζεται, «στις 17 Μαρτίου 2020, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ρουμανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης ενημέρωσε τη πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης της Ρουμανίας να εφαρμόσει τη διαδικασία παρέκκλισης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προβλέπεται στο άρθρο 15 της ΕΣΔΑ. Οι ρουμανικές αρχές ενημέρωναν στη συνέχεια τον Γενικό Γραμματέα σε τακτά χρονικά διαστήματα σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 14 Μαΐου 2020 τα μεσάνυχτα».

Για τους λόγους αυτούς το ΕΔΔΑ καταλήγει: «Συνεπώς, λόγω του βαθμού έντασης, το εν λόγω μέτρο δεν μπορούσε να εξομοιωθεί με κατ’ οίκον περιορισμό».


Πηγή: dikastiko.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις