29.3 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Εργατική Πρωτομαγιά: 24ωρη απεργία από τα 13 Ναυτεργατικά Σωματεία | Πέμπτη 6 Μάη

Και απάντηση προς την ΑΝΕΚ

Πρόσφατα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 14/4/2021 σύσκεψη των 13 Ναυτεργατικών Σωματείων προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις που αφορούν τα εργατικά και Ναυτεργατικά προβλήματα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο την επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη από κυβέρνηση και κεφάλαιο ενάντια στα εργατικά, κοινωνικοασφαλιστικά, δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ειδικότερα επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη στα σκαριά για να προωθήσει στην Βουλή το νέο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο. Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται συντριπτικό χτύπημα στις κατακτήσεις των εργαζομένων και των Συνδικάτων τους που αφορούν το 8ωρο και το δικαίωμα στην απεργία.

Στο στόχαστρο είναι η κατάργηση των υπερωριών, των ρεπό, η ίδια η κυριακάτικη αργία. Επίσης μεθοδεύεται η υπονόμευση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, προωθεί ρυθμίσεις που καθιερώνουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς ως “προσωπικό ασφαλείας”, απαγορεύει την περιφρούρηση της απεργίας, διευκολύνει την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης με επίκληση του εργοδότη “περί ψυχολογικής ή σωματικής βίας”, εμπεδώνεται και νομιμοποιείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα και ο κρατικός – κυβερνητικός έλεγχος στα συνδικάτα!!!

Πρόκειται συνολικά για αντιδραστικού χαρακτήρα αλλαγές οι οποίες είναι κομμένες και ραμμένες στα πλαίσια της πολιτικής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, επιδιώκουν να ποινικοποιήσουν την συνδικαλιστική δράση, να βάλουν νέα εμπόδια στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για να περάσουν όσο περισσότερο μπορούν “αναίμακτα” την εργοδοτική βαρβαρότητα.

Σε αυτό το μακάβριο αντεργατικό καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα που οραματίζονται για την συντριβή των δικαιωμάτων μας η πάλη των ίδιων των εργαζομένων και των συνδικάτων τους μπορεί να βάλει φραγμό αλλά και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς τους.

Στην ίδια κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και η εκχώρηση της απονομής των συντάξεων σε ιδιώτες….

Η σύσκεψη επίσης συζήτησε και κατέληξε ομόφωνα για την απεργία της εργατικής Πρωτομαγιάς για την οποία κοινή θέση των Σωματείων μας είναι η κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες στις 6/5/2021. Για τον σκοπό αυτό θα ληφθούν τις αμέσως επόμενες μέρες αποφάσεις των ίδιων των Δ.Σ των Σωματείων.

Παράλληλα συμφωνήθηκε η καταγγελία των ΣΣΕ και η απαίτησή μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την ανανέωσή τους σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, διεκδικώντας λύσεις στα δίκαια και ώριμα αιτήματά μας.

Στην σύσκεψη επίσης αναδείχθηκαν οι βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης αναφορικά με τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην απονομή των συντάξεων των δικαιούχων Ναυτεργατών αλλά και τις αντίστοιχες καταβολής του επιδόματος προς τους εν ενεργεία Ναυτεργάτες που είναι σε πολύμηνη αναστολή των συμβάσεών τους λόγω covid-19.

Τέλος στην σύσκεψη έγινε εκτενής αναφορά σε μια σειρά κρούσματα κατάφωρης παραβίασης των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων και της υφιστάμενης νομοθεσίας που γίνονται στην ευρύτερη Ακτοπλοΐα (από συγκεκριμένες Ναυτιλιακές εταιρίες) και για τον σκοπό αυτό λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις συνδικαλιστικής δράσης προκειμένου να μπει τέλος στην εφοπλιστική αυθαιρεσία και στην ανοχή που επιδεικνύει το ΥΕΝ και οι υπηρεσίες του σε αυτά.

Καλούμε τους Ναυτεργάτες έχοντας ως πολύτιμη παρακαταθήκη την 3ήμερη απεργία του Φλεβάρη να είναι και τώρα στις επάλξεις, να παλέψουμε μέχρι τέλος βάζοντας μπροστά τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

13 Ναυτεργατικά Σωματεία: Η απάντησή μας στην ΑΝΕΚ

Πριν λίγες μέρες τα Δ.Σ. των 13 Ναυτεργατικών Σωματείων υπέγραψαν από κοινού ανακοίνωση-καταγγελία με την οποία επέρριπταν σοβαρότατες ευθύνες σε ΥΕΝ-ΑΝΕΚ και ΣΕΕΝ για την πρωτοφανή μεθόδευση καταστρατήγησης της θερινής οργανικής σύνθεσης στα ακτοπλοϊκά πλοία της ΑΝΕΚ.

Σε αυτή επιχείρησε να απαντήσει η ΑΝΕΚ με μία σπασμωδική, αβάσιμη και εντελώς ατεκμηρίωτη ανακοίνωση με την οποία προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών της στους Ναυτεργάτες και τα σωματεία τους.

Ας βάλουμε λοιπόν, με αφορμή την θέση της ΑΝΕΚ, τα πράγματα στη θέση τους.

Πρώτον: Για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τόσο πριν την πανδημία όσο και μέσα σε αυτήν, η ευθύνη βρίσκεται αποκλειστικά στους διοικούντες την ΑΝΕΚ και όχι στους Ναυτεργάτες και τα σωματεία τους.

Αντίθετα οι Ναυτεργάτες τα τελευταία χρόνια έβαλαν πλάτη στα ακανθώδη οικονομικά προβλήματα της εταιρείας και χωρίς αυτή την βοήθεια είναι αμφίβολο ποια θα ήταν σήμερα η κατάσταση της συγκεκριμένης εταιρείας…

Θα μπορούσαμε να θυμίσουμε πολλά στον συντάκτη της σχετικής ανακοίνωσης που ανατρέπουν τους ισχυρισμούς του ότι δήθεν τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας ανέκυψαν ή δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας.

Δεύτερο: Συνιστά πράξη ακραίας εργοδοτικής αναλγησίας, τόσο προς τους Ναυτεργάτες όσο και προς τα σωματεία τους, ότι η συγκεκριμένη εταιρεία όχι μόνο δεν αναγνώρισε αυτήν την τεράστια συμβολή αλλά αντίθετα μετατρέπεται σε όχημα με πρωταγωνιστικό ρόλο για την παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά την επάνδρωση των πλοίων με την θερινή σύνθεση.

Τρίτο: Είναι προκλητικό από την πλευρά της να αναζητά στην αυθαιρεσία της αναγνώριση, ότι η πράξη είναι νόμιμη ή νομιμοφανής, λες και η ουσία είναι εάν είχε προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προς τις υπηρεσίες του ΥΕΝ (για το κλείσιμο των καμπινών) και όχι αυτή καθαυτή, δηλαδή ο σχεδιασμός να θέσει εκτός των πλοίων της το ξενοδοχειακό προσωπικό που έπρεπε να βάλει από την 1η Απρίλη 2021!!!

Εάν με αυτή την πρωτοφανή πρακτική της βρίσκονται σε πολύμηνη ανεργία δεκάδες Ναυτεργάτες ουδόλως απασχολεί ή ενδιαφέρει τον συντάκτη της ανακοίνωσης!

Τέταρτο: Σχετικά με την επιδότηση της ακτοπλοΐας εν μέσω πανδημίας, η θέση μας δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση για την γενναία στήριξη που είχαν οι Ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Έχουν διατεθεί 67 εκατομμύρια ευρώ!!

Αυξήθηκε η δαπάνη για τις άγονες γραμμές κατά 35%, μειώθηκε ο ΦΠΑ και ταυτόχρονα δεν πληρώνουν τις εργοδοτικές εισφορές για συγκεκριμένο διάστημα!!

Τώρα πόσα εισέπραξε η ΑΝΕΚ από αυτόν τον πακτωλό των εκατομμυρίων ευρώ, εάν δίνονται καθυστερημένα, εάν λαμβάνονται δίκαια και όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται στην ανακοίνωση τους, αυτά αφορούν τον ΣΕΕΝ, τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και την κυβέρνηση.

Τα στοιχεία όμως που καταγράψαμε αποδίδουν απόλυτα την πραγματικότητα όπως αυτή προκύπτει από τις ανακοινώσεις κυβέρνησης -ΥΕΝ.

Την ίδια περίοδο χιλιάδες Ναυτεργάτες βιώνουν την πανδημία είτε ως μακροχρόνια άνεργοι είτε σε αναστολή συμβάσεων και καλούνται να σταθούν στα πόδια τους αυτοί και οι οικογένειές τους με 350 έως 530 ευρώ τον μήνα!!

Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η καταγγελία μας είχε ως αποδέκτες τους ΥΕΝ-ΣΕΕΝ-ΑΝΕΚ.

Πέμπτο: Αποσιωπά η ΑΝΕΚ ότι είναι η μοναδική ακτοπλοϊκή εταιρεία η οποία προέβη σε αυτές τις πρωτοφανείς αντεργατικές μεθοδεύσεις τις οποίες θέλει να τις αποδεχθούμε και να τις νομιμοποιήσουμε και εμείς… Ευτυχώς ακόμη δεν είπαν να τις προσυπογράψουμε….

Είναι σαφές ότι λάθος πόρτα χτυπάει η ΑΝΕΚ αφού το ναυτεργατικό σ.κ επιδίωξή του είχε και έχει την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών και όχι την στήριξη και την βοήθειά των ακτοπλοϊκών εταιρειών!!

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η κερκόπορτα που άνοιξε η ΑΝΕΚ υπονομεύοντας το δικαίωμα στη δουλειά και αυτήν την ίδια τη νομοθεσία για την επάνδρωση των ακτοπλοϊκών πλοίων, με ευθύνη του ΥΕΝ και των υπηρεσιών του, δεν πρόκειται να την νομιμοποιήσουμε και αυτό θα το αντιληφθούν τις αμέσως επόμενες μέρες.

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μία φορά την αδιαπραγμάτευτη θέση μας ΥΕΝ – ΑΝΕΚ να εφαρμόσουν άμεσα και απαρέγκλιτα ότι από τη νομοθεσία προβλέπεται για την επάνδρωση της θερινής οργανικής σύνθεσης, σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν αποκλειστικά τις ευθύνες για αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις….

Θέλουμε επίσης να υπογραμμίσουμε ότι θεωρούμε ανεπίτρεπτο να στοχοποιούνται και να υπονομεύονται τα Ναυτεργατικά δικαιώματα στην απασχόληση και η ασφαλής επάνδρωση των πλοίων με επίκληση τα οικονομικά προβλήματα σε κάποια εταιρεία και ακολούθως να βάλλονται τα Ναυτεργατικά σωματεία γιατί υπερασπίζονται τους Ναυτεργάτες και τα δικαιώματά τους.

Θεωρούμε το ίδιο απαράδεκτη την γραμμή της ΑΝΕΚ να διασπάσει το κοινό μέτωπο των Ναυτεργατικών Σωματείων, να απομονώσει και να χτυπήσει έναν κλάδο και να τον πετάξει στην πυρά και με τον τρόπο αυτό να περάσει ανώδυνα τις αντεργατικές της επιλογές!!!

ΥΕΝ – ΣΕΕΝ – ΑΝΕΚ οφείλουν χωρίς καμία καθυστέρηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Καλούμε την ΑΝΕΚ να εγκαταλείψει τις επικοινωνιακές φιοριτούρες, τις υποδείξεις και τις παραινέσεις για τον τρόπο που θα υπερασπίσουμε τα Ναυτεργατικά δικαιώματα, να σταθμίσει επιτέλους την ευθύνη της και να ανακρούσει πρύμνα στις αντεργατικές της επιλογές.

Τους ξεκαθαρίζουμε ότι βάζουμε πάνω από τα όποια συμφέροντα της εταιρείας τα Ναυτεργατικά δικαιώματα και σε αυτά θα επιμείνουμε έως το τέλος.

Τα 13 Ναυτεργατικά σωματεία αποσαφηνίζουν για άλλη μία φορά την θέση τους και πλέον το επόμενο βήμα είναι η αγωνιστική τους δράση.


Οι Διοικήσεις των Σωματείων

 1. Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν
 2. Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Ε.Ν
 3. Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Ε.Ν
 4. Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων Ε.Ν
 5. Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
 6. Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν
 7. Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Ε.Ν
 8. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών Ε.Ν
 9. Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν
 10. Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών Ε.Ν
 11. Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας Ε.Ν
 12. Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών Ε.Ν
 13. Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S – Π/Κ – Ο/Γ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις