18.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Παραγωγοί και επαγγελματίες λαϊκών αγορών στους δρόμους αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Πρόσφατα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην οδό Νίκης πραγματοποιεί αυτή την ώρα η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, ενώ συγκεντρώσει γίνονται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας απέναντι στο νομοσχέδιο -μερικώς εν κρυπτώ- της κυβέρνησης.

Πηγή: ThePressProject.gr

Ειδικότερα εκατοντάδες άτομα βρίσκονται έξω από το υπουργείο ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και κρατώντας μαύρες σημαίες. Μεταξύ άλλων σημειώνουν την αντίθεση τους στα νέα κριτήρια που φέρνει το υπουργείο για τους πάγκους στις λαϊκές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας, «η διαμαρτυρία αφορά στις διατάξεις του σχεδίου νόμου που ετοιμάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις λαϊκές αγορές και ειδικά στα εξής σημεία:

  • δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες να μπουν στις λαϊκές αγορές
  • προκηρύσσουν τις άδειες των παραγωγών.
  • δεν θα αναθεωρείται η άδεια μας αν δεν πουλήσουμε το 70% της δηλωθείσας ποσότητας στο ΟΣΔΕ (‘Αρθρο 42 παρ 6).
  • δίνει τη δυνατότητα σε παραγωγούς να γίνουν έμποροι.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί θέλουν «τον εκσυγχρονισμό και την διαφάνεια, και θα στηρίζουμε πάντα την παραγωγική δραστηριότητα».

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφερόταν επίσης ότι οι παραγωγοί θα προσέλθουν στους πάγκους σήμερα Τετάρτη στις λαϊκές αγορές διαθέτοντας δωρεάν στους καταναλωτές όσα προϊόντα μπορεί ο καθένας.

Μεταξύ άλλων οι συγκεντρωμένοι στέκονται ιδιαίτερα στα κριτήρια που τήθενται για την παροχή άδειας στις λαϊκές αλλά και τους περιορισμούς όσον αφορά τα φορολογικά κριτήρια. Μιλούν για «παραγκωνισμό των μικροεμπόρων» και άνοιγμα σε μεγάλες εταιρείες, στο πλαίσιο της συνολικής ιδιωτικοποίησης για τον «αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων», όπως σημειώνει στο TPP ο Κούκος Θωμάς από τη Γραμματεία Λαϊκών Αγορών του ΚΚΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως μεταδίδει ο Alpha, με ολιγόλεπτη καθιστική διαμαρτυρία και μαύρες σημαίες στους πάγκους καθώς και δωρεάν διάθεση προϊόντων στους καταναλωτές συμμετείχαν οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες στη λαϊκή της Τούμπας, ενάντια στο νομοσχέδιο.

«Θέλουμε να μείνει η λαϊκή αγορά όπως είναι τόσα χρόνια που λειτουργεί, με την επαφή που έχει ο κάθε πωλητής με τον πελάτη και να συνεχίσουμε να πουλάμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά γιατί αυτό είναι το μεγάλο μας προτέρημα», δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» Λάζαρος Παυλίδης.

Το νομοσχέδιο «ανοίγει το παράθυρο για την είσοδο στις λαϊκές αγορές των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων, οι οποίες θα μπορούν να αποκτούν άδειες μέσα από πλειστηριασμούς που θα γίνονται οδηγώντας έτσι στον αφανισμό των μικρών παραγωγών που έχουν λίγα στρέμματα», επισήμανε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» Γιώργος Λαβιδάς.

Το «παρών» στη σημερινή κινητοποίηση έδωσαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, και συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο. Στην τότε ανακοίνωση του Μαξίμου δεν δόθηκαν λεπτομέριες αλλά μόνο: «Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται ουσιαστική αναβάθμιση των υπαίθριων δραστηριοτήτων μέσω: α) της επαγγελματικοποίησης των συμμετεχόντων, β) της ψηφιακής αδειοδότησης, διαλειτουργικότητας και εποπτείας, γ) της λειτουργικής αυτονομίας, δ) της έντασης του ανταγωνισμού και ε) της διαφάνειας στις συναλλαγές».


Θεσσαλονίκη: Απεργία… στις λαϊκές αγορές. Διάθεση δωρεάν προϊόντων στην Τούμπα

Σε απεργία προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας Θεσσαλίας – Θράκης, στην απόφαση αυτή οδηγήθηκαν τα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών και των σωματείων.

«Δυστυχώς η αδιαλλαξία της κυβέρνησης δεν αφήνει άλλα περιθώρια. Αποδείχτηκε , ότι ο διάλογος που ήθελε, ήταν προσχηματικός, καθώς οι αποφάσεις είχαν παρθεί από νωρίς. Απλά ήθελαν να δείξουν, για τις εντυπώσεις, ότι έχουν καλή διάθεση να συζητήσουν.

Συζήτηση στην οποία όμως δεν αλλάζουν την βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Δηλαδή ξεπούλημα των πάγκων μας, παραχώρηση των θέσεων μας στα μεγάλα συμφέροντα, σταδιακή συρρίκνωση των λαϊκών αγορών ώστε να είναι απόλυτα ελεγχόμενες.

Αυτό θέλουν να κάνουν, αυτή είναι η αποστολή τους.

Χρέος μας είναι να τους σταματήσουμε. Χρέος μας είναι να δώσουμε τον αγώνα μας.

Ένας αγώνας που δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.  Γιατί αυτοί είναι που κρατάνε τις λαϊκές αγορές ανοιχτές για πάνω από 90 χρόνια. Και είμαστε σίγουροι, πως σε αυτόν τον αγώνα, θα μας στηρίξουν.

Καλούμε όλους τους συναδέρφους να συμμετέχουν στην απεργία. Επίσης όλα τα σωματεία να αποφασίσουν από μόνα τους την μορφή των κινητοποιήσεων τους», σημειώνουν σε σχετική τους ανακοίνωση.

Δωρεάν προϊόντα στη λαϊκή αγορά της Τούμπας

Στη Θεσσαλονίκη οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες του κλάδου θα συγκεντρωθούν στη λαϊκή αγορά της Τούμπας, από τις 7 το πρωί, όπου θα διανείμουν δωρεάν προϊόντα στους καταναλωτές, θα τοποθετήσουν στους πάγκους τους μαύρες σημαίες και θα πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία ως ένδειξη αντίδρασης στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Πηγή: thesstoday.gr


Χανιά: Κινητοποιούνται οι παραγωγοί ενάντια στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη λειτουργία λαϊκών αγορών

Την αντίθεσή τους σε διατάξεις του νομοσχεδίου για την λειτουργία των λαϊκών αγορών εξέφρασαν σήμερα παραγωγοί των λαϊκών αγορών, που πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους των Χανίων.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση συγκεντρώθηκαν με τα αυτοκίνητά τους, στα οποία είχαν υψώσει μαύρες σημαίες, στον κόμβο Μουρνιών από όπου κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης, την αντιπεριφέρεια και το δημαρχείο Χανίων, επιδίδοντας ψηφίσματα με τα αιτήματά τους στο γραφείο της βουλευτού Ντόρας Μπακογιάννη, του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή και του δημάρχου Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των παραγωγών αγροτικών προϊόντων Κώστα Καψωμενάκη, «οι παραγωγοί είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς μεταξύ άλλων καταργούνται οι παραγωγικές άδειες και οι θέσεις των παραγωγών».

Οι παραγωγοί ζητούν να υπάρξει εκ νέου διαβούλευση με την πολιτεία. Λόγω της κινητοποίησης δεν πραγματοποιήθηκε η λαϊκή αγορά της Τετάρτης στην πόλη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις