27.5 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

ΜΕΤΑ Υγειονομικών: Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Νοσηλευτών/τριών | 12 Μαΐου 2021

Πρόσφατα

12 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών

Το νοσηλευτικό προσωπικό απαιτεί λύσεις και όχι ψεύτικες υποσχέσεις

Η 12η Μαΐου, παγκόσμια ημέρα των νοσηλευτών /τριων, βρίσκει το νοσηλευτικό προσωπικό και τους εργαζόμενους στην υγεία να δίνουν για μια χρονιά ακόμα την μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας με στόχο την σωτηρία του λαού μας.

Η μάχη αυτή δίνεται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης ως αποτέλεσμα των νεοφιλελευθέρων πολιτικών που ασκούνται επί χρόνια στη χώρα μας. Η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η συνέχιση των νεοφιλελευθέρων δογμάτων από την σημερινή έχει οδηγήσει το ΕΣΥ στην σημερινή τραγική κατάσταση. Τις συνέπειες αυτών των πολιτικών τις βιώνει όχι μόνο ο λαός που αδυνατεί να έχει πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό και το υπόλοιπο προσωπικό των μονάδων υγείας .

Μπορεί η Κυβέρνηση να μίλησε αρχικά για την σημαντική συνεισφορά των νοσηλευτών και γενικότερα των εργαζομένων στην υγεία στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να ισχυρίζεται ότι στηρίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας όμως στην πράξη δεν παίρνει κανένα μέτρο στήριξης τόσο για το ΕΣΥ όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτές και γενικότερα οι υγειονομικοί αντί να γίνονται βήματα για την επίλυσή τους έχουμε δυστυχώς οπισθοχώρηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

– οι μόνιμες προσλήψεις προσωπικού είναι ανύπαρκτες με αποτέλεσμα τα λειτουργικά κενά να επιχειρείται να καλυφθούν με προσωρινό προσωπικό.

– τα Βαρέα και ανθυγιεινά όχι μόνο δεν επεκτείνονται αλλά αντίθετα η κυβέρνηση απαντά αρνητικά σε αυτό το ώριμο αίτημα μέσω του υφυπουργού εργασίας.

– ενώ διευρύνεται η προσωρινή και ελαστική εργασία μέσω της πρόσληψης και νέων συμβασιούχων η κυβέρνηση αρνείται να μονιμοποιήσει αυτό το πολύτιμο για το ΕΣΥ προσωπικό.

– οι συνθήκες εργασίας αντί να βελτιώνονται επιδεινώνονται αφού τα ωράρια είναι αβάστακτα, οι μέρες ανάπαυσης σε αρκετές περιπτώσεις δεν χορηγούνται, οι άδειες χορηγούνται με το σταγονόμετρο και η νυκτερινή εργασία υπερβαίνει την μια ημέρα την βδομάδα. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση μέσω του επερχόμενου εργασιακού νομοσχεδίου βάζει στο στόχαστρο ακόμα και το 8ωρο στον ιδιωτικό τομέα ανοίγοντας το δρόμο ώστε αυτό να επεκταθεί και στο δημόσιο με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών.

Οι μισθοί, το ανθυγιεινό επίδομα, η αποζημίωση για τα νυκτερινά, τις αργίες και τις Κυριακές παραμένουν καθηλωμένες στα απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα που διαμορφώθηκαν μετά τις μνημονιακές περικοπές.

Την ίδια ώρα το ΕΣΥ όχι μόνο έχει μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου αλλά δεν έχει την απαιτούμενη στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης σε χρηματοδότηση, στελέχωση και υποδομές. Αντίθετα διοχετεύει στον μεγάλο ιδιωτικό τομέα τα περιστατικά no covid έναντι αδράς αμοιβής. Φαίνεται ότι η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησε πριν την πανδημία για μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ δεν έχει φύγει από το μυαλό της κυβέρνησης.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά κάποιοι επιχειρούν και πρώτα από όλα αυτοί που επιχειρούν να εμφανιστούν ως εκπρόσωποι του νοσηλευτικού προσωπικού να χαϊδέψουν αυτιά ισχυριζόμενοι ότι η λύση για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων βρίσκεται στον διαχωρισμό από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην υγεία. Δυστυχώς αυτή την τακτική την δοκιμάσαμε τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα αντί να πηγαίνουμε μπροστά να κάνουμε βήματα προς τα πίσω.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών καλεί όλους τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες να πρωτοστατήσουν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην υγεία σε έναν αγώνα για την ανατροπή αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Να γυρίσουν την πλάτη σε όσους τους καλούν σε διαχωρισμούς που αδυνατίζουν τον αγώνα που πρέπει να δοθεί από όλους τους υγειονομικούς παρέχοντας με αυτά τα καλέσματα πολύτιμες υπηρεσίες στην Κυβέρνηση.

Για μια χρονιά ακόμα λέμε καθαρά ότι τα αιτήματα του κλάδου παραμένουν χωρίς λύση για χρόνια.

Γι’ αυτό και συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

 • Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους. Ουσιαστική στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Γενναία χρηματοδότηση από το κράτος στις μονάδες υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας τους. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Ενίσχυση των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των πολιτών.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Τήρηση των διεθνών αναλογιών στη στελέχωση τμημάτων κι υπηρεσιών. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και κατάργηση των εργολαβιών.
 • Μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης με την εφαρμογή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που μειώνουν δραματικά τις συντάξεις και αυξάνουν θεαματικά τα όρια ηλικίας.
 • Αυξήσεις στους μισθούς. Καμιά περικοπή, αντίθετα αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Μισθολογική αναβάθμιση του προσωπικού μέσης εκπαίδευσης που υποχρεώνεται να ασκεί καθήκοντα ανώτερης κατηγορίας, με προώθηση στα μισθολογικά κλιμάκια.
 • Σύγχρονο σύστημα επιλογής υπηρεσιακών στελεχών με βάση τα προσόντα και την εμπειρία, όχι κομματικές και ρουσφετολογικές τοποθετήσεις που κάνουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Επαναφορά άμεσα του ωραρίου στις επτάμισι ώρες, με στόχο την περαιτέρω μείωσή του στις 6 ώρες και τη δημιουργία τέταρτης βάρδιας στα νοσηλευτικά τμήματα.
 • Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Αύξηση της άδειας τοκετού-λοχείας, ανάπτυξη παιδικών σταθμών, διευκολύνσεις για την εργαζόμενη μητέρα.
 • Εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά το κυκλικό ωράριο, με στόχο ανθρώπινα ωράρια εργασίας. Ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα εργασίας, χτύπημα των αυθαιρεσιών από αρκετές διευθύνσεις νοσηλευτικής.
 • Αύξηση του ωρομισθίου για νυκτερινά – Κυριακές – αργίες, με προοπτική το διπλασιασμό του.
 • Άμεση εφαρμογή των νόμων για την υγιεινή και ασφάλεια (μέσα ατομικής προστασίας, μέτρα για την ασφαλή χορήγηση των φαρμάκων, πρόσληψη γιατρού εργασίας, αναβάθμιση του ρόλου της επιτροπής λοιμώξεων).
 • Διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, δημιουργία σύγχρονου καθηκοντολογίου, παροχή νομικής προστασίας των επαγγελματιών υγείας απέναντι στις άδικες επιθέσεις που δέχονται.
 • Ένα επίπεδο σπουδών νοσηλευτικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με μέτρα για την ισοτίμηση των πτυχίων. Εκπαιδευτική αναβάθμιση του νοσηλευτικού προσωπικού μέσης εκπαίδευσης με πολυετή προϋπηρεσία σε καθήκοντα ανώτερης κατηγορίας, με δυνατότητα διεξόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις) και ταυτόχρονη αναγνώριση των προγραμμάτων σπουδών.
 • Δημιουργία δομών εκπαίδευσης για βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (μεταφορείς ασθενών, βοηθούς θαλάμου) και σταδιακή κατάργηση της κατηγορίας ΥΕ βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ, με ένταξη των νυν εργαζόμενων στη ΔΕ βαθμίδα (όσων κατέχουν τα τυπικά προσόντα).
 • Οργάνωση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης από τα νοσοκομεία και το Υπουργείο Υγείας, και όχι από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
 • Αλλαγή στον τρόπο εκλογής και εκπροσώπησης των νοσηλευτών στην επαγγελματική τους ένωση. Ουσιαστική και δημοκρατική λειτουργία της ΕΝΕ.
 • Αναβάθμιση του θεσμού των νοσηλευτικών ειδικοτήτων, με αντικειμενικά κριτήρια για την προσέγγισή τους και μισθολογική – βαθμολογική αναγνώριση τους.

Όχι στις ψεύτικες υποσχέσεις – απαιτούμε λύσεις εδώ και τώρα

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις