19 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Λαμπρινή Θωμά: Νύχτα θανάτου και εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα. Διεθνείς αντιδράσεις για το έγκλημα κατά του Τύπου

Μαρτυρία από τη Γάζα στο TPP: «Δε θέλουμε ούτε φάρμακα, ούτε φαγητό. Αυτό που θέλουμε είναι να μην τους δίνετε όπλα»

Πρόσφατα

Ολονύκτιοι ανηλεείς βομβαρδισμοί, δεκάδες νέα θύματα, περισσότερα παιδιά. Αποκλεισμός του μεγαλύτερου νοσοκομείου στη Γάζα. Ηθελημένος και εναντίον του Τύπου και της Αλήθειας ο βομβαρδισμός των γραφείων του ΑΡ στη Γάζα, λέει ο γενικός του. «Δεν θα μας φιμώσετε» επιμένει το Αλ Τζαζίρα.

Εφιστούμε την προσοχή σας: δημοσιεύονται ιδιαίτερα σκληρές εικόνες εντός του κειμένου.

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί  βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή κατά αμάχων στη Γάζα, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 181 τους νεκρούς, από τους οποίους 52 βρέφη και παιδιά και 31 γυναίκες. Ο αριθμός αναμένεται να μεγαλώσει και άλλο, καθώς πάνω από 1.220 είναι οι τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Οι καταστροφές των υλικών υποδομών συνεχίζονται και οι βραδινοί βομβαρδισμοί άνοιξαν κρατήρες στην περιοχή γύρω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, Σίφα, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε αυτό.

https://twitter.com/_roa072/status/1393773648268378115?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1393773648268378115%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fthepressproject.gr%2Fnychta-thanatou-kai-egklimaton-polemou-sti-gaza-diethneis-antidraseis-gia-to-egklima-kata-tou-typou%2F

Στους οκτώ ανήλθαν οι νεκροί Ισραηλινοί, με την προσθήκη ενός χθες το απόγευμα, από πλήγμα ρουκέτας της Χαμάς στο Τελ Αβίβ. Μεταξύ των οκτώ θυμάτων βρίσκονται ένα παιδί και ένας στρατιώτης.

Περισσότεροι από 50 αεροπορικοί βομβαρδισμοί διάρκειας άνω των 15 λεπτών έκαστος έλαβαν χώρα τη νύχτα που μας πέρασε, με την διεθνή κοινότητα να ζητεί, λεκτικώς και μόνον, εδώ και τρεις ημέρες, «αποκλιμάκωση», και το Ισραήλ να απαντά με περαιτέρω κλιμάκωση.

https://twitter.com/05T__/status/1393784877313626114

Οι βομβαρδισμοί αυτοί, λίγες ώρες μετά την ισοπέδωση δημοσιογραφικών γραφείων διεθνών ειδησεογραφικών οργανισμών και ενώ βρίσκεται στο Ισραήλ – υποτίθεται για να διαμεσολαβήσει για εκεχειρία – υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και ειδικός απεσταλμένος για ζητήματα Ισραήλ και Παλαιστίνης, Χάντυ Αμρ, μπορούν να θεωρηθούν μήνυμα τόσο προς τις ΗΠΑ – που στηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ- όσο και προς την λοιπή διεθνή κοινότητα, που, με λίγες εξαιρέσεις, συνεχίζει να στηρίζει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η κυβέρνηση Νετανιάχου. Από την άφιξη του Χάντυ Άμρ στο Τελ Αβίβ, το βράδυ της Παρασκευής οι επιθέσεις όχι μόνον έχουν εντατικοποιηθεί αλλά αφορούν στόχους που σαφώς βάσει του διεθνούς δικαίου οι επιθέσεις εναντίον τους αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

«Σκοτώνετε τον αγγελιοφόρο για να φιμώσετε την αλήθεια»

Ως «πλήγματα κατά της Χαμάς και του οπλισμού της» προσπαθεί να παρουσιάσει τις δολοφονικές επιθέσεις κατά αμάχων και κατά του Τύπου η φονική στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ, στις ανακοινώσεις της οποίας απήντησε αυστηρά ο γενικός διευθυντής του Ασοσιέιτεντ Πρες (Associated Press, AP), που είδε να γίνονται κυριολεκτικά σκόνη οι εγκαταστάσεις του. «Η Χαμάς χρησιμοποιεί δημοσιογράφους σαν ασπίδες», ήταν μία από τις γελοιοδέστερες δικαιολογίες των ημερών – ειδικά όταν ο λόγος αφορά αμερικάνικα πρακτορεία ειδήσεων.

 Ο Γκάρυ Προύιτ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΡ, αμερικάνικου οργανισμού, αναφέρει συγκεκριμένα στο σχετικό ανακοινωθέν του:

«Ο Ισραηλινός στρατός ήξερε πολύ καλά που είναι τα γραφεία μας και γνώριζε πολύ καλά ότι στο κτίριο αυτό εργάζονται δημοσιογράφοι… Η Ισραηλινή κυβέρνηση λέει ότι στο κτήριο υπήρχαν στρατιωτικές δομές της Χαμάς. Καλούμε την Ισραηλινή κυβέρνηση να μας το αποδείξει άμεσα. Το Γραφείο του ΑΡ βρίσκονταν σε αυτό το κτήριο επί 15 χρόνια και δεν έχουμε καμμία απολύτως ένδειξη ότι υπήρχε Χαμάς στο κτήριο, είτε ως παρουσία είτε μέσω ενεργειών της. Ήδη, από την πλευρά μας, ελέγχουμε αυτή την πληροφορία [περί Χαμάς στο κτήριο]. Ποτέ δεν θα βάζαμε εν γνώσει μας τους δημοσιογράφους μας σε κίνδυνο… Ζητούμε πληροφορίες από την  Ισραηλινή κυβέρνηση και συνεργαζόμαστε με το Στέητ Ντηπάρτμεντ προσπαθώντας να μάθουμε περισσότερα».

Και καταλήγει: «Πρόκειται για μία εξαιρετικά προβληματική εξέλιξη. Στο παρά πέντε αποφύγαμε την απώλεια ζωών. Δώδεκα δημοσιογράφοι του ΑΡ βρίσκονταν στο κτήριο και ευτυχώς μπορέσαμε να τους απομακρύνουμε εγκαίρως. Ο κόσμος θα μαθαίνει πολύ λιγότερα από όσα συμβαίνουν στη Γάζα εξαιτίας αυτού που συνέβη».

Ως «καθαρή ενέργεια φίμωσης των δημοσιογράφων» που το Ισραήλ επιδιώκει «να σταματήσουν να λένε τι συμβαίνει στη Γάζα» χαρακτηρίζει με ανακοίνωση του, και το δίκτυο Αλ Τζαζίρα την χθεσινή βάρβαρη επίθεση των Ισραηλινών. Στο κτίριο που ισοπεδώθηκε στεγάζονταν τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα (Al Jazeera), του πρακτορείου Ειδήσεων AP και του οργανισμού Μιντλ Ηστ Άι (Middle East Eye, MEE). Το κτήριο επλήγη με τρεις πυραύλους, όχι έναν, ώστε να είναι βέβαιη η ισοπέδωση του. Οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν λιγότερο από μια ώρα νωρίτερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους. «Το Αλ Τζαζίρα θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να φέρει την Ισραηλινή κυβέρνηση προ των ευθυνών της» αναφέρεται στο μήνυμα του δικτύου. Παράλληλα, καλεί «όλες τις οργανώσεις Τύπου και όλες όσες υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα να καταστήσουν υπεύθυνη την κυβέρνηση της Παλαιστίνης διότι εσκεμμένα στοχοποίησε δημοσιογράφους και ειδησεογραφικούς οργανισμούς».

Ο υπηρεσιακός γενικός διευθυντής του Al Jazeera, Δρ. Μοστέφα Σουάγκ, Απηύθηνε και ο ίδιος αντίστοιχο κάλεσμα προς τη διεθνή κοινότητα, προσθέτοντας ότι ο μόνος στόχος «του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος ήταν η φίμωση των μέσων ενημέρωσης και η απόκρυψη της απερίγραπτης σφαγής και του απερίγραπτου πόνου που ζει ο λαός της Γάζας».

«Σκοτώνετε τον αγγελιοφόρο για να φιμώσετε την αλήθεια. Η Δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», καταλήγει.

«Θα συνεχίσουμε όσο θεωρούμε ότι χρειάζεται»

Το σύνηθες άλλοθι του Ισραηλινού στρατού κατοχής, περί πληγμάτων που έχουν ως στόχο τη Χαμάς και «παράπλευρες απώλειες» έχει πλέον καταπέσει, ειδικά καθώς , πέρα από την εμφανή σημασία των μη Παλαιστινιακών στόχων που πλήττουν άμεσα τον Τύπο, το Ισραήλ έχει αρνηθεί και τρεις προτάσεις για εκεχειρία ως τώρα, στις οποίες ήταν ανοικτή η Χαμάς.

Το Σάββατο, μεταξύ των στόχων ήταν και η κατοικία του στελέχους του πολιτικού κλάδου της Χαμάς, Χαλίλ αλ- Χαγιέ, με την ίδια δικαιολογία περί «στρατιωτικού στόχου». Περί είκοσι θυμάτων μεταξύ των μελών τους κάνουν λόγο Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ, για «εκατοντάδες» μιλά η Ισραηλινή πλευρά. Ωστόσο, όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές, είναι εμφανές ότι οι στόχοι του Ισραήλ, ακόμη και όσον αφορά τη Χαμάς, δεν είναι πλέον στρατιωτικοί.

Προκλητικός, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, παραμένει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν «Μπίμπι» Νετανιάχου, που δήλωσε, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, το βράδυ του Σαββάτου, ότι «η καμπάνια [των βομβαρδισμών θα συνεχιστεί ότι θεωρούμε απαραίτητο».

Τους… μάλωσε ο Μπάιντεν

Το απόγευμα του Σαββάτου, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Πσάκι, ενημέρωσε μέσω τουίντ τον πλανήτη ότι οι ΗΠΑ «είπαν απευθείας στους ισραηλινούς ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των δημοσιογράφων και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης» – το «ανεξάρτητων» παρακαλώ να προσεχθεί… Στην επικοινωνία του με τον Μπίμπι, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «εξέφρασε την αταλάντευτη υποστήριξή του στην καμπάνια [βομβαρδισμών] του Ισραήλ αν και εξέφρασε την ανησυχία του για την προστασία των δημοσιογράφων και τα θύματα μεταξύ αμάχων».

Ο Λοϋδ Ώστιν, υπουργός αμύνης των ΗΠΑ, διαβεβαίωσε τον Ισραηλινό ομόλογο του, Μπένι Γκαντζ, ότι «οι ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς που στοχεύουν κατά αμάχων Ισραηλινών».

Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η στάση των ΗΠΑ στη σημερινή σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα όσα συντελούνται στη Γάζα, όπως και η συνεδρίαση του αραβικού συνδέσμου για το ίδιο θέμα.

Νέο μήνυμα του Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα προς τους Έλληνες

«Πριν λίγο, σήμερα το πρωί [Κυριακής] στη Γάζα, 28 μάρτυρες ακόμη, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά και 10 γυναίκες, από τις βάρβαρες κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ, που επετέθησαν από αέρος και με πυροβολικό κατά των αθώων άμαχων Παλαιστινίων.

Σταματείστε την υποκρισία της επίσημης διεθνούς κοινότητας. Σταματείστε την επιθετικότητα, τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ. Σταματείστε τα φασιστικά, σιωνιστικά αποκρουστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι ελεύθεροι άνθρωποι κι όσοι αγωνίζονται για τον ανθρωπισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα ας υψώσουν τη φωνή τους και ας δράσουν ακόμη πιο έντονα!

Ευχαριστούμε όλους μας τους αληθινούς φίλους στην Ελλάδα»

Πηγή: ThePressProject


Μαρτυρία από τη Γάζα στο TPP: «Δε θέλουμε ούτε φάρμακα, ούτε φαγητό. Αυτό που θέλουμε είναι να μην τους δίνετε όπλα»

«Γιατί μας λένε τρομοκράτες; γιατί ζητάμε Ελευθερία, τη Γη μας, Ζωή για τα παιδιά μας. Η δική μας η πολυτέλεια είναι να έχουμε ρεύμα πάνω από οκτώ ώρες την ημέρα. Να μπορούν να φτάσουν τα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο, που βομβάρδισαν τους δρόμους γύρω και δεν μπορούν να περάσουν ή να βγουν ασθενοφόρα»: Ο γιατρός Σαλάχ αλΖανίν μιλάει, σήμερα, από τη Γάζα στο ΤΡΡ.

Ο Δρ. Σαλάχ αλ-Ζανίν, πλαστικός χειρουργός, Παλαιστίνιος και Έλληνας υπήκοος, που σπούδασε, πήγε στρατό και εργάστηκε στην Ελλάδα επί 30 χρόνια, ζει και κατοικεί στη Γάζα την τελευταία δεκαετία, με την οικογένεια του. 

«Αυτά που βλέπετε στις τηλεοράσεις δεν είναι τίποτε. Ζούμε μια πραγματική κόλαση. Γιατί, τι είναι η Γάζα; μια λωρίδα γης, 40 χιλιόμετρα μήκος με έξι χιλιόμετρα πλάτος, με δυο εκατομμύρια κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι παιδιά.  Αυτούς χτυπάει το Ισραήλ μέρα νύχτα, βομβαρδίζοντας με τα πιο σύγχρονα αεροπλάνα, με F16 και F35 – μόνο το βράδυ πραγματοποιούσαν επίθεση 200 αεροπλάνα βομβαρδίζοντας επί μισή ώρα συνεχώς, σκοτώνοντας, χτυπώντας αμάχους, τα παιδιά.. τώρα πριν λίγο βγάλανε δυό κοριτσάκια νεκρά στη γειτονιά μας.. Είναι τραγική εικόνα…

Τι στρατιωτικούς στόχους μας λένε ότι χτυπάνε; ονομάζουν τον κοσμάκη στρατιωτικό στόχο και χτυπάνε με τα F16 και τα F35.. τα ψέμματα τους όμως δεν περνάνε πια. Γι’ αυτό χτυπήσανε τη δημοσιογραφία. Για να μη φανεί τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Για ποιους στρατιωτικούς στόχους μιλάνε; είμαστε δεκαπέντε χρόνια εγκλωβισμένοι, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά, έχω δέκα χρόνια εδώ και δεν μπορώ να έρθω στην Ελλάδα. Δεν έχουμε ούτε αεροδρόμιο ούτε λιμάνι ούτε άλλη επικοινωνία. Είναι ντροπή.

Φωτογραφία | ThePressProject

Και μην ακούω ότι το Ισραήλ είναι μεγάλη δύναμη. Το μόνο που κάνουν είναι να σκοτώνουν μικρά παιδιά. Αυτή τη στιγμή έχουμε 185 νεκρούς από τους οποίους οι 54 είναι μικρά παιδιά. Μιλάμε για τραγικές καταστάσεις, για εκατοντάδες οικογένειες στο δρόμο γιατί τους έχουν καταστρέψει τα σπίτια. 

Και αν θες, μην ακούς εμένα, μην ακούτε εμάς. Ακούστε τους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο. Ο κόσμος που έχει συνείδηση, καταλαβαίνουν σε όλο τον κόσμο τι συμβαίνει.  

Το Ισραήλ παριστάνει το λιοντάρι. Δεν είναι λιοντάρι, ή, αν θες, είναι λιοντάρι από χαρτόνι. Το μόνο που κάνει είναι να σκοτώνει παιδιά, αυτό κάνει. 

Ποιον χτυπούν; χτυπούν ανθρώπους που δεν έχουν τίποτε; 

Γιατί μας λένε τρομοκράτες; γιατί ζητάμε Ελευθερία, τη Γη μας, Ζωή για τα παιδιά μας. Η δική μας η πολυτέλεια είναι να έχουμε ρεύμα πάνω από οκτώ ώρες την ημέρα. Να μπορούν να φτάσουν τα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο, που βομβάρδισαν τους δρόμους γύρω και δεν μπορούν να περάσουν ή να βγουν ασθενοφόρα. 

Αυτά τα παιδιά που δολοφονούν τι είναι; τρομοκράτες είναι; τΙ ζητάμε; την Ελευθερία μας ζητάμε. Κι εγώ αυτό που έμαθα στην Ελλάδα είναι πως, καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή. 

Άμαχους σκοτώνουν. Παιδιά. Κι η εικόνα που δίνουν προς τα έξω είναι ψεύτικη, να μη πω τίποτε πιο άσχημο. Αυτοί είναι οι τρομοκράτες, που μας χτυπάνε με τα υπερσύγχρονα αεροπλάνα τους. Και δε με νοιάζει, δεν κοιτάω τι λένε οι κυβερνήσεις. Κοιτάω το λαό, και οι λαοί ξέρουν. Οι λαοί υπάρχουν. 

Και ξέρουν πως ότι γίνεται εδώ θα γίνει παντού. Σιγά μη στηρίξει το Ισραήλ την Ελλάδα, που φοβούνται εμάς ενώ μας χτυπούν από ξηρά θάλασσα και αέρα, ενώ είμαστε εγκλωβισμένοι, και είναι αυτοί που έχουν πέντε μέρες κλειστό στο αεροδρόμιο. Αυτά που κάνουν εδώ θα κάνουν παντού. Μπορούν αυτοί να βοηθήσουν ή να στηρίξουν κανέναν; μπορούν να στηρίξουν αυτοί την Ελλάδα ή τις αραβικές χώρες; Η πραγματική εικόνα βγαίνει και τη βλέπετε: δήθεν δημοκρατία, δήθεν ελευθερία, δήθεν πολιτισμένοι άνθρωποι. Ένα κράτος αχόρταγο, που έρχεται για σας, μετά από μας. Που συνομιλεί και συνεργάζεται με την Τουρκία, για να μην έχουν ψευδαισθήσεις κάποιοι ότι θα έρθει να σας βοηθήσει απέναντι στην Τουρκία.

 Ε λοιπόν, όχι! Δεν μπορεί εμείς όπως δεν μπορεί κι οι λαοί της Ευρώπης να γίνονται δούλοι του Ισραήλ!

Ζητάμε την Ελευθερία μας. Να έχουμε την ελευθερία μας. Επιτέλους. Η γενιά που έρχεται να μην είναι σκλάβοι. Να μην γίνουμε σκλάβοι.

Δε θελουμε ούτε φάρμακα ούτε φαγητό. Αυτό που θέλουμε είναι να μην τους δίνετε όπλα. Να μην κάνετε ασκήσεις μαζί τους. Εμείς είμαστε καλά. Να είσαστε κι εσείς καλά. Ξέρουμε τι περάσαμε και τι περνάμε συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Εσείς καταλάβετε τι σας περιμένει και αγωνιστείτε από τώρα. Εμείς τον ελληνικό λαό τον ξέρουμε. Ας τον μάθει κι ας τον ακούσει κι η κυβέρνησή του».

Πηγή: ThePressProject

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις