31.8 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Στάσεις εργασίας και απεργίες στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την Εργατική Πρωτομαγιά | 4 και 6 Μαΐου

Πρόσφατα

Με απεργίες και στάσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους (Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, Ένωση Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής κτλ.), στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει για την ημέρα μνήμης των νεκρών της εργατικής τάξης, την Εργατική Πρωτομαγιά δηλαδή, η ΓΣΕΕ, την Τρίτη 4 Μαΐου, και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, η ΑΔΕΔΥ, καθώς και πλήθος Ομοσπονδιών και Σωματείων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την Πέμπτη 6 Μαΐου, γεγονός που θα επηρεάσει και τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών.

Στις ανακοινώσεις τους, ανάμεσα στα άλλα, Σωματεία και εργαζόμενοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι «μετά από διάφορα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας, με μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα, ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά ρυθμίσεις για την καταστρατήγηση της 8ωρης εργασίας, την υπονόμευση της απεργίας και γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται». Αναλυτικότερα:

ΤΡΙΤΗ 4 ΜΑΪΟΥ

Στα Λεωφορεία της ΟΣΥ, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9πμ. και από τις 9μμ. έως τη λήξη της βάρδιας. «Επισημαίνεται ότι η επαναφορά της λειτουργίας των οχημάτων θα ξεκινήσει σταδιακά μετά τη λήξη της στάσης εργασίας και αντίστοιχα θα ξεκινήσει η προοδευτική απόσυρσή τους για τα αμαξοστάσια», σημειώνει, σε σχετική του ανακοίνωση ο ΟΑΣΑ.

Οι εργαζόμενοι στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9πμ. και από τις 9μμ. έως τη λήξη της βάρδιας.

Σημειώνεται ότι λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στο τμήμα Δ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. «Επιβάτες με προορισμό το αεροδρόμιο μπορούν να εξυπηρετούνται μέσω των λεωφορειακών γραμμών Χ95 από τους σταθμούς “Σύνταγμα” και “Εθνική Άμυνα” και Χ97 από τον σταθμό “Ελληνικό”, κατά τις ώρες λειτουργίας τους», αναφέρει ο ΟΑΣΑ.

Οι εργαζόμενοι στο Τραμ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12μ. έως τις 4μμ.

Τα Τρόλεϊ καθώς και η Γραμμή 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) θα λειτουργήσουν κανονικά.

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΪΟΥ

Ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα το Μετρό, γραμμή 1 (ΗΣΑΠ), 2 και 3, τα Τρόλεϊ και το Τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας των Σωματείων και εργαζομένων τους, που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

Κανονικά θα κινηθούν τα Λεωφορεία της ΟΣΥ.


Η ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ:

Μ. Τετάρτη, 28 /4/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

24ωρη απεργία στη Γραμμή 1 της ΣΤΑΣΥ στις 6 Μαΐου 2021.

Συμμετέχουμε στην απεργία των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά Σήμερα, 135 χρόνια μετά από την αιματηρή εξέγερση του Σικάγο ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς αποκτάει δραματική επικαιρότητα καθώς οι εργαζόμενοι καλούνται και πάλι να αγωνιστούν για την υπεράσπιση του 8ωρου και της οργανωμένης συνδικαλιστικής πάλης.

Η κυβέρνηση μετά από διάφορα αντεργατικά μέτρα, που πάρθηκαν στη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας, με μόνιμο ή «προσωρινό» χαρακτήρα, ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά ρυθμίσεις για την καταστρατήγηση της 8ωρης εργασίας, την υπονόμευση της απεργίας και γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης και την παράδοση της επικουρικής ασφάλισης και της έκδοσης των συντάξεων σε ιδιώτες.

Από το σύνολο των νέων μέτρων γίνεται ξεκάθαρο ότι στόχος είναι η προώθηση της ατομικότητας του εργαζόμενου και η απομάκρυνσή τους από τα Σωματεία, με την ακύρωση του ζωτικού κύτταρου της συνδικαλιστικής δράσης, που έγκειται στη συλλογικότητα, στην συμμετοχή, στο διάλογο και στην παρουσία του εργαζόμενου.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ, που όλο αυτό τον δύσκολο χρόνο, κράτησαν, με τη δουλειά τους και τη συλλογική δράση τους, ζωντανές τις Σταθερές Συγκοινωνίες προς όφελος του επιβατικού κοινού του Λεκανοπεδίου είναι αποφασισμένοι ν’ αντισταθούν στα σχέδια επιστροφής σε εργασιακό μεσαίωνα.

Για αυτό:

  • Θυμόμαστε και τιμάμε τους εργάτες, που θυσιάστηκαν σε αγώνες
    για τα δικαιώματα της τάξης τους.

Αγωνιζόμαστε για:

  • Να υπερασπιστούμε την 8ωρη εργασία και την συνδικαλιστική δράση.

  • Την Υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των Σταθερών Συγκοινωνιών.

  • Την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο χώρο της ΣΤΑ.ΣΥ

  • Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία της 6ης Μαΐου των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά


Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29/4/21

Αυτοί που έκλεισαν καταστήματα, που απαγόρευσαν την κυκλοφορία, που δημιούργησαν χιλιάδες άνεργους, που έκλεισαν σχολεία και πανεπιστήμια, που διέλυσαν την δημόσια υγεία, που κατέστρεψαν την δημόσια ζωή, δεν δικαιούνται να επικρίνουν τις απεργίες. ∆εν δικαιούνται να επικαλούνται την διατάραξη της κανονικότητας των πολιτών από τους απεργούς όταν μετά τα συνεχή lock down κατέστρεψαν την οικονομία, την εργασία και κάθε έννοια κοινωνικής ζωής και ατομικών δικαιωμάτων με μοναδικό αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό κρουσμάτων και νεκρών. ∆εν δικαιούνται να μιλάνε για τον εκσυχρονισμό και την νεωτερικότητα των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή αυτοί που τσιμέντωσαν την Ακρόπολη.

Μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας επιχειρούν με τον νέο εργασιακό νόμο να ελέγξουν και να διαχειριστούν όχι μόνο τον εργασιακό μας χρόνο αλλά κυρίως τον ελεύθερο χρόνο μας. Η αύξηση των ωρών εργασίας με απλήρωτες υπερωρίες και ταυτόχρονα η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μειώνουν τον χρόνο ξεκούρασης, ελεύθερης δημιουργίας, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής. Μετατρέπουν την ανθρώπινη δημιουργική ενεργητικότητα σε μέσο άντλησης υπεραξίας και κερδών. Χτυπάνε ότι κερδίσαμε σε εκείνο τον μακρινό Μάη του 1886 και με τους αγώνες μας από τότε μέχρι σήμερα. Ο νέος νόμος της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων είναι βέβαια άρρηκτα δεμένος με την κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και κυρίως το δικαίωμα στην απεργία.

Η υπεράσπιση των κατακτήσεων της πρωτομαγιάς συμπίπτει φέτος με την έναρξη των κινητοποιήσεων ενάντια στην κατάθεση του νέου εργασιακού νόμου. Το διακύβευμα για τον εργαζόμενο λαό ξεπερνά κατά πολύ εκείνο ενός απλού εορτασμού. Θα πρέπει τα δευτεροβάθμια σωματεία, τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες να προτείνουν και να σχεδιάσουν μαζί με τα εργοστασιακά συνδικάτα ένα πρόγραμμα αγώνα διαρκείας μέχρι την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου. Μέχρι την οριστική απόσυρση κάθε διάθεσης να φορτωθεί στην πλάτη των εργαζόμενων το κόστος της αποτυχίας της οικονομικής και κοινωνικής διαχείρισης της κρίσης.

Με αυτές τις σκέψεις το ΣΕΛΜΑ συμμετέχει:

1ον Στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ στις 4/5/21 με στάση εργασίας, από την έναρξη μέχρι τις 9.00 το πρωί και από την 21.00 μέχρι την λήξη της βάρδιας.

2 ον Στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας με 24ωρη απεργία στις 6/5/21.


Η ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ:


Η ανακοίνωση του Σωματείου Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις