19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνεχίζουν τη λαθροχειρία με τον αριθμό των εμβολιασμένων, ενώ οι ειδικοί ανησυχούν

Πρόσφατα

Στη δική της αριθμητική επιμένει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ενδυναμώσει το αφήγημα για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων, τη στιγμή που οι ειδικοί δηλώνουν ξεκάθαρα ότι ο προβληματισμός παραμένει, ιδιαίτερα για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Σήμερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στο Twitter, την οποία αναπαρήγαγαν… μέχρι κεραίας τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, πανηγυρίζει για το γεγονός ότι η Ελλάδα έσπασε το φράγμα των πέντε εκατομμυρίων εμβολιασμών.

Η κλασική επένδυση στο μεγαλύτερο νούμερο για να μεγαλώσει και το… ανάστημα της επιτυχίας, είναι φυσικά επίπλαστη, καθώς πρόκειται για 5 εκατομμύρια δόσεις, στις οποίες συνυπολογίζονται και όσοι έχουν εμβολιαστεί δύο φορές.

Τα ακριβή στοιχεία, όπως εμφανίζονται στο emvolio.gov.gr, αναφέρουν ότι

  • 3.281.580 πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου και

  • 1.813.815 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ποσοστό των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι περίπου στο 17% του συνολικού πληθυσμού.

Διαφορετική ανάγνωση από τους ειδικούς

Μόλις χθες, πάντως, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους εξέφρασε προβληματισμό για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδας όπου τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο.

Όπως γίνεται φανερό από τα δεδομένα, το πολύ 2 στους 3 ανθρώπους των ηλικιών αυτών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές. Εξαίρεση αποτελεί η ηλικιακή ομάδα των 75-79 ετών, καθώς έχει εμβολιαστεί το 76%, ωστόσο και αυτό το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από το 90-95% που καταγράφεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά τις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας:

  • Στους 85 και άνω, το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν συνυπολογίσουμε τα ραντεβού, αυτό θα ανέλθει στο 67%.

  • Στους 80-84, το 66% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν συνυπολογίσουμε τα ραντεβού της πρώτης δόσης, το ποσοστό θα ανέλθει στο 70%.

  • Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, το 76% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 81,75%.

  • Στην ηλικιακή ομάδα 70-74, το 66% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό θα ανέλθει στο 76%.

  • Στους 65-69, το 57,5% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και με τα ραντεβού, το ποσοστό θα ανέλθει στο 76,35%.

  • Στην ηλικιακή ομάδα 60-64, το 59% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και με τα ραντεβού, θα φτάσουν στο ποσοστό 70,5%.

Αίσθηση προκαλεί και η μικρή μέχρι στιγμής συμμετοχή στον εμβολιασμό, των ατόμων μικρότερης ηλικίας, όπως είναι οι 50-59 ετών. Τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι:

  • Στην ηλικιακή ομάδα 55-59, το 40,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 66%.

  • Στην ηλικιακή ομάδα 50-54, το 41,2% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό θα ανέλθει στο 61%.

  • Επίσης, στην ηλικιακή ομάδα 45-49, το 26% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 56%.

Αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι πολυδιαφημισμένοι εμβολιασμοί κατ’ οίκον για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή με κινητικά προβλήματα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, καθώς το μονοδοσικό Johnson & Johnson με το οποίο θα προχωρούσε το εν λόγω πρόγραμμα, κατευθύνεται στα νησιά άνω των 10.000 κατοίκων, στα οποία η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα εν μέσω ανοίγματος του τουρισμού.

Για το συγκεκριμένο κομμάτι του προγράμματος, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε πως θα γίνει ο σχεδιασμός» για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον για να προσθέσει ότι «με τα μονοδοσικά εμβόλια της J&J είμαστε σε ένα πολύ καλό ποσοστό απορρόφησης. Όσα έχουν έρθει τα χρησιμοποιούμε».

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εξάλλου, ανέφερε χθες (Action 24) ότι στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς θα έχουν ρόλο και οι ιδιώτες ιατροί και θα ξεκινήσουν «με βάση το πλάνο το οποίο φτιάχνουμε και θα αφορούν και ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν συγκεκριμένο εμβόλιο και να μπορούν να φτάσουν στους συνανθρώπους μας, τους συμπολίτες μας που είναι κατάκοιτοι και να τους εμβολιάζουν. Δεν θα αργήσει να γίνει. Δεν είναι εύκολο, και γενικώς δεν μου αρέσει να προτρέχω και να ανακοινώνω πριν να είμαι έτοιμος να εφαρμόσω. Γι’ αυτό δεν έχετε δει κάτι μέσα στο πρόγραμμα εμβολιασμού που να μην έχει πετύχει, τουναντίον».


Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις