10.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

9 Απριλίου: Μέρα Δράσης των εργαζομένων σε Επισιτισμό – Τουρισμό | Κάλεσμα από ΜΕΤΑ

Πανελλαδική Μέρα Δράσης των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, σήμερα, Παρασκευή 9 Απριλίου, και τα τοπικά σωματεία του κλάδου και οι εργαζόμενοι διοργανώνουν μια σειρά από δράσεις σε όλη τη χώρα, με αιτήματα: Να διασφαλιστεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης όλων των εποχικών στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό. Καμία απόλυση. Αξιοπρεπές εισόδημα για όλους μέχρι να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Συλλογικές Συμβάσεις με μισθούς αξιοπρεπείς και δικαιώματα με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλη τη χώρα. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Στην Αθήνα, το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής έχει κηρύξει στάση εργασίας, από τις 10πμ.-2μμ., και συγκέντρωση στις 11πμ., στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (προτομή Μελίνας Μερκούρη), ενώ στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην Καμάρα, στις 11πμ. Ενδεικτικά, δράσεις έχουν προγραμματιστεί την ίδια ώρα, και σε Πάτρα, Ζάκυνθο, Κω, Λίμνη Αγίου Νικολάου, μία ώρα αργότερα, δηλαδή, στις 12μ., σε Γιάννενα και Ικαρία, ενώ οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και το απόγευμα, στην Καλαμάτα, στη Λευκάδα, στα Χανιά κ.λπ.


ΜΕΤΑ: Μέρα Δράσης για τους εργαζομένους
σε Επισιτισμό – Τουρισμό | Παρασκευή 9 Απρίλη

Σχεδόν ένα μήνα πριν από το «άνοιγμα του τουρισμού», που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προσδιορίσει στις 14 Μαΐου, θέτοντας και πάλι τον εαυτό της στην υπηρεσία του τουριστικού κεφαλαίου (μεγαλοξενοδόχους, μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία, μεγάλους αεροπορικούς ομίλους, εφοπλιστές κτλ.), η κατάσταση για χιλιάδες εργαζομένους στον κλάδο του επισιτισμού, τουρισμού και ξενοδοχείων επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.

Παραμένουν «στα αζήτητα», νιώθουν κυριολεκτικά στο πετσί τους το «success story» στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία τους έχει σύρει βιαίως στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, καθώς το εισόδημα είναι ανύπαρκτο, ή αν υπάρχει ισοδυναμεί με επιδότηση της φτώχειας. Και στην περίπτωση, που κάποιοι «τυχεροί» απασχοληθούν μερικώς, όταν μια επιχείρηση τους έχει ανάγκη, αυτό γίνεται με υπερεντατικοποίηση της εργασίας, σε «συνθήκες γαλέρας» και μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.

Σχεδόν ένα χρόνο από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, τουρισμό και στα ξενοδοχεία εξακολουθούν να υφίστανται τον ωμό εμπαιγμό της κυβέρνησης με τα δήθεν μέτρα στήριξης που παίρνει για τον κλάδο και την αδιαφορία της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Βλέπουν το εργασιακό μέλλον τους και την ίδια τους τη ζωή να μπαίνουν εκ νέου στον «ντορβά» του τουριστικού κεφαλαίου προκειμένου να αβγατίσουν τα κέρδη του. Κι επειδή «έχουσι γνώσι οι φύλακες», αντιλαμβάνονται τι έχει σχεδιαστεί και τι θα αντιμετωπίσουν: τη συνέχεια του εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουν χρόνια. Δηλαδή, ένα νέο τοπίο εργασιακής βαρβαρότητας, που έχουν συνδιαμορφώσει κυβέρνηση και εργοδοσία, και στο «μενού» του περιλαμβάνει ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παράλληλη «ενίσχυση» της απουσίας του κρατικού ελέγχου, «άνθηση» των ελαστικών σχέσεων εργασίας, επαγγελματική εξουθένωση, υγειονομικά πρωτόκολλα στα μέτρα της εργοδοσίας, απολύσεις και απλήρωτες υπερωρίες.

Την ίδια ώρα, διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μοιράζει λεφτά με τη σέσουλα στους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι δεν έβαλαν ούτε ένα ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές αλλά και δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ για τα προηγούμενα κέρδη τους, τα οποία αποκόμισαν στις πλάτες των εργαζομένων τα προηγούμενα χρόνια. Μιλάμε για την ίδια κυβέρνηση, η οποία δεν παρεμβαίνει, όταν η εργοδοσία «ετσιθελικά» αρνείται να εφαρμόσει τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, γυρίζει το «διακόπτη» της κομπορρημοσύνης στην «αφωνία», όταν η εργοδοσία απολύει εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας ή τρομοκρατεί εργαζομένους με μόνιμη σχέση εργασίας προκειμένου είτε να παραιτηθούν είτε να αποδεχθούν μετατροπή των συμβάσεών τους επί τα χείρω.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού, τουρισμού και ξενοδοχείων παραμένουν στο δρόμο του αγώνα, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία, το εισόδημά τους, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αίμα, αλλά και την υγεία τους. Άλλωστε, απέναντί τους, όπως σε όλους τους εργαζομένους, βρίσκεται η ένταση της κρατικής καταστολής και η αστυνομοτρομοκρατία, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακόψει, και ει δύνατον να εξαφανίσει, κάθε ίχνος εργατικής παρέμβασης και διεκδίκησης.

Το ΜΕΤΑ δηλώνει την αλληλεγγύη του στους εργαζομένους του κλάδου και στον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους. Καταγγέλλει την κυβέρνηση που βάζει στη «ζυγαριά» την εργασία, την υγεία, τη ζωή και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των οικογενειών τους, ανάλογα με το πόσα βγάζει η εργοδοσία, που θησαύριζε όλα τα προηγούμενα χρόνια σε βάρος τους

Στηρίζει και απαιτεί από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για:

  • μέτρα προστασίας – ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους δουλειάς,

  • καμία απόλυση, καμία μείωση μισθού,

  • υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων την τουριστική περίοδο που ανοίγει,

  • αξιοπρεπές εισόδημα για όλους μέχρι να αρθούν τα περιοριστικά και να ανοίξουν οι επιχειρήσεις,

  • πληρωμή του επιδόματος αδείας και του Δώρου Πάσχα 2020,

  • συλλογικές συμβάσεις εργασίας με μισθούς αξιοπρεπείς και δικαιώματα, με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλη τη χώρα

  • απόσυρση όλων των αντεργατικών νόμων που κατατέθηκαν εν μέσω πανδημίας,

  • μέριμνα για τους εργαζομένους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες,

  • ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε γιατρούς και νοσοκομεία και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζομένους να δώσουν το «παρών» στις συγκεντρώσεις των κλαδικών σωματείων στον επισιτισμό – τουρισμό, που θα πραγματοποιηθούν, την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη στον πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτη (προτομή Μελίνας Μερκούρη), την Παρασκευή 9 Απριλίου και ώρα 11πμ.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Καμάρα, στις 11πμ.

Δε θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την υγειονομική και οικονομική κρίση

Κανένας εργαζόμενος μόνος. Καμία εργαζόμενη μόνη


7 Απρίλη 2021
Από το ΜΕΤΑ

Παρόμοια Άρθρα