9.3 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Αγωνιστική Κίνηση ΓΝΑΝ: Για τα προβλήματα των εργαζομένων και του νοσοκομείου

Πέρασε πάνω από ένας χρόνος από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας και οι εργαζόμενοι σε όλες τις δημόσιες δομές υγεία συνεχίζουμε να δίνουμε με αυταπάρνηση τη μάχη και να θρηνούμε τους δικούς μας νεκρούς μαζί με τις χιλιάδες νεκρούς των συμπολιτών μας. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ακολουθείται απέναντι και στους μαχητές της υγείας, αφού από μετά τα αρχικά χειροκροτήματα και στην συνέχεια τις δηλώσεις περί «ηθικής ανταμοιβής», πέρασε στην στοχοποίησή τους με πρόσχημα τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Αρνείται να κάνει μόνιμες και μαζικές προσλήψεις, αρνείται τη μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων, αρνείται την ένταξη μας στα ΒΑΕ και τη βελτίωση της οικονομικής μας θέσης και των εργασιακών μας συνθηκών.Απέναντι σε αυτά χρειάζεται συνεχή πίεση και αγώνες από εμάς τους εργαζομένους.

Στο ΓΝΑΝ προκηρύχθηκαν τελικά 8 θέσεις μόνιμων ιατρών, όμως όπως φαίνεται εν τέλει ο αριθμός των ιατρών που θα φύγουν λόγω αυτής της προκήρυξης μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ιατρών που θα έρθουν. Ως παράταξη είχαμε επισημάνει εδώ και μήνες τους κινδύνους που προκύπτουν από την ανακύκλωση θέσεων μεταξύ των Νοσοκομείων με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προκηρύξεις και μάλιστα δεχθήκαμε επιθέσεις για την επισήμανση μας αυτή. Στην πράξη αυτό που γίνεται είναι τα μικρότερα και περιφερειακά Νοσοκομεία να αποψιλώνονται προς όφελος των μεγαλύτερων και κεντρικών Νοσοκομείων, τη στιγμή μάλιστα που τα περιφερειακά Νοσοκομεία εφημερεύουν όλες τις ημέρες του μήνα, σε αντίθεση με τα κεντρικά. Γι΄αυτό απαιτείται νέος, σοβαρότερος και αναλυτικότερος σχεδιασμός στον τρόπο των προκηρύξεων σε κάθε ΥΠΕ.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει από το Υπουργείο Υγείας η παραμικρή αναφορά για προκήρυξη μόνιμων θέσεων μέσα στο 2021, ούτε καν έχει δοθεί αριθμός για το πόσες θέσεις θα προκηρυχθούν και αν.

Οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού προχωρούν με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ έχουν εξαιρεθεί από τις προσλήψεις επικουρικών με πιστώσεις λόγω πανδημίας η διοικητική και η τεχνική υπηρεσία, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μη γίνονται πλέον καθόλου προσλήψεις επικουρικών διοικητικών και τεχνικών.

Όσον αφορά στις συμβάσεις που λήγουν στο τέλος του χρόνου και αρχές του επόμενου, η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ κατά την παράσταση διαμαρτυρία στις 22/4/21 ανέφερε ότι θα εισηγηθεί ετήσια παράταση. Εμείς, με δεδομένες και τις σχετικές αποφάσεις των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων ζητούμε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην υγεία και προκήρυξη μόνιμων θέσεων.

Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπεται το γεγονός ότι τα Νοσοκομεία έχουν επιβαρυνθεί εκτός από τις πρόσθετες υπηρεσίες αντιμετώπισης της πανδημίας και με τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων. Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου λειτουργούν 2 εμβολιαστικά κέντρα σε δύο βάρδιες (με προσωπικό που αρκεί για ένα μόνο) και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έναρξη λειτουργίας και τρίτου εμβολιαστικού κέντρου στο ΓΝΑΝ, ενώ στη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου στην ΤΟΜΥ απασχολείται σε παράλληλα και αλλότρια καθήκοντα το επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας με κίνδυνο να επηρεαστεί η ποιότητα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει αύξηση των ψυχικών διαταραχών λόγω πανδημίας.

Αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι να υπάρξουν προσλήψεις νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού ειδικά για τα εμβολιαστικά κέντρα, με δεδομένο ότι όπως φαίνεται η διαδικασία εμβολιασμού για το covid19 δεν θα διαρκέσει μόνο μερικούς μήνες, αλλά θα είναι μια συνεχής διαδικασία.

Σχετικά με το Υπηρεσιακό Συμβούλιο

Στις 24/9/2020 έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη των 2 εκπροσώπων των εργαζομένων στο πενταμελές Κοινό Υπηρεσιακό Συμβούλιο των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων νομού Λασιθίου για τη διετία 2021-2022, και άμεσα εστάλη από το ΓΝΑΝ προς το Υπουργείο Υγείας το σχετικό έγγραφο ώστε να προχωρήσει η σχετική υπουργική απόφαση για τον ορισμό των μελών του ΚΥΣ, ώστε να μη δημιουργηθεί κενό στη λειτουργία του. Παρόλαυτα δεν εκδόθηκε εγκαίρως η Υπουργική Απόφαση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεδριάσει το Υπηρεσιακό και να βρίσκονται σε εκκρεμότητα για 4 και πλέον μήνες πολλές αιτήσεις εργαζομένων από τα Νοσοκομεία του νομού. Τελικά η υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου των Νοσοκομείων Λασιθίου εκδόθηκε στις 13 Απριλίου 2021, όμως στη νέα συγκρότηση δεν περιλαμβάνεται κανένα τακτικό μέλος (από τα διοριζόμενα) από το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, ενώ ένα από τα αναπληρωματικά μέλη που ορίστηκαν είναι συνταξιούχος. Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για τις καθυστερήσεις και για το γεγονός ότι δεν ορίστηκε κανένα τακτικό μέλος στο ΚΥΣ από το ΓΝΑΝ που είναι το Νοσοκομείο με τους μισούς μόνιμους εργαζόμενους του νομού και ζητούμε από το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε διόρθωση της σχετικής απόφασης.

Σχετικά με το αίτημα για ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ

Η αρνητική στάση του Υφυπουργού Εργασίας κ. Τσακλόγλου για την ασφαλιστική ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά στην συνάντηση που είχε με την ΠΟΕΔΗΝ στις 4/3/21 μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο υφυπουργός Εργασίας αρνήθηκε να δεσμευτεί για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση «εξετάζει» το πόρισμα Μπεχράκη και δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα, παραπέμποντας ουσιαστικά το θέμα στις καλένδες. Επανέλαβε τους γνωστούς παραπλανητικούς ισχυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών για το μεγάλο οικονομικό κόστος και τις επιπτώσεις που θα έχουν τυχόν συνταξιοδοτήσεις στο σύστημα υγείας, λόγω της ένταξης στα ΒΑΕ. Ισχυρίστηκε ότι η πανδημία δεν αποτελεί μια κατάσταση που θα συνεχίζεται και στο μέλλον, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει ότι τα ΒΑΕ συνδέονται αποκλειστικά με τις επιπτώσεις που έχει η πανδημία στη ζωή και την υγεία των εργαζομένων.

Για μια ακόμα φορά ως Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων επισημαίνουμε ότι η λύση των αιτημάτων μας δεν βρίσκεται σε μια προσπάθεια να προβληθούν «καλύτερα» επιχειρήματα προκειμένου να «πειστεί» η κυβέρνηση, που δυστυχώς προβάλλουν κάποιες δυνάμεις στο υγειονομικό κίνημα καλλιεργώντας αυταπάτες ανάμεσα στους εργαζόμενους, αλλά στον μαζικό ανυποχώρητο αγώνα όλων των υγειονομικών.

Για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886. Καλούμε τους συναδελφους να συμμετέχουν στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία την Πέμπτη 6 Μάιου 2021 που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.


Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων
Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Κρήτης

Παρόμοια Άρθρα