18.7 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

ΝΤ ΑΔΕΔΥ και ΕΚ Χίου: Συγκέντρωση στο ΓΝ «Σκυλίτσειο» κατά του εργολάβου στην καθαριότητα | Δευτέρα 5 Απριλίου

Σωματείο Εργαζομένων «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου: Να σταματήσει τώρα η διαδικασία ανάθεσης της υπηρεσίας καθαριότητας του ΓΝ Χίου σε ιδιώτη ανάδοχο

Πρόσφατα

Το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Χίου και το Εργατικό Κέντρο Χίου στηρίζουν και καλούν στην κινητοποίηση που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην πύλη του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου, τη Δευτέρα 5 Απριλίου και ώρα 10.30πμ., ενάντια στην παραχώρηση σε εργολάβο της καθαριότητας του νοσηλευτικού ιδρύματος. Απαιτούν, μεταξύ άλλων, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος/η, μαζικές μόνιμες προσλήψεις, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Ακολουθούν οι ανακοινώσεις:

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Χίου

Η Ε.Γ. του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο», που κινητοποιούνται και πάλι στις 5▬ 4▬ 2021 για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, πλήρες στελεχωμένο, με μόνιμο προσωπικό και επαρκώς χρηματοδοτούμενο, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των εργαζομένων και γενικότερα όλου του λαού.

Αν και η πανδημία φέρνει τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο στα όρια του η διοίκηση του αντί να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την υγεία τους , να διεκδικήσει πόρους , χρηματοδοτήσεις ώστε οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες ανάγκες που έφερε η πανδημία παραδίδει τις υπηρεσίες καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο με αγοραία λογική ,την λογική κόστος▬ όφελος που την μεταφράζει σε εξοικονόμηση χρημάτων αλλά αφορά ανθρώπινες ζωές! Πιστή η διοίκηση στις επιταγές της κυβερνητικής πολιτικής ! Κινούνται σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων επιβίωσης των εργαζόμενων.

Απαιτούμε να σταματήσει κάθε διαδικασία παράδοσης της καθαριότητας σε εργολαβικά συμφέροντα. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο και για επιπλέον παράδοση άλλων τομέων του νοσοκομείου σε ιδιωτικά συμφέροντα γεγονός που θα πληρώσουν και οι Χιώτες και οι Χιώτισσες με ανταποδοτική λογική.

Ακόμα και σήμερα που χάνονται ανθρώπινες ζωές μετατρέπουν ακόμα και την πανδημία σε πηγή κερδοφορίας για τους λίγους , για τους εργολάβους.

Μαζί με το ΣΕΣΝΟΧ απαιτούμε:

▬ Να σταματήσει κάθε διαδικασία παράδοσης της καθαριότητας σε εργολαβικά συμφέροντα.

▬ Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων.

▬ Να μην επανέλθουν οι εργολαβικές εταιρείες.

▬ Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

▬ Επανασύσταση όλων των οργανικών θέσεων του Νοσοκομείου σε καθαριότητα, σίτιση κλπ., που έχουν καταργηθεί.

Απαντάμε με κλιμάκωση του αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες.

Καλούμε όλα τα Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων σωματίων της δύναμης μας να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση τη

Δευτέρα 5 Απριλίου, στις 10.30πμ.,
στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου

Εργατικό Κέντρο Χίου

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου Σκυλίτσειο και καλεί τα μέλη του και τα σωματεία της δύναμής του να παρευρεθούν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 και ώρα 10.30 πμ στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου.

Είμαστε ενάντια στην παραχώρηση της καθαριότητας του νοσοκομείου σε ιδιώτη και απαιτούμε κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Στους χαλεπούς καιρούς της πανδημίας που ζούμε οι υγειονομικοί μάχονται στην πρώτη γραμμή. Ας σταθούμε στο πλευρό τους με κάθε τρόπο.

ΣΕΣΝΟΧ: Να σταματήσει τώρα η διαδικασία ανάθεσης της υπηρεσίας καθαριότητας του ΓΝ Χίου σε ιδιώτη ανάδοχο

Με βάση το δελτίο του Επιθεωρητή Εργασίας Χίου (αρ. πρωτ.:35479/29-0121) το οποίο συντάχθηκε μετά από αίτημα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρο Χίου, αποδεικνύεται ότι η οικονομικοτεχνική μελέτη βάσει της οποίας το Δ.Σ. του νοσοκομείου αποφάσισε την εκχώρηση της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτη ανάδοχο περιέχει προφανή σφάλματα όσον αφορά το προβλεπόμενο ετήσιο μισθολογικό κόστος για τους υπαλλήλους καθαριότητας που θα απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με ιδιώτη ανάδοχο.

Ποιο συγκεκριμένα:

α) Το προβλεπόμενο μηνιαίο μικτό μισθολογικό κόστος έχει πολλαπλασιαστεί επί 14 για να αναχθεί σε ετήσιο, ωστόσο τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων δεν ανέρχονται μόνο σε 50% και 100% των μηνιαίων αποδοχών, αλλά προσαυξάνονται με συντελεστή 0,04166, λόγω επιδόματος αδείας, για τακτική απασχόληση Κυριακές, αργίες και νύχτες, προσαύξηση για ενδεχόμενη υπερεργασία και υπερωρίες κ.λπ.

β) Το ετήσιο κόστος για νυχτερινή εργασία εσφαλμένα υπολογίστηκε για 312 ημέρες, αντί για 365 ημέρες, αφού η 8ωρη νυχτερινή απασχόληση θα παρέχεται καθημερινά.

γ) Η διοίκηση του νοσοκομείου Χίου αφαιρεί από το κόστος για τους εργαζόμενους το προ ΦΠΑ κόστος του εργολάβου και έτσι βγάζει το λεγόμενο δημοσιονομικό όφελος των 8.576,74 ευρώ. Ωστόσο ο ΦΠΑ θα εξαντλεί πιστώσεις από τους κωδικούς του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, άρα τα 76.872,26 ευρώ του ΦΠΑ  θα επιβαρύνουν το νοσοκομείο και θα είναι ένα κόστος, που θα εμφανίζεται και θα υπολογίζεται στον προϋπολογισμό του. Δεν κατανοούμε με ποια λογική λοιπόν, κρίνεται δημοσιονομικά συμφέρουσα η εκχώρηση της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτη ανάδοχο, όταν το κόστος του ιδιώτη εργολάβου (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ) θα ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 529.062,04 ευρώ, δηλαδή 68.295,52 ευρώ περισσότερα, σε σύγκριση με 25 εργαζόμενους καθαριότητας με ατομικές συμβάσεις!!!

Με βάση τα ανωτέρω προκύπτει, ότι η εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτη ανάδοχο κάθε άλλο παρά συμφέρουσα είναι από δημοσιονομικής απόψεως. Εκτός των άλλων ορατός θα παραμένει πάντα ο κίνδυνος επαναφοράς των εξοντωτικών ωραρίων, των πενιχρών μισθών των εργολάβων, της απλήρωτης εργασίας, των μειωμένων εργασιακών δικαιωμάτων και των γνωστών σε όλους μας εκβιασμών.

Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πείρα πολύτιμη για την απαιτητική εργασία του Νοσοκομείου μας. Αφού, παρά τις αντίξοες συνθήκες και την εργασιακή ανασφάλεια, όλο αυτό το διάστημα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, παρέχοντας όλες τις προϋποθέσεις (καθαριότητα κλινικών, χειρουργείων, ΤΕΠ, εξωτερικών ιατρείων κλπ) προκειμένου να υλοποιείται με επάρκεια και ασφάλεια η περίθαλψη των ασθενών. Για τούτο και τυχόν απόλυσή τους πέρα από τα πολλαπλά προβλήματα που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειές τους, θα επιφέρει σοβαρή δυσλειτουργία στο νοσοκομείο τη σημερινή κρίσιμη περίοδο.

Οι ανάγκες της καθαριότητας του Νοσοκομείου είναι μόνιμες, μόνιμες πρέπει να είναι και οι εργασιακές σχέσεις των καθαριστών.

Διεκδικούμε:

▬ Να σταματήσει κάθε διαδικασία παράδοσης της καθαριότητας σε εργολαβικά συμφέροντα.

▬ Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων.

▬ Να μην επανέλθουν οι εργολαβικές εταιρείες.

▬ Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος.

▬ Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

▬ Επανασύσταση όλων των οργανικών θέσεων του Νοσοκομείου σε καθαριότητα, σίτιση κ.λπ., που έχουν καταργηθεί.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις