3.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

ΜΕΤΑ: Στις 7 Απριλίου, μαζί με τους υγειονομικούς, απαιτούμε άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού

Πρόσφατα

Το ΜΕΤΑ, πριν από ένα χρόνο, στο κάλεσμά του για την 7η Απριλίου, Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία, εκτιμούσε ότι:

Η πανδημία ανέδειξε με δραματικό τρόπο, στα μάτια των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, τις ανεπάρκειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αλλά και τις ευθύνες όλων όσοι το οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

Η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, σε συνδυασμό με τις χρόνιες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη κοινωνικών πολιτικών, έχει οδηγήσει το ΕΣΥ να αποτελεί τον φτωχό συγγενή, μέσα σε ένα πλήρως εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας, όπου ο ιδιωτικός τομέας κερδοσκοπεί και οι πολίτες πληρώνουν ακριβά για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδίδεται σε μια τεράστια επικοινωνιακή προσπάθεια χρησιμοποιώντας ως όχημα την «ατομική ευθύνη» για να κρύψει τις δικές της ανεπάρκειες και τις αδυναμίες του συστήματος υγείας. Προσπαθεί να φιμώσει και να συκοφαντήσει κάθε φωνή που θέτει επί τάπητος την έλλειψη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ουσιαστική έλλειψη εμπλοκής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, τις ελλείψεις σε ΜΕΘ και ΜΑΠ, την προσπάθεια να καλυφθούν τα τεράστια κενά με ελάχιστους συμβασιούχους, την πραγματοποίηση ελέγχων με το σταγονόμετρο.

Ένα χρόνο μετά, είναι πλέον ολοφάνερο ότι η εκατόμβη των νεκρών, τα ράντζα και οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, η αδυναμία να τύχουν φροντίδας ασθενείς με άλλες παθήσεις είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων σχεδιασμών που υλοποιούνται επί δεκαετίες αλλά και της εγκληματικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.

Ένα χρόνο μετά από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού έχουν πληρώσει βαρύτατο τίμημα, συνέπεια της εγκληματικής κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, με χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες ασθενείς.

Το δημόσιο σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία, το μοναδικό καταφύγιο για τη φροντίδα της υγείας του λαού, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του σχεδίου της να διαλύσει το ΕΣΥ, συνεχίζει τον εμπαιγμό για τη δήθεν θωράκισή του, εξακολουθεί να μετακυλίει την πολιτική της ευθύνη στους πολίτες και στην «ατομική ευθύνη» τους. Η πανδημία αποτελεί τη «χρυσή ευκαιρία» της για να συνεχίζει ακάθεκτη την εφαρμογή της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, προκειμένου να ξεπουλήσει το δημόσιο αγαθό της υγείας στους κλινικάρχες.

Δεν άνοιξε τα κλειστά νοσοκομεία, δεν πήρε μέτρα για την ανάπτυξη και στελέχωση των αναγκαίων υπηρεσιών και δομών, με τη δημιουργία νέων Covid-MEΘ, με μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία, ούτε προχώρησε στην επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας, και αντιθέτως, μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου. Την ίδια ώρα, μέσω σκανδαλωδών αναθέσεων, δίνει ζεστό χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που απέχουν από την αντιμετώπιση του covid, με τη μεταφορά non-covid περιστατικών.

Η πανδημία ανέδειξε και τα τεράστια προβλήματα από την έλλειψη και υποστελέχωση της ΠΦΥ (οικογενειακός γιατρός, έγκαιρη διάγνωση και ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συστηματική φροντίδα και παρακολούθηση όλων όσοι νοσούν και παραμένουν στο σπίτι. Ακόμα και εκεί που υπάρχουν Κέντρα Υγείας, η κυβέρνηση τα παρόπλισε και τα μετέτρεψε, μαζί με τα δημόσια νοσοκομεία, σε εμβολιαστικά κέντρα.

Το πολυδιαφημισμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης «σέρνεται». Δεν υπάρχει επί της ουσίας κανένα εθνικό σχέδιο από την κυβέρνηση για μαζικά και δωρεάν τεστ του πληθυσμού για τον εντοπισμό των μολύνσεων, την ιχνηλάτηση των επαφών τους, τη στοχευμένη απομόνωση σε ειδικές δομές και την ιατρική παρακολούθηση.

Η κυβέρνηση άφησε εκτός μάχης κατά της πανδημίας την ΠΦΥ (οικογενειακός γιατρός, έγκαιρη διάγνωση και ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία). Κι όταν ανακοίνωσε τη «συμμετοχή» της, σε χρόνο «ντετέ» την παρόπλισε και την μετέτρεψε, μαζί με τα δημόσια νοσοκομεία, σε εμβολιαστικά κέντρα.

Κι ενώ το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει ενσκήψει στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να μην παίρνει μέτρα κατά τού συγχρωτισμού στους χώρους εργασίας , όπου οι εργοδότες εφαρμόζουν κατά το δοκούν ή δεν εφαρμόζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εκμεταλλευόμενοι την απουσία κρατικού ελέγχου. Επίσης, στην εκπαίδευση αρνείται πεισματικά να μειώσει τον αριθμό μαθητών και μαθητριών ανά τμήμα και να προχωρήσει σε μόνιμες και μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητα, ενώ εξακολουθεί να μην λαμβάνει μέτρα προστασίας στις δομές ηλικιωμένων, ΑμεΑ, μεταναστών και φυλακισμένων, όπως επίσης και μέτρα αποσυγχρωτισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η πανδημία έδειξε με πιο έντονο τρόπο ότι η υγεία, από κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, εμπορευματοποιείται και μετατρέπεται με γρήγορους ρυθμούς σε προνόμιο για τους «έχοντες και κατέχοντες» τη δυνατότητα να την «αγοράσουν».

Απέναντι σ΄ αυτήν την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα, τους εργαζομένους σαν «αναλώσιμους» και την ανθρώπινη ζωή, τους ασθενείς και νεκρούς σαν «νούμερα» στην καθημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, οφείλουμε όλοι, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο και σύσσωμη η κοινωνία, να σταθούμε στο πλευρό του μαχόμενου υγειονομικού κινήματος, να αντισταθούμε σθεναρά, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να αγωνιστούμε για την υγεία του λαού.

Το ΜΕΤΑ καλεί όλους τους/τις εργαζομένους/ες και τους συνταξιούχους να δώσουν το «παρών» στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται, την Τετάρτη 7 Απρίλη, στις πύλες των νοσοκομείων της χώρας, καθώς και στην κινητοποίηση που πραγματοποιείται στο υπουργείο Υγείας, και ώρα 4μμ.

Να διεκδικήσουμε, μαζί με τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, μια άλλη πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας με ενίσχυση του ΕΣΥ, με γενναία χρηματοδότηση και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μαζικά τεστ, ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των περιστατικών covid-19 στην κοινότητα, πραγματική επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα και ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων, επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των υγειονομικών.

Να ενισχυθεί και να σωθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας
για να σωθεί και η υγεία του λαού


5 Απριλίου 2021
Από το ΜΕΤΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις