3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Εργατική Πρωτομαγιά: Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Δραστική μείωση του χρόνου και των ημερών εργασίας (φωτογραφίες)

Πρόσφατα

Με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων η σημερινή, Πέμπτη 6 Μάη, με τα συνδικάτα να συγκεντρώνονται για να συμμετέχουν στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας, αντιδρώντας στα αντεργατικά νομοσχέδια που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, στη Βουλή, με πρώτο το τερατούργημα Χατζηδάκη.

Κάλεσμα συμμετοχής, για τη σημερινή 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και Ομοσπονδίες και Σωματεία από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έχει απευθύνει και το ΜΕΤΑ, το οποίο ανάμεσα στα άλλα σημειώνει, για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Εργασίας, Κώστα Χατζηδάκη, και το οποίο μάς γυρνά έναν αιώνα πίσω, όσον αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων:

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να καταργήσει το 8ωρο, μέσα από την «ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας». Αλλάζει το καθεστώς των υπερωριών, οι οποίες δε θα αμείβονται αλλά θα μετατρέπονται σε χρωστούμενα ρεπό, άδειες ή μειωμένο ωράριο. Καταργεί την επιπλέον πληρωμή της κυριακάτικης αργίας, Νομοθετεί την «εναλλακτική λύση» της επιπλέον αποζημίωσης αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Υποσκάπτει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με την ενίσχυση των επιχειρησιακών και την προώθηση των ατομικών. Φαλκιδεύει το απεργιακό δικαίωμα, με την επιβολή υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Προωθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Συνδικάτων και των μελών τους. Περιορίζει την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, ενισχύει την απεργοσπασία και ποινικοποιεί τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις.

Κι αυτά, την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει την εγκληματική πολιτική της στη διαχείριση της πανδημίας. Επιβάλλει περιορισμούς στη μετακίνηση των πολιτών, την ίδια στιγμή που δεν ενισχύει το ΕΣΥ. Ανοιγοκλείνει τα σχολεία και τα λειτουργεί με τμήματα των 25 και 30 μαθητών, χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας, κρατά κλειστά τα Πανεπιστήμια ένα χρόνο τώρα, ενισχύει την κερδοσκοπία των κλινικαρχών, κάνει φιέστα για τα λιγοστά λεωφορεία που πήρε, ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι/ες εξακολουθούν να συνωστίζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ περιορίζει ή απαγορεύει τις διαδηλώσεις και ενισχύει, τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Εντείνει την καταστολή και την αστυνομοτρομοκρατία κατά διαδηλωτών, σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση απέναντι στην εγκληματική της πολιτική και τον αυταρχικό της κατήφορο.

Οι δημόσιες κοινωνικές δομές (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, κέντρα αποκατάστασης, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δομές υποστήριξης ΑΜΕΑ, δομές για ηλικιωμένους κ.ά.) είναι υπό κατάρρευση και σε συνδυασμό με την τηλεργασία, οι γυναίκες της εργατικής τάξης φορτώνονται όλο και περισσότερα βάρη της κοινωνικής αναπαραγωγής, ενώ η θέση τους υποβαθμίζεται οικονομικά, εργασιακά και κοινωνικά.

Οι εργαζόμενοι/ες και ο λαός γνωρίζουν καλά ότι η κυβέρνηση, με την επίκληση της πανδημίας αλλά και της ύφεσης που θα ακολουθήσει τη μετακορονοϊό εποχή, σχεδιάζει να τους φορτώσει νέα βάρη και θυσίες στο «βωμό» του καπιταλιστικού κέρδους.

Στην πολιτική αυτή, που αποτελεί εφαρμογή της ακραίας νεοφιλελεύθερης ατζέντας της, η κυβέρνηση έχει σύμμαχό της τη γραφειοκρατική και αποκομμένη -από τα προβλήματα και αγωνίες των εργαζομένων- ΓΣΕΕ, που ήδη λειτούργησε ως «λαγός» της σπεύδοντας να ανακοινώσει τη μετάθεση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, για την Τρίτη του Πάσχα 4 Μάη, καλώντας ουσιαστικά τους/τις εργαζομένους/ες να πάνε εκδρομή.

Εμείς λέμε ότι το δίκιο και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού είναι πάνω απ’ όλα! Και θα τα υπερασπιστούμε. Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν οι δυνατότητες! Να εργαζόμαστε όλοι και όλες και να εργαζόμαστε λιγότερο. Από το να καρπώνεται τη δουλειά μας το κεφάλαιο και να διαλύει τη σταθερή εργασία, μπορούμε ν΄ αντιστρέψουμε την κατάσταση. Εμείς λέμε ότι ο φετινός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για μια μεγάλη κινητοποίηση, για ένα συντονισμένο, οργανωμένο και διαρκή αγώνα των εργαζομένων και του λαού, που θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, ενάντια στα νέα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαίου. Πρέπει να σηκώσουμε τον πήχυ των απαιτήσεων μας και να περάσουμε στην αντεπίθεση, διεκδικώντας:

▬ Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και για όλες. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ιδιαίτερα σε τομείς της πρώτης γραμμής. Απαγόρευση των απολύσεων και μέτρα προστασίας των εργαζομένων στη μετακορονοϊό εποχή.

▬ Αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα και στις συντάξεις. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€. Αύξηση στο 80% του κατώτατου μισθού και καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους και για όλο το διάστημα της ανεργίας.

▬ Μείωση του ωραρίου εργασίας άμεσα στις 35 ώρες εργασίας την εβδομάδα, με προοπτική το 30ωρο, για όλους και για όλες χωρίς μείωση των αποδοχών για ν’ ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Κατάργηση της κυριακάτικης εργασίας, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας και ενίσχυση των μέτρων ελέγχου των εργοδοτών για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

▬ Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, κατάργηση της φοροληστείας εργαζομένων και λαού. Φορολόγηση του κεφαλαίου και κατάργηση της φοροασυλίας του.

▬ Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντασφαλιστικών και αντιλαϊκών νόμων. Δημόσια Καθολική Κοινωνική Ασφάλιση και όχι ιδιωτικοποίησή της. Μείωση των ορίων και των χρόνων εργασίας για πλήρη σύνταξη.

▬ Πόρους για κοινωνικές δαπάνες κι όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς. Να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο τα κοινωνικά αγαθά της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, της Ασφάλισης, του Νερού, του Ρεύματος και των Συγκοινωνιών. Όχι στη συρρίκνωση και εμπορευματοποίησή τους, όχι στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων.

ΕΔΩ το πλήρες κείμενο του καλέσματος του ΜΕΤΑ: Πέμπτη 6 Μάη | Πανεργατική απεργία ενάντια στα αντεργατικά νομοσχέδια

Πηγή φωτογραφίων: facebook Νότα Βασιλοπούλου

Πηγή φωτογραφιών: newsbeast.gr, Γιάννης Κέμμος

Πηγή φωτογραφιών: ThePressProject, Alex Gasteratos


Σχετικές αναρτήσεις:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις