19 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Εξώδικο ΠΣΕΕΠ για το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ στο Λάτση | Σήμερα, Πέμπτη 20 Μαΐου, η δεύτερη 24ωρη απεργία

ΜΕΤΑ: Αλληλεγγύη στους απεργούς των ΕΛΠΕ και ΑΣΠΡΟΦΟΣ που μάχονται ενάντια στο ξεπούλημα στο Λάτση

Πρόσφατα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την Πέμπτη 20/05/2021 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη 24ωρη γενική προειδοποιητική απεργία εφαρμόζοντας με αυτό τον τρόπο την απόφαση του Δ.Σ. ΠΣΕΕΠ που πάρθηκε στο πλαίσιο αντίδρασης και αγώνα κατά της νέας προσπάθειας ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουμε βροντερό παρόν στις πύλες των κατά τόπους εγκαταστάσεων τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά της πανδημίας, στέλνοντας και με αυτό τον τρόπο ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα κατά της μεθόδευσης που την ίδια ημέρα στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων των ΕΛΠΕ θα επιχειρηθεί.

Σε πείσμα των ημερών και όσων προσπαθούν με ψέματα και ωραιοποιήσεις να παρουσιάσουν στους εργαζόμενους ένα «μεγαλόπνοο» και «φιλικό στο περιβάλλον» επενδυτικό πρόγραμμα, εμείς ως εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ δίνουμε το παρόν και σε αυτή τη μάχη και το κάνουμε με όρους ΝΙΚΗΣ.

Την Πέμπτη θα σταθούμε απέναντι στα ψέματα, τις συκοφαντίες και τις μεθοδεύσεις μιας εταιρείας και των κάθε λογής εκπροσώπων της που στη λέξη «Επενδύσεις» αντιλαμβάνονται γενικόλογα και αόριστα επενδυτικά πράσινα προγράμματα, στη λέξη «Νομιμότητα» αντιλαμβάνονται προσχηματική κρίση νόμων για να δικαιολογήσουν την αρπαγή του Management των ΕΛΠΕ και στη λέξη «Ασφάλεια» αντιλαμβάνονται ασφαλίτες, σαν και αυτούς που μας έφεραν στην απεργία της Παρασκευής, που έδιναν το στίγμα και εμμέσως μας απειλούσαν για το τί πρόκειται να αντικρύσουμε την Πέμπτη.

Τους απαντάμε λοιπόν. Εμείς την Πέμπτη θα είμαστε εκεί που ορίζει η θέση μας, η συνείδηση και η δικαιοσύνη. Εσείς θα είστε εκεί που θα συντελείτε την ολοκλήρωση του εγκλήματος του ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ. Δεν θα είσαστε όμως εκεί που θα έπρεπε να είστε, στις επιτροπές προσλήψεων για τους νέους Χειριστές δηλαδή, που πιεσμένοι ανακοινώσατε κατόπιν μιας συντριπτικής δικαστικής ήττας, αλλά από ότι φαίνεται για διάφορους λόγους, μερικούς από τους οποίους μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε, έχετε κλείσει στο συρτάρι σας. Στο ίδιο συρτάρι που έχετε τις αιτήσεις για πρόσληψη τέκνων και συγγενών θανόντων συναδέλφων και που σε μερικές περιπτώσεις είναι σε αναμονή για χρόνια και που σαφώς καταδεικνύει τόσο το μέγεθος της παραβίασης του Εσωτερικού μας Κανονισμού, όσο και την εν πολλοίς διαφημισμένη κοινωνική ευαισθησία σας. Αλήθεια, σε ποιο συρτάρι έχετε κλείσει την υλοποίηση της εδώ και 2 χρόνια απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΛΠΕ για τη στελέχωση με μόνιμους εργαζόμενους στη Μονάδα Στερεοποίησης Θείου στην Ελευσίνα;

Ίσως να περιμένετε εντολή από δημοφιλή κομματικά γραφεία, στο πλαίσιο και των επικείμενων εκλογών, αλλά αυτό σε τίποτα δεν συνάδει με την ανακούφιση των συναδέλφων που συνεχίζουν τα εξαντλητικά 12ωρα, με ότι αυτό προκαλεί στην ασφάλεια εργαζομένων και εγκαταστάσεων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Καθιστούμε σαφές προς κάθε εμπλεκόμενο στη διαδικασία ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ, πως οι εργαζόμενοι ούτε απονευρώνονται, ούτε εκφοβίζονται, ούτε παραπλανούνται. Αντιθέτως, είναι βέβαιοι τόσο για την ανάγκη και το δίκαιο του αγώνα τους όσο και για την αταλάντευτη και αγωνιστική στάση του Σωματείου τους απέναντι σε επιχειρηματικά, κομματικά και μικροσυνδικαλιστικά συμφέροντα.

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, την εργασία και την αξιοπρέπειά μας και όποιος τολμήσει να υποσκάψει το αγωνιστικό φρόνημα των συναδέλφων, χρησιμοποιώντας τα αίολα επιχειρήματα της εταιρείας, θα καταδειχτεί στη συνείδηση όλων των συναδέλφων, όχι μόνο ως κατώτερος των περιστάσεων αλλά και με βαρύτατες ιστορικές ευθύνες μέχρι το τέλος του εργασιακού του βίου.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΤΗ ΖΩΗ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ


Δελτίο Τύπου – Εξώδικο του ΠΣΕΕΠ για το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ στο Λάτση

Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΠΣΕΕΠ) και οι εργαζόμενοι στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχουν αποδείξει διαχρονικά ότιαγωνίζονται καθημερινά και τιμούν τη δουλειά τους και την εταιρεία στην οποία δουλεύουν, μια εταιρεία από τις σημαντικότερες της χώρας, στρατηγικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία, την ενεργειακή πολιτική και αυτάρκεια της χώρας, αλλά και την Εθνική Άμυνα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δικαιούνται και οφείλουν, έχουν επισημάνει, όποτε χρειάστηκε, τους κινδύνους που γεννούν πολιτικές και επιχειρηματικές αποφάσεις για τα ΕΛΠΕ και έχουν δώσει τις μάχες τους για να μη χαθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου και μαζί και των εργαζομένων. Πρόσφατα, το 2018, το Σωματείο μας έδωσε ξανά επιτυχή αγώνα, υπό αντίξοες συνθήκες, ώστε να μην εκποιηθεί τότε, με όρους αδιαφάνειας και χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για το Δημόσιο, η πλειοψηφία των μετοχών των ΕΛΠΕ σε τρίτους.

Σήμερα βρισκόμαστε και πάλι, αιφνιδιαστικά, ενώπιον μιας νέας προσπάθειας να αποκλειστεί το Δημόσιο –και μαζί και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων– από το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ.

Υπό το πρόσχημα δήθεν συμμόρφωσης στο νέο νομικό πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης, προωθείται με κατεπείγουσες διαδικασίες, στη Γενική Συνέλευση της 20.05.2021, τροποποίηση του Καταστατικού των ΕΛΠΕ, ώστε να χάσει οριστικά το Δημόσιο το δικαίωμα να ορίζει μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ. Και μαζί και οι εργαζόμενοι, να ορίζουν εκπροσώπους τους σε αυτό.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για ποιους λόγους και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για το δημόσιο συμφέρον, σε μία τόσο σημαντική επιχείρηση όπως τα ΕΛΠΕ.

Στο επιχείρημα ότι δήθεν τέτοια δυσμενής εξέλιξη “επιβάλλεται” από τη νέα νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση, η απάντηση είναι ότι ο νέος νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση (Ν. 4706/2020) σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλει «απαλλαγή» της διοίκησης επιχείρησης από τα μέλη που ορίζονται απευθείας από τους μετόχους ή τους εργαζομένους – πολλώ δε μάλλον όταν μέτοχος αυτής είναι το ίδιο το Δημόσιο!

Το μόνο που επιβάλλει ο Ν. 4706/2020 είναι η υποχρέωση το 1/3 των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να είναι ανεξάρτητα μη εκτελεστικά, οριζόμενα από τη Γενική Συνέλευση. Ασφαλώς, αυτή η πρόβλεψη δεν φθάνει μέχρι την δήθεν υποχρέωση κατάργησης του δικαιώματος ορισμού των λοιπών μελών (2/3) του Διοικητικού Συμβουλίου από το Δημόσιο, τους μετόχους της μειοψηφίας και τους εργαζόμενους!

Το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει το μερίδιο του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ (το 35,477% των μετοχών των ΕΛΠΕ), θα κληθεί να ψηφίσει στη Γενική Συνέλευση της 20.05.2021 για το κορυφαίας σημασίας αυτό θέμα.

Θα κληθεί δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ να αποφασίσει, ως θεματοφύλακας των συμφερόντων του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, εάν είναι συμφέρον για το Δημόσιο να απωλέσει τον έλεγχο στα ΕΛΠΕ!

Όπως έχουμε ήδη ειδικά και εμπεριστατωμένα στηρίξει, και με την από 17.05.2021 εξώδικη πρόσκληση και δήλωσή μας προς το ΤΑΙΠΕΔ (συνημμένη), τέτοια απόφαση τροποποίησης του Καταστατικού θα είναι όχι μόνο αδικαιολόγητη, αλλά και ευθέως παράνομη και καταστροφική.

Καλούμε συνεπώς το ΤΑΙΠΕΔ, να μην υποκύψει σε καμία πίεση και να διασφαλίσει το συμφέρον του Δημοσίου, όπως είναι εκ του νόμου υποχρεωμένο, καταψηφίζοντας την πρόταση που έρχεται στη Γενική Συνέλευση της 20.05.2021.

Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, μετά τη διεξοδική ενημέρωση των θεσμικών και πολιτικών φορέων για τις θέσεις μας, φαίνεται πως φθάνει η ώρα των νομικών και δικαστικών ενεργειών, παράλληλα με τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις που συνεχίζονται με νέα 24ωρη απεργία στις 20.05.2021.

Ας μην αμφιβάλλει κανείς, ότι το Σωματείο μας είναι έτοιμο να προχωρήσει σε κάθε συνδικαλιστική και νομική ενέργεια που θα απαιτηθεί, προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να στηριχθούν τα ΕΛΠΕ και να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου, των εργαζομένων και του Ελληνικού Λαού.

Το Εξώδικο για το ξεπούλημα στο Λάτση μπορείτε να το διαβάστε στον ακριβώς παρακάτω σύνδεσμο.


Διαβάστε επίσης:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις