29.3 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

ΣΕΔΑΠ: Η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου είναι αδιαπραγμάτευτη

Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Αγίας Παρασκευής

Πρόσφατα

Την Δευτέρα 12/4/2021 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ με θέμα: «Συζήτηση και λήψη απόφασης για την προετοιμασία και τις απαραίτητες ενέργειες για την εύρυθμη έναρξη της επόμενης χρονιάς».

Το θέμα εισηγήθηκε ο κ. Γκιζιώτης και αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις και προδιαγραφές της Προσχολικής Αγωγής ώστε να είναι εναρμονισμένη με τις σύγχρονες ανάγκες κι δυνατότητες, στην ανάγκη να υπάρχουν σύγχρονοι σταθμοί, πλήρως εξοπλισμένοι που θα ανταποκρίνονται στις σωματικές αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών, στην παντελή έλλειψη της κρατικής μέριμνας και την πενιχρή χρηματοδότηση, στις ελλειμματικές δημοτικές δομές στην πόλη μας, στις διαχρονικές ευθύνες όλων των διοικήσεων και εισηγήθηκε την διεκδίκηση χρηματοδότησης από το κράτος του συνόλου των εξόδων λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, τον έγκαιρο σχεδιασμό για την κατανομή των βρεφών και των νηπίων στους αντίστοιχους χώρους φιλοξενίας, με βασικό στόχο την φιλοξενία όλων όσων αιτηθούν, λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία των παιδιών και του προσωπικού, την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων, τη μη απόλυσή τους και την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την μονιμοποίηση τους, με στήριξη του αιτήματος από την Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Από πλευράς διοίκησης, η πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ κ. Αντωνοπούλου, ισχυρίστηκε ότι στη δεδομένη στιγμή δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των αιτήσεων που θα υποβληθούν, δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο 15ημερο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους όρους φιλοξενίας και θα επισπευσθεί η διαδικασία των αιτήσεων εγγραφής ώστε να έχει ολοκληρωθεί έως την 24 Μαΐου, οπότε και θα ξανασυζητηθεί το θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων.

Ως ΣΕΔΑΠ συμμετείχαμε στην συζήτηση με παρέμβαση, συμφωνήσαμε με τα ζητήματα και τις απόψεις όπως τέθηκαν στην εισήγηση και επαναλάβαμε τη πάγια θέση μας για τη μη απόλυση κανενός συμβασιούχου και τη μονιμοποίησή τους, που αποτελεί πολιτική απόφαση και όχι διαδικαστικό ζήτημα.

Η διοίκηση έχει δείξει από την περσινή χρονιά τις προθέσεις της για μείωση του προσωπικού και απολύσεις που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες για την ασφαλή και σωστή λειτουργία των παιδικών σταθμών και την ταυτόχρονη ικανοποίηση όλων των αιτημάτων εγγραφής. Αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας των όρων φιλοξενίας έχει η διοίκηση και όχι οι εργαζόμενοι.

Για προσχολική αγωγή δημόσια και δωρεάν για όλους, σύμφωνα με όσα προσδιορίζουν οι σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες, είναι ζήτημα που αφορά όλη την κοινωνία, αφορά τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολιτικό και βαθιά ταξικό ζήτημα. Αποτελεί ευθύνη του κράτους ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες (κτιριακές υποδομές, ικανοποιητική χρηματοδότηση στους δήμους), ώστε όλες οι αιτήσεις των παιδιών να καλύπτονται χωρίς διακρίσεις.

Επίσης πολιτικό και βαθιά ταξικό είναι και το ζήτημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας για τους εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς (παιδαγωγικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας, οδηγοί, μάγειροι κλπ.), ώστε να υλοποιείται απρόσκοπτα το έργο της προσχολικής αγωγής. Είναι γεγονός ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις και διοικήσεις επαναλαμβάνουν μία ομηρία “χρόνιου συμβασιούχου” στο προσωπικό όλου του δημοσίου, να τους απειλούν κάθε τόσο με απόλυση, με το φόβο της ανεργίας και την ανασφάλεια και να τους χρησιμοποιούν ψηφοθηρικά. Το δυναμικό ολόκληρου του δημοσίου καλύπτεται κατά το ήμισυ με μόνιμο-αορίστου χρόνου συμβάσεις και το υπόλοιπο μισό με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και άλλων μορφών ελαστικές σχέσεις εργασίας (προγράμματα ΟΑΕΔ κλπ.) Η απαίτηση για μόνιμο προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες, είναι εμφανείς από το γεγονός και μόνο ότι οι συμβάσεις των περισσότερων ανανεώνονται συνεχώς για περισσότερα από 10 χρόνια. Αποδεικνύει ότι η απαίτησή μας για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου είναι αδιαπραγμάτευτη, ώστε να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών και να εξυπηρετηθούν εύρυθμα οι ανάγκες του συνόλου της κοινωνίας.

Στα πλαίσια αυτά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

– Δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή. Κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη του συνόλου των εξόδων των Παιδικών σταθμών.

– Καμία απόλυση εργαζομένου. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι ΕΣΠΑ. Μετατροπή συμβάσεων ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ και πλήρη κάλυψη των θέσεων με μόνιμο προσωπικό.

– Μείωση της αναλογίας παιδιών/παιδαγωγών ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός, στοιχειώδης προϋπόθεση, εν μέσω πανδημίας.

– Εξασφάλιση της καθαριότητας και υγιεινής των χώρων στους παιδικούς σταθμούς με την εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.

– Εξασφάλιση αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού ώστε η σίτιση να γίνεται με όρους ασφάλειας για τα παιδιά, σε μικρότερες ομάδες.

– Συστηματική μαζική περιοδική εξέταση των εργαζομένων, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ με ευθύνη της κυβέρνησης.

– Παιδίατροι και γιατροί εργασίας, με ουσιαστικό ρόλο για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών για παιδιά και εργαζόμενους.

– Απολύμανση των χώρων, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Εξασφάλιση των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις