29.3 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Αυστρία: Το Σεπτέμβριο η δίκη για τις μολύνσεις τουριστών από κορονοϊό στο χειμερινό θέρετρο Ισγκλ

Πρόσφατα

Τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν στην Αυστρία η πρώτη δίκη για την υπόθεση των μολύνσεων τουριστών από κορονοϊό στο χειμερινό θέρετρο Ισγκλ στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλο, που είχαν γίνει πρωτοσέλιδες ειδήσεις σε όλο τον κόσμο τον Μάρτιο του 2020.

Η προγραμματισμένη αρχικά για τον τρέχοντα Απρίλιο πρώτη ακρόαση για την αγωγή κατά της Αυστριακής Δημοκρατίας στην υπόθεση Ισγκλ, μετατέθηκε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σε νέα ημερομηνία στις 17 Σεπτεμβρίου 2021, και οι δίκες πρόκειται να διεξαχθούν στο Περιφερειακό Δικαστήριο Αστικών Υποθέσεων στη Βιέννη.

Σύμφωνα με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών, έχουν υποβληθεί περίπου δέκα αγωγές στην υπόθεση Ίσγκλ, πολλές άλλες αγωγές θα ακολουθήσουν μέχρι το φθινόπωρο, ενώ, μέχρι τώρα περισσότεροι από 6.000 τουρίστες από όλο τον κόσμο έχουν απευθυνθεί στην Ένωση η οποία, στο μεταξύ, εκπροσωπεί ανθρώπους από τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Βρετανία σε αυτή την υπόθεση.

Σε πόρισμα της που παρουσίασε τον περασμένο Οκτώβριο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση της υπόθεσης των μολύνσεων τουριστών από κορονοϊό στο χειμερινό θέρετρο Ίσγκλ, κάνει λόγο για λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης με βαριές επιπτώσεις.

Κατά την παρουσίαση του πορίσματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρόναλντ Ρόρερ επισήμανε, σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού στο Τιρόλο, ότι η διακοπή της λειτουργίας στις πίστες του σκι μόλις την 12η Μαρτίου υπήρξε “από επιδημιολογική άποψη” λάθος.

Ο ίδιος ανέφερε πως μέχρι τον Οκτώβριο συνολικά 53 πρόσωπα κατέθεσαν στην Επιτροπή, η οποία είχε επίσης πρόσβαση σε 5.798 σελίδες εγγράφων, και σκοπός του πορίσματος της είναι από τα λάθη του παρελθόντος να εξαχθούν διδάγματα για το μέλλον.

Η Επιτροπή ασκεί κριτική, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επέβαλε την καραντίνα στην κοιλάδα Πάτσναουν, όπου βρίσκεται το Ισγκλ αιφνίδια και χωρίς να εξεταστεί η απαραίτητη ουσιαστική προετοιμασία για να υπάρξει ελεγχόμενη διαχείριση των αναχωρήσεων, καθώς, οι τουριστικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί ότι οι επισκέπτες δεν μπορούν να φύγουν αμέσως, αλλά κλιμακωτά και ελεγχόμενα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή αναφέρεται επίσης σε μία “παραπλανητική ανακοίνωση” του ομοσπονδιακού καγκελάριου, στην οποία ο ίδιος δήλωνε ότι οι κάτοικοι του Πάτσναουν, οι Αυστριακοί επισκέπτες και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα φροντίζονταν πολύ καλά και ότι σε 14 ημέρες θα μπορούσαν να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή.

Σε σχέση με τις λοιμώξεις τουριστών με το SARS-CoV-2 στο χειμερινό θέρετρο Ίσγκλ, η Αυστριακή Ένωση Προστασίας Καταναλωτών είχε καταθέσει στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βιέννης για αστικές υποθέσεις, τις πρώτες τέσσερις επίσημες αγωγές από θύματα Covid-19.

Όπως είχε ανακοινώσει ο πρόεδρός της Πέτερ Κόλμπα, η Ένωση θα εκπροσωπήσει αρχικά 1.000 θύματα σε νομικές διαδικασίες, ενώ, συνολικά 6.000 άνθρωποι από 45 χώρες ανέφεραν ότι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο Ίσγκλ.

Οι πρώτες περιπτώσεις κορονοϊού στο Ίσγκλ έγιναν γνωστές στις αρχές Μαρτίου 2020 και φέρονταν να είχαν συμβεί κυρίως σε μπαρ, με την Ένωση Καταναλωτών να κατηγορεί τις τοπικές αρχές του Τιρόλου και τους υπεύθυνους πολιτικούς σε ομοσπονδιακό επίπεδο, για σοβαρά σφάλματα στη διαχείριση πανδημίας στις περιοχές σκι του κρατιδίου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020.

Το Ίσγκλ θεωρείται το σημείο “μηδέν” για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Αυστρία και σε περιοχές της Ευρώπης, και σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις από τις αυστριακές αρχές, το 40% όλων των εγχώριων μολύνσεων αποδίδονταν στο Ίσγκλ, ενώ και πολλοί Γερμανοί τουρίστες πιστεύουν επίσης ότι έχουν μολυνθεί εκεί.

Η κοιλάδα Πάτσναουν, όπου βρίσκεται και το Ίσγκλ, τέθηκε σε καραντίνα στις 13 Μαρτίου, αλλά, κατά την άποψη των επικριτών και των ανθρώπων που είχαν ασθενήσει, αυτό το βήμα θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.


Πηγή: ΑΜΠΕ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις