15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΥΠΕΝ: Πράσινο φως στα Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων για 9 δήμους της Αττικής

Πρόσφατα

Πράσινο φως έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στα Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) για τον Πειραιά και τη δυτική Αθήνα. Ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, δίνει την ευκαιρία στους δήμους να διεκδικήσουν και να απορροφήσουν σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια.

Περιβάλλον – Κοινωνία – Οικονομία

Τα ΣΟΑΠ (Ν. 2742/1999) αποτελούν προγράμματα δράσεων καλύπτοντας ευρύτερα το τρίπτυχο «Περιβάλλον – Κοινωνία –  Οικονομία». Συνιστούν σχέδια στρατηγικού επιπέδου, προσδιορίζοντας ενέργειες και θέτουν προγραμματικό πλαίσιο για την υλοποίησή τους. Δεν αποτελούν πολεοδομικές μελέτες. Διαμορφώνονται εντός του πλαισίου των κατευθύνσεων του εθνικού και περιφερειακού πολεοδομικού σχεδιασμού και των εγκεκριμένων ρυθμιστικών σχεδίων. Εντοπίζουν αδυναμίες, προβλήματα, δυνατότητες και ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών. Προσφέρουν ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και ειδικότερα του καινοτόμου θεσμού των ΟΧΕ/ΒΑΑ (Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη). Έως σήμερα έγκριση έχουν λάβει το ΣΟΑΠ του κέντρου Αθήνας (ΦΕΚ 64/Β’/2015) και του δήμου Ηρακλείου Κρήτης (ΦΕΚ 494/Β’/2020).

ËÉÌÁÍÉ ÐÅÉÑÁÉÁ (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)
Εικόνα: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τι αλλάζει στον Πειραιά

Το ΣΟΑΠ του δήμου Πειραιά επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της πόλης ως επιχειρηματικού και τουριστικού μητροπολιτικού κέντρου διεθνούς αναγνωρισιµότητας. Οι κυριότεροι άξονες  αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας µε επενδύσεις σε έρευνα και καινοτοµία, εφαρµογές τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας. Και στην ανάπτυξη στρατηγικών πλεγµάτων δραστηριοτήτων (ναυτιλιακό πλέγµα και γαλάζια οικονοµία). Προτείνονται επτά ειδικές ζώνες ανάπλασης:

  • Περιοχή διεπαφής λιμένος και πόλης
  • Περιοχές Αγίου Διονυσίου, Καμινίων, γραμμικού άξονα Πειραιώς και γραμμικού άξονα σιδηροδρομικών γραμμών
  • Περιοχές Καραβά – Μανιάτικα και Οδηγήτριας
  • Ζώνη Νέου Φαλήρου
  • Ζώνη ΣΕΦ – Καραϊσκάκη
  • Μικρολίμανο (πολεοδομικός χαρακτήρας)
  • Περιοχή Παλατάκι – Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (επέκταση λιμενικών υποδομών υποδοχής και εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων, συγκοινωνιακή υποστήριξη).

Δυτική Αθήνα

Το ΣΟΑΠ δυτικής Αθήνας αφορά στους δήμους Αιγάλεω, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Αγ. Βαρβάρας, Ιλίου, Αγ. Αναργύρων – Καματερού και Φυλής. Κεντρικός στόχος είναι ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της Δυτικής Αθήνας στη βάση της χωρικής και κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα επιδιώκεται, η βελτίωση της θέσης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας. Με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενδυνάμωση δραστηριοτήτων και αποτελεσματική διαχείριση-αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. Βασικές επιδιώξεις είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η δημιουργία επαρκών ευκαιριών απασχόλησης, η ενσωμάτωση κοινωνικών ομάδων στον αστικό ιστό, η  αρμονική διάρθρωση των χρήσεων γης, η συνετή διαχείριση του αστικού οικοσυστήματος, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η διατήρηση και ανάδειξη της αστικής πολιτιστικής κληρονομιάς.


Πηγή: ecozen.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις