9.3 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

ΕΦΚΑ: Στα τέλη Μάη, οι εισφορές 2020 για παράλληλη απασχόληση

Δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών του προηγούμενου έτους, των μη μισθωτών με «μπλοκάκι» και παράλληλα, μισθωτή εργασία. Πάει πίσω και η πληρωμή των εισφορών 2021. Αναλυτικά το νέο χρονοδιάγραμμα

Μετατίθεται κατά ένα μήνα, στο τέλος Μαΐου, η πληρωμή των επιπλέον ασφαλιστικών για μερίδα ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ που έχει από τις αρχές του 2020 παράλληλη απασχόληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εκκαθάριση που ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί έως το τέλος του Μαρτίου προκειμένου οι πληρωμές να γίνουν σε δόσεις, από τον Απρίλιο και μετά, δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να πάει πίσω η διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚΑ αναμένεται να ανακοινώσει την μετάθεση των πληρωμών, τόσο για την εκκαθάριση του 2020, όσο και για τις εισφορές του 2021, ασφαλισμένων που έχουν μισθωτή εργασία και «μπλοκάκι» ή ελεύθερων επαγγελματιών – αυτοαπασχολούμενων με παράλληλη μισθωτή εργασία. Βασική προϋπόθεση βέβαια για να λάβουν ειδοποιητήριο πληρωμών, είναι, η εκκαθάριση που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, να δείξει ότι κατά το 2020 έχουν καταβάλει χαμηλότερες εισφορές από τις προβλεπόμενες.

Αναλυτικά, με σημαντική καθυστέρηση, ξεκαθάρισε ο τρόπος καταβολής των εισφορών στην περίπτωση ύπαρξης παράλληλης ασφάλισης, τόσο για το 2020 όσο και το 2021. Η ανάρτηση των ηλεκτρονικών ειδοποιητηρίων της παράλληλης απασχόλησης είχε προγραμματιστεί, όσον αφορά τις εισφορές του 2020, για το τέλος Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι η εκκαθάριση θα είχε ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες η εκκαθάριση δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα η διοίκηση του ΕΦΚΑ να προσανατολίζεται στην απόφαση μετάθεσης της ημερομηνίας πληρωμών, για την τελευταία εργάσιμη του Μαΐου.

Τα ειδοποιητήρια αυτά θα αφορούν το 2020 και μισθωτούς που διατηρούν παράλληλα μπλοκάκι ως επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους που ασκούν πολλαπλές μη μισθωτές δραστηριότητες. Πλέον, όσοι μισθωτοί βρεθούν με χρεωστικά υπόλοιπα για το μπλοκάκι τους – κυρίως όσοι απασχολούνταν το 2020 με χαμηλούς μισθούς, κάτω των 900 ευρώ – θα πρέπει να αποπληρώσουν το χρέος του 12μήνου του 2020 σε 6 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Μαΐου.

Αμέσως μετά την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων του 2020 ο ΕΦΚΑ αναμένεται να προχωρήσει και στην εκκαθάριση των πρώτων μηνών του 2021, ώστε να ξεκινήσει να «τρέχει» κανονικά η πληρωμή εισφορών των μη μισθωτών με παράλληλη απασχόληση, όπως προβλέπει ο νόμος. Λόγω της καθυστέρησης, ενώ αρχικά τα πρώτα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» του Ενιαίου Φορέα για τις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου 2021 είχε προγραμματιστεί να έχουν καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 31η Μαΐου, πλέον, θα έχουν τις 30 Ιουνίου. Ακολούθως, έως τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθούν τα ασφάλιστρα του Φεβρουαρίου 2021 κ.ο.κ.

Να σημειωθεί ότι οι πληρωμές δεν αφορούν το σύνολο όσων έχουν παράλληλη ασφάλιση. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση που ελεύθερος επαγγελματίας απασχολείται ταυτόχρονα και ως μισθωτός, καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή του απασχόληση, βάσει των ασφαλιστέων του αποδοχών. Σε περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι υψηλότερες των εισφορών που προκύπτουν από την επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία, δεν θα υπάρξει νέο ειδοποιητήριο, καθώς καλύπτεται η υποχρέωση καταβολής εισφορών από τον ελεύθερο επαγγελματία.

Αν οι καταβληθείσες από τη μισθωτή εργασία εισφορές υπολείπονται της επιλεγείσας κατηγορίας, ήτοι 252 ευρώ για τις περισσότερες περιπτώσεις, τότε ο ασφαλισμένος θα κληθεί να καλύψει τη διαφορά.

Στην πράξη, τα χρεωστικά υπόλοιπα που τυχόν θα κληθούν οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν είναι συνάρτηση της διαφοράς μεταξύ της ασφαλιστικής κατηγορίας που επέλεξαν και των αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες και για όσο διάστημα έχουν παράλληλη απασχόληση.

Παράδειγμα

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, μη μισθωτός που έχει επιλέξει τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία (η οποία είναι και η ελάχιστη υποχρεωτική σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης), οφείλει για τη μη μισθωτή του απασχόληση εισφορές 252 ευρώ. Εάν για κάποιο μήνα παραλλήλως απασχοληθεί ως μισθωτός του π. ΙΚΑ με μισθό 930 ευρώ, τότε καλύπτει πλήρως τις εισφορές που οφείλει για τη μη μισθωτή του εργασία και δεν απαιτείται να καταβάλει επιπλέον εισφορές στον e-ΕΦΚΑ. Στον αντίποδα, εάν για τη μισθωτή του απασχόληση λαμβάνει τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ), τότε για τον μήνα αυτό από την εκκαθάριση θα προκύψει οφειλή στον e-ΕΦΚΑ για τη μη μισθωτή δραστηριότητα ύψους 75,85 ευρώ.

Παράταση και για τις δόσεις ρυθμίσεων

Εν τω μεταξύ, κατά ένα μήνα, παρατάθηκε και η προθεσμία καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων των δικαιούχων επιχειρήσεων ή εργοδοτών οι οποίες είναι απαιτητές έως 31/03/2021. Αυτό στην πράξη, σημαίνει πως η δόση Μαρτίου 2021 θα έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 30/04/2021 και αντίστοιχα θα τροποποιηθούν και οι καταληκτικές ημερομηνίες όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων ενώ κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης δεν υπολογίζονται περαιτέρω πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Κατά συνέπεια η συνολική διάρκεια των ρυθμίσεων που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις παρατείνεται κατά ένα μήνα. Κατά τα λοιπά, συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι διατάξεις της εκάστοτε ρύθμισης

Νέα παράταση για την ένταξη στη β’ φάση της ρύθμισης των 120 δόσεων

Παράλληλα, με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, από το υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να δοθεί παράταση, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, για την υποβολή αίτησης ένταξης στη β’ φάση της ρύθμισης με τις έως 120 δόσεις. Πρόκειται για όσους έχουν υποβάλλει αίτηση για επανυπολογισμό, όχι όμως και αίτηση για ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2018, προς το ΚΕΑΟ.

Παρόμοια Άρθρα