16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών στο ΥΜΑΘ. «Να παρέμβει εισαγγελέας για το σκάνδαλο της Cisco»

Πρόσφατα

Τέλος στην τηλεκπαίδευση με μέτρα προστασίας όμως κατά του κορωνοϊού, ζητούν εκπαιδευτικοί που διαμαρτυρήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από το υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), ενώ παράλληλα καταγγέλλουν τη σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση με τη Cisco, κάνοντας λόγο για ένα σκάνδαλο για το οποίο θα έπρεπε να εισηγηθεί εισαγγελική παρέμβαση.

«Κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο για δύο πολύ σπουδαία ζητήματα για μας. Το ένα είναι το σκάνδαλο της Cisco, αυτή η κατάπτυστη συμφωνία της υπουργού Παιδείας με την εταιρεία. Και το δεύτερο είναι για το άνοιγμα των σχολείων. Σε λίγο ανοίγουμε και δεν ξέρουμε πραγματικά τι μέλλεται να συμβεί», αναφέρει η Πόπη Σαραϊδάρη, μέλος ΔΣ της Ε’ ΕΛΜΕ.

«Υπάρχει ζήτημα πώλησης δεδομένων ανηλίκων μαθητών»

Και προσθέτει: «Σε σχέση με τη σύμβαση μιλάμε για πραγματικό σκάνδαλο, και οικονομικό και ηθικό. Πέρα από την απάτη της δωρεάν παραχώρησης που απ’ ό,τι φαίνεται δεν ισχύει, διότι από τον Γενάρη υπάρχει ένα τεράστιο ποσό που πρέπει να καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο. Γι’ αυτό και είχαμε ένα σωρό προβλήματα και κατέρρεε η πλατφόρμα τον προηγούμενο διάστημα και ταλαιπωρούμασταν. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα πώλησης δεδομένων και μεταδεδομένων εκπαιδευτικών και ανηλίκων μαθητών, τα οποία έχουν πωληθεί και νομίζουμε ότι θα έπρεπε να παρέμβει εισαγγελέας για να παραιτηθεί η κα. υπουργός. Δεν μπορεί να απαντάει δια της σιωπής της στα σωματεία μας η κα. Κεραμέως».

Σε ερώτηση σχετικά με τα στοιχεία που οδηγούν σε αυτή την καταγγελία για τη σύμβαση κυβέρνησης – Cisco, η κα. Σαραϊδάρη απάντησε ως εξής: «Ξέρουμε από τη σύμβαση που απέκρυπτε η υπουργός επί έναν χρόνο, ότι τα δεδομένα και τα μεταδεδομένα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει για τα εφτά επόμενα χρόνια και χωρίς κάποιος να μπορεί να αιτηθεί να διαγραφεί από αυτή τη λίστα. Επίσης είναι καταπέλτης η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας η οποία έχει κάνει αναλυτικότατη τοποθέτηση με τις τεχνικές γνώσεις που διαθέτει και αποδεικνύει ότι εδώ υπάρχει ένα τεράστιο σκάνδαλο».

«Θα πάμε πάλι σε τμήματα των 27 ατόμων σε μικρές αίθουσες»

Η πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Γιάννα Λαθήρα, δήλωσε για το θέμα: «Θεωρούμε ότι η εισβολή ενός πολυεθνικού κολοσσού στην εκπαίδευση με τη σύμβαση που υπέγραψε το υπουργείο και την οποία μάς απέκρυπτε είναι πρωτοφανής για τα εκπαιδευτικά δεδομένα. Πρώτη φορά με τη βούλα της κυβέρνησης ιδιωτική εταιρεία εισβάλλει στην εκπαίδευση, πληρώνεται με 2.000.000 ευρώ για αρχή και θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα και τα μεταδεδομένα για μια εφταετία 1.500.000 ανθρώπων. Θεωρούμε ότι πρέπει τώρα αυτή η σύμβαση να καταργηθεί».

Μάλιστα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης, υποστήριξε πως εάν τα σχολεία λειτουργούσαν εκ περιτροπής, δεν θα χρειαζόταν να κλείσουν ούτε για μια μέρα. «Μπορούσαν τα σχολεία με λειτουργία εκ περιτροπής, δηλαδή μέρα παρά μέρα, με μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ και με οργανωμένους εμβολιασμούς να μην είχαν κλείσει ούτε μια μέρα. Θα πάμε τώρα πάλι σε τμήματα των 27 ατόμων, σε μικρές αίθουσες. Εμείς δεν ζητούσαμε self tests. Ζητούμε μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ από δημόσιες δομές υγείας. Είτε από κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ, είτε από νοσηλευτές που θα μπορούσαν να είναι στα σχολεία. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα self tests για να μεταθέσει την ευθύνη στο άτομο, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς».

Συμπληρώνοντας: «Αυτό που ονομάζουν τηλεκπαίδευση δεν είναι τηλεκπαίδευση. Όχι μόνο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης, αλλά πλήττει ανεπανόρθωτα τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Βγαίνει μια γενιά ολόκληρη αγράμματων μαθητών, με τρομερές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις, πέραν των μορφωτικών».

Μαθητές με οικονομικά προβλήματα καλούνται να πληρώσουν τα δεδομένα για την τηλεκπαίδευση

Για το περιστατικό ενός μαθητή στη Σίνδο που καλείται να πληρώσει για τα δεδομένα που χρησιμοποιεί για την τηλεκπαίδευση, χωρίς να έχει την οικονομική δυνατότητα, μίλησε ο γραμματέας της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Άκης Λούκας.

Όπως ανέφερε: «Έχουμε καταγγελία χθεσινή για μαθητή γυμνασίου της Σίνδου, ο οποίος δεν μπορεί να συνδεθεί στη Webex γιατί χρειάζεται να πληρώσει τα δεδομένα τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιήσει για τη σύνδεση. Έχει ειπωθεί κατά κόρον από την κυβέρνηση ότι η χρήση δεδομένων για τη Webex είναι δωρεάν και για άλλη μια φορά φαίνεται ότι ψεύδονται. Εντοπίστηκε και δεύτερος μαθητής με το ίδιο πρόβλημα». Και έκλεισε λέγοντας με νόημα πως «σε έρευνα που έγινε, μόνο το 2% των μαθητών δήλωσε ευχαριστημένο με την τηλεκπαίδευση».

Πηγη: thesstoday.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις