ΕΑΣ Καισαριανής: Να υπερασπίσουμε την εργασία μας και τον κοινωνικό χαρακτήρα του Δήμου

Όπου κι αν βρεθείς και σταθείς, με όποιον εργαζόμενο και να μιλήσεις, σε ένα συμπέρασμα θα καταλήξεις: τα πράγματα στο Δήμο Καισαριανής πάνε από το κακό στο χειρότερο!

Βασικοί παράμετροι που συνηγορούν στην αρνητική τροχιά στην οποία έχει μπει ο Δήμος, εδώ και μια δεκαετία, είναι από τη μια μεριά η έλλειψη προσωπικού και από την άλλη οι πολιτικές των Δημοτικών Αρχών της τελευταίας δεκαετίας, που δεν έκαναν τίποτα για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες με διεκδίκηση προσλήψεων προσωπικού και με τη σύσταση νέου ΟΕΥ, για να παρέχουν περισσότερες και ποιοτικά καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες και να βελτιώσουν τη θέση των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το Φλεβάρη του 2019 ίσχυε ο ΟΕΥ του 2003 και ας είχαν εντωμεταξύ προστεθεί νέες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ, ενώ το τακτικό προσωπικό του Δήμου μειώθηκε κατά 17-18% και το υπόλοιπο μεγάλωσε κατά δέκα χρόνια, ενώ ήδη πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησής τους.

Ο ΟΕΥ του 2019 δεν συντάχθηκε με δημοκρατικό τρόπο, με συζήτηση και συμμετοχή των εργαζομένων με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους ανάγκες και στις ανάγκες των δημοτών, να περιλαμβάνει ρυθμίσεις που είναι σε βάρος των εργαζομένων και το κυριότερο να μην έχει συσταθεί καμία νέα θέση, με αποτέλεσμα το προσωπικό του ΝΠ «Λεωνίδας Μανωλίδης», που πριν ένα μήνα περίπου έγινε προσωπικό του Δήμου, να τοποθετείται σε προσωποπαγείς και όχι σε οργανικές θέσεις.

Σ’ αυτήν την δεκαετία (2010-2020) των απολύσεων και των μειώσεων προσωπικού, δόθηκε μια φορά η δυνατότητα, μετά τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου, με καταλήψεις δημαρχείων και αμαξοστασίων, το 2017, να στελεχωθούν οι ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, συνεργεία κλπ) με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και να δοθεί η δυνατότητα εξέλιξης του υπηρετούντος προσωπικού σ’ αυτές τις υπηρεσίες, με μετατάξεις σε ανώτερο κλάδο, όλων όσοι είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γεγονός που θα αποτελούσε αναγνώριση της προσφοράς τους, βελτίωσης της εργασιακής και μισθολογικής τους εξέλιξης και αμφισβήτησης στην πράξη της μνημονιακής απαγόρευσης των προσλήψεων στις διοικητικές υπηρεσίες κ.λπ..

Η δυνατότητα αυτή ενταφιάστηκε από την ακατανόητη πολιτική της δημοτικής αρχής Σταμέλου και την εργοδοτική στάση της πλειοψηφίας (ΔΑΣ-ΟΤΑ) του σωματείου και έτσι αντί να προσληφθούν πάνω από 60 εργαζόμενοι, που πρότεινε ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό αποφάσισε την πρόσληψη μόνο 14 συναδέλφων με την προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ.

Αυτήν την κατάσταση αξιοποιεί σήμερα η Δημοτική Αρχή Βοσκόπουλου, που, απ’ την μέχρι τώρα θητεία της, φαίνεται ότι την διευκολύνει για να έρθει ως ώριμο φρούτο η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και ΚΟΙΝΣΕΠ ή αύριο με την ενδεχόμενη ένταξη σε κάποια διαδημοτική Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ, δηλαδή το νέο φρούτο που πλασάρεται απ’ την κυβέρνηση για την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της και για την αποδυνάμωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έτσι δικαιολογείται και η πρόσληψη των διάφορων συμβούλων και συμβουλατόρων, ακόμα και πάνω από τον επιτρεπόμενο αριθμό, που πληρώνονται με άλλους τρόπους (παροχής υπηρεσιών κλπ), οι οποίοι βέβαια εξυπηρετούν διάφορα συμφέροντα. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή η δημοτική Αρχή πριν ακόμη αναλάβει, και χωρίς να ακόμα να γνωρίσει τους υπαλλήλους, να ακούσει τις απόψεις τους και να αξιολογήσει τις ανάγκες των υπηρεσιών, άλλαξε εν μέσω πανδημίας το πρόγραμμα οικονομικής διαχείρισης, χωρίς θετική εισήγηση της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διάφορα λειτουργικά προβλήματα και να αναγκάζονται οι εργαζόμενοι του δήμου και της εταιρείας να εργάζονται χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγειονομικής προστασίας από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού!

Και ενώ σε πολλές υπηρεσίες και γραφεία (διοικητικές, οικονομικές, συνεργεία και απορριμματοφόρα) δεν τηρούνται στοιχειωδώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η Δημοτική Αρχή ζητά την διενέργεια ΕΔΕ για το ΚΕΠ, επειδή την παραμονή της 25ης Μαρτίου, έκλεισε στη 1μμ με εντολή του Δημάρχου, και λόγω μη ενημέρωσης, με ευθύνη της διοίκησης, στην ανακοίνωση γράφτηκε ότι έκλεισε λόγω covid. Επίσης υιοθετούν άκριτα “παράπονα” πολιτών, ακόμα και για υπηρεσίες που έχουν παραταθεί ή παρέχονται διαδικτυακά και απειλούν πάλι με ΕΔΕ τους εργαζόμενους στο ΚΕΠ. Αυτό δεν αποτελεί δείγμα ευαισθησίας της διοίκησης προς τους πολίτες, αλλά υποκρισίας, τρομοκρατίας και στοχοποίησης μιας υπηρεσίας και των υπαλλήλων της που δίνουν καθημερινά τη μάχη στην πρώτη γραμμή, εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες της Καισαριανής και των όμορων περιοχών και το κάνουν χωρίς να τους παρέχεται η απαραίτητα προστασία.

Οι όποιες αντιδράσεις εργαζομένων συναντάνε την αυταρχική συμπεριφορά, τις μετακινήσεις, την ανάθεση παράλληλων καθηκόντων, καθώς και την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής και την απαξιωτική στάση της γενικής γραμματέως, με αποτέλεσμα, άλλοι συνάδελφοι να έχουν επισπεύσει την συνταξιοδότησή τους, άλλοι να θέλουν να μετακινηθούν σε άλλους δήμους και υπηρεσίες του Δημοσίου και άλλοι να επιλέγουν διαφορετικές ατομικές λύσεις.

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση πρέπει να αποκατασταθεί η συλλογική συζήτηση, δράση και αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων, γεγονός που έχει τραυματιστεί από την στάση της πλειοψηφίας του σωματείου και την προκλητική της αδράνεια στην λειτουργία των μαζικών και συλλογικών διαδικασιών του σωματείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μάη κλείνει τετραετία (!!!) η διοίκησή του και στο ενεργητικό της έχει μόνο 2-3 γενικές συνελεύσεις αυτήν την περίοδο.

Είναι ανάγκη να γίνει ανοιχτή συζήτηση με την συμμετοχή όλων των εργαζομένων για την κατάσταση στο δήμο, για:

– Να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς αδικίες και εκδικητικές συμπεριφορές, όλο το προσωπικό του δήμου και να τοποθετηθεί στις κατάλληλες θέσεις.

– Να προχωρήσει άμεσα η αναμόρφωση του ΟΕΥ για την πρόβλεψη νέων θέσεων, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του Δήμου, για την τοποθέτηση του μεταφερόμενου προσωπικού του ΝΠ σε οργανικές και όχι σε προσωποπαγείς θέσεις.

– Να καταργηθεί η αυταρχική και άδικη πρόβλεψη στον ΟΕΥ, σχετικά με την εξέλιξη του προσωπικού, που δίνει προβάδισμα στις κρίσεις προϊσταμένων στις κατηγορίες και όχι στο βαθμό, με αποτέλεσμα να αποκλείονται πολλοί εργαζόμενοι της ΤΕ και ΔΕ κατηγορίες από θέσεις ευθύνης και να καταδικάζονται σε υπηρεσιακή στασιμότητα.

– Να επανασυσταθεί η διεύθυνση περιβάλλοντος, η κατάργηση της οποίας επαναφέρει το Δήμο στην προ του 2003 κατάσταση, λειτουργεί συγκεντρωτικά και δεν συμβάλλει στην άμεση επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων και στη γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών.

– Να καταργηθεί επίσης το μνημονιακής απαίτησης τμήμα εσωτερικού ελέγχου, που δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, υποβαθμίζει την υπηρεσιακή ιεραρχία, καλλιεργεί την καχυποψία και τον χαφιεδισμό και στη σημερινή μάλιστα συγκυρία της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, αφαιρεί στελέχη που μπορούν να βοηθήσουν παραγωγικά και το χειρότερα μεταφέρει τις ευθύνες των δυσλειτουργιών τους στους εργαζόμενους και όχι σ’ αυτούς που ευθύνονται για το σημερινό κατάντημά τους. Η σύσταση αυτού του τμήματος έγινε από τη Δημοτική Αρχή Σταμέλου και αποτελεί ένα ερωτηματικό που δεν μας έχει εξηγηθεί!

– Να επανασχεδιαστεί, μέσα από διάλογο και συζήτηση μεταξύ των εργαζομένων, η νέα δομή του Δήμου, που θα προβλέπει τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων, τις ειδικότητες και τους κλάδους, την διάρθρωση των υπηρεσιών και την αξιοκρατική τοποθέτηση του προσωπικού.

– Να αποσταλούν άμεσα οι φάκελοι για κρίση νέων προϊσταμένων και διευθυντών από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο για να σταματήσει η διοικητική αυθαιρεσία της ανάθεσης καθηκόντων από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή.

– Να διεκδικηθεί η μονιμοποίηση των συμβασιούχων και να ζητηθεί η προκήρυξη νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ.

Για τα θέματα αυτά ζητάμε άμεσα την προκήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας, 9πμ-12μ, μέσα στην εβδομάδα και τη σύγκληση γενικής συνέλευσης, στον αίθριο χώρο του δημαρχείου για να ακουστούν οι απόψεις των εργαζομένων και να παρθούν αποφάσεις διεκδίκησης των παραπάνω.


09-04-2021
Από την ΕΑΣ

Print Friendly, PDF & Email