7.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Έμμεσο αφήγημα ατομικής ευθύνης και ικανοποίηση διαχείρισης πανδημίας από Μητσοτάκη με στοιχεία κατά το δοκούν

Πρόσφατα

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι το «ΕΣΥ άντεξε και ότι η προσπάθεια συνεχίζεται», και εν συνεχεία αναφέρθηκε ειδικότερα στην Αττική όπου και υπάρχουν οι περισσότερες μαρτυρίες και καταγγελίες για αναμονή ασθενών αρκετές ώρες μέχρι την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ. Στη συνέχεια, στάθηκε μόνο στην αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία που δείχνει να βελτιώνεται σταδιακά. Εκεί, εξέφρασε μάλιστα και την άποψη ότι «οι περιορισμοί μεγέθυναν την πίεση στους πολίτες που σταδιακά άρχιζαν να ξεστρατίζουν», περνώντας έμμεσα το αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Επέρριψε ευθύνες στην Ευρώπη για τον εμβολιασμό, λέγοντας ταυτόχρονα ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» λειτουργεί υποδειγματικά.

Ικανοποιημένος από τον αριθμό των νεκρών από τον κορονοϊό εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Κίνημα Αλλαγής» Φώφης Γεννηματά, πραγματοποιείται από το πρωί της Παρασκευής συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στο κομμάτι της θνησιμότητας και στάθηκε στο στοιχεία της πρόσθετης θνησιμότητας. Όπως είπε ο δείκτης πρόσθετης θνησιμότητας, δηλαδή των επιπλέον θανάτων από εκείνους που σημειώνονται κάθε χρόνο, δείχνει αύξηση μόλις 6,6% της θνησιμότητας από κορονοϊό.

Είπε μάλιστα ότι εάν η Ελλάδα ήταν στον μέσο ευρωπαϊκό χώρο θα είχαμε ακόμα 8.000 νεκρούς. «Παντού στον κόσμο ο ιός παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον επίλογο του. Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο δίμηνο», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες ένα είναι το συμπέρασμα. Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με χώρες που είχαν καλύτερα συστήματα υγείας. Η εικόνα καταστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα. Προφανώς και κανείς δεν πανηγυρίζει» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι το «ΕΣΥ άντεξε και ότι η προσπάθεια συνεχίζεται», και εν συνεχεία αναφέρθηκε ειδικότερα στην Αττική όπου και υπάρχουν οι περισσότερες μαρτυρίες και καταγγελίες για αναμονή ασθενών αρκετές ώρες μέχρι την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε μόνο στην αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία που δείχνει να βελτιώνεται σταδιακά. Εκεί, εξέφρασε μάλιστα και την άποψη ότι «οι περιορισμοί μεγέθυναν την πίεση στους πολίτες που σταδιακά άρχιζαν να ξεστρατίζουν», περνώντας έμμεσα το αφήγημα της ατομικής ευθύνης.

Επιχείρησε να αιτιολογήσει τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τις συνεχείς αλλαγές στα μέτρα: «Χρειάζεται ειλικρινής ανάλυση της πραγματικότητας. Τώρα είμαστε σε μία διαφορετική φάση με επιθετικότερες μεταλλάξεις, έχουμε μία πιο εξαντλημένη κοινωνία αλλά καλύτερο καιρό και μαζικό εμβολιασμό. Η στάση μας αναπροσαρμόζεται όπως το κάνουμε από την αρχή. Σε καμία χώρα δεν ακολουθήθηκε η ίδια πολιτική. Πρέπει να καταργούμε μέτρα που δεν δούλεψαν, η στάση μας να διακρίνεται από ρεαλισμό και ευελιξία».

Η «Ευρώπη δεν μας τα είπε καλά» αλλά η επιχείρηση «Ελευθερία» δουλεύει υποδειγματικά

«Πολλές φορές, μαζί με το Υπουργείο Υγείας χρειάστηκε να αλλάξουμε τακτική, όπως με τις καθυστερήσεις των εμβολίων», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας του λέγοντας ακόμη πως σε αυτό το θέμα, «η Ευρώπη δεν μας τα είπε καλά. Πράγματι πέτυχε στην αλληλεγγύη και απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια επαρκών ποσοτήτων και στην διάθεσή τους στα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο εμβολιασμός στην Ευρώπη είναι απελπιστικά αργός». Ωστόσο, όπως είπε: «Η επιχείρηση ‘Ελευθερία’ δουλεύει υποδειγματικά και δεν τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από τη αντιπολίτευση».

Στο ίδιο μήκος με το θολό αφήγημα που έχει εισάγει η κυβερνητική εκπρόσωπος προ ημερών, ο Μητσοτάκης είπε πως «είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων».

Θολή ήταν η αιτιολόγηση του και για την άρση του μέτρου για τις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σ/Κ: «επιτρέψαμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα, ειδάλλως το μέτρο αυτό θα αποκτούσε ταξικά χαρακτηριστικά καθώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση στα προάστια». Με το παραπάνω δημιουργούνται ερωτήματα καθώς το μέτρο είχε ήδη εφαρμοστεί και τότε δεν υπήρχει κυβερνητικός λόγος για «ταξικά χαρακτηριστικά».

«Από Δευτέρα λειτουργεί το λιανεμπόριο, – συνέχισε – μέτρο που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγήσει τους πολίτες σε αλλαγή συμπεριφορών. Αφού δούμε τα αποτελέσματα, την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσουμε την επαναλειτουργία των Λυκείων. Αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα. Επιχειρούν να αμβλύνουν την κόπωση των πολιτών και να τους κατευθύνουν σε υπαίθριους χώρους, αλλά και να βοηθήσουν την Οικονομία».

«Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως χρειάζεται. «Να μην δούμε συνωστισμό» γιατί «Με τον ίδιο τρόπο που μειώθηκαν οι περιορισμοί, μπορούν και να επανέλθουν εάν δούμε φαινόμενα συνωστισμού. Έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι δεν θα δούμε τέτοια φαινόμενα».

Βάση στη στήριξη της εστίασης και 40 δισ. οικονομικά μέτρα

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η συνολική στήριξη της κυβέρνησης στην Οικονομία από την αρχή της πανδημίας είναι στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση του κλάδου της εστίασης που ανακοινώθηκε χθες. Θα δοθούν «330 εκατομμύρια ευρώ στον κλάδο της εστίασης για να μπορέσουν οι εστιάτορες να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η αυτοκυριαρχία από το φόβο του 2020 κινδυνεύει να μετατραπεί σε απειθαρχία το 2021» τόνισε στη συνέχεια για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στον αγώνα κατά της πανδημίας. «Υπάρχει κούραση και αμφισβήτηση των μέτρων πανευρωπαϊκά. Στην Ελλάδα είμαστε σε καλύτερο επίπεδο. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα και θέλω να τους ευχαριστήσω. Θέλω να τους πω να αναλογιστούν τον κόπο των γιατρών που μας φροντίζουν. Συμμερίζομαι την κόπωση και ιδιαίτερα των νέων. Να κάνουμε όλοι αυτήν την τελική προσπάθεια έχοντας δυο πρόσθετα εργαλεία» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Πρώτον τα self test. Και πρέπει να πω ότι είναι παράδεκτη η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιχείρησε να ταυτίσει αυτά τα τεστ με συγκεκριμένη εταιρεία, κάτι που καταρρίφθηκε από τον διαγωνισμό».

Χρονοδιαγράμμα για τον εμβολιασμό και «εργαλεία»

«Είμαστε η πρώτη χώρα που επιστρατεύει μαζικά τα self test» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ευχαρίστησε: «το Ελεγκτικό Συνέδριο που αντελήφθη την κρισιμότητα και επικύρωσε τον διαγωνισμό. Εάν υπάρχουν προτάσεις για το πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, εδώ είμαστε»

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο «εργαλείο», όπως είπε: «Τον Απρίλιο θα κάνουμε 1.500.000 εμβόλια, ώστε έως το Πάσχα να έχουμε χτίσει ένα πρώτο τείχος ανοσίας με τους πολίτες άνω των 60 και όλους όσοι έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα. Και έως το τέλος Μαΐου να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού».

Στο βάθος… τουρισμός και Πάσχα

«Η ΕΕ οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να υποχρεώσει τις εταιρείες να φανούν συνεπείς σε όσα έχουν υπογράψει. Ακόμη και εάν χρειαστεί να απαιτήσουν απαγόρευση εξαγωγών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ανέφερε τα εξής:.

«Απέναντι στην πανδημία υπάρχουν τρεις στρατηγικές: η μία των αυταρχικών καθεστώτων, των οριζόντιων περιορισμών. Η άλλη, η ανοσία της αγέλης και η τρίτη αυτή που ακολούθησε η Ευρώπη. Ο δρόμος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας που έχει το τίμημα της συνεννόησης».

Και συμπλήρωσε με νόημα: «Εγώ είμαι εδώ για να αναζητήσω συνθέσεις. Η οικονομία και η κοινωνία άντεξαν και βγαίνουν πιο ώριμες και πιο δυνατές. θέλω να συζητήσω μαζί σας τον τρόπο που θα ανοίξουμε τον τουρισμό. Κάποιοι εδώ χλεύασαν το πράσινο πιστοποιητικό» αλλά όπως σημείωσε το συγκεκριμένο ζήτημα έτυχε τελικά θερμής αποδοχής στην ΕΕ. «Έχουμε την μεγάλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είμαι σίγουρος πως φτάνουμε στο τέλος της νύχτας. Να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι».

Τσίπρας: Λυπηρό σε αυτές τις συνθήκες όσοι έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη να μη σέβονται την αλήθεια

«Είναι λυπηρό σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε, εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη, να μην καταλαβαίνουν τίποτα και να μην σέβονται την αλήθεια και τους ανθρώπους που υποφέρουν, χωρίς σχέδιο και αποφασιστικότητα», τόνισε πριν από λίγη ώρα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ότι «οι νέοι άνθρωποι δεν μας εμπιστεύονται σήμερα, ενώ απαιτούν τα δράσουμε, να παραμερίσουμε αν είναι δυνατόν όλες τις διαφορές μας προς όφελος της χώρας».

Από τη μια πλευρά, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, βρίσκονται οι εργαζόμενοι, η κοινωνία, ο απλός λαός και από την άλλη, ο θαυμαστός κόσμος του κ. Μητσοτάκη, που όλα βαίνουν καλώς, ενώ τα λουκέτα αυξάνονται και δεν υπάρχει καμία φυσιολογική εξέλιξη.

Ο κ Τσίπρας πρόσθεσε ότι «με μια μακάβρια λογική, μας λέτε ότι είναι φυσιολογικό να πεθαίνει το 20% εκτός ΜΕΘ και ότι βρισκόμαστε σε καλύτερο επίπεδο από άλλες χώρες. Ναι αλλά είμαστε χειρότερα από πολλές άλλες χώρες». «Είναι δυνατόν άνθρωποι να πεθαίνουν  και να αγωνιούν και οι αριθμοί να ευημερούν;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για «δυσανεξία» των βουλευτών της ΝΔ.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «οφείλουμε να σεβαστούμε στους χιλιάδες νεκρούς και όσους αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία». «Με σεβασμό στην αγωνία για το σήμερα και το αύριο όσων βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και να απειλείται. Και στην αγωνία εκείνων που αναζητούν μια διέξοδο στο προσωπικό και οικογενειακό τους αδιέξοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει συνέχεια τα ίδια απο τα τέλη Οκτώβρη, όταν, όπως είπε, ήμασταν μια χώρα που σε καιρό πανδημίας είχαν χαθεί 600 ζωές σε 8 μήνες.

«Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, όταν, όπως διευκρίνησε, τα ίδια και σήμερα, που είμαστε μια χώρα που τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν χαθεί 7.500 χιλιάδες ζωές, και μάλιστα πέντε μήνες στους οποίους εφαρμόζουμε το πιο σκληρό lockdown στην Ευρώπη», τονίζοντας ότι την τελευταία εβδομάδα είμαστε πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ποσοστό αύξησης θανάτων στο 5,6%, αλλά και αύξησης κρουσμάτων στο  7% και μας ακολουθούν η Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο.

Ακόμη, σημείωσε ότι την τελευταία βδομάδα η χώρα έκανε, όπως υποστήριξε, βουτιά 20 θέσεων στον μηνιαίο Δείκτη Ανθεκτικότητας στον COVID, του Bloomberg που μας κατατάσσει στην 40η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες;

Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, πρόσθεσε, αναφερόμενος στα γεγονότα στη Ν. Σμύρνη, σε μια στιγμή που απαιτείται ένα μίνιμουμ έστω επίπεδο συνεννόησης, όταν απαιτείται η ενότητα της κοινωνίας για τη σωτηρία των ανθρώπων, η κυβέρνηση της ΝΔ προκρίνει το διχασμό, την ενοχοποίηση του πολίτη και τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων και την αστυνομική καταστολή, μεταλλάσσοντας με επικίνδυνη αφροσύνη την απόγνωση σε οργή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μίλησε επίσης για τραγικά λάθη στη διαχείρηση της πανδημίας, αλλά και για έλλειψη σταθερότητας στις απόψεις των υπουργών και βουλευτών, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, αλλάζουν απόψεις καθημερινά.

«Στα 1000 κρούσματα lockdown, στα 4.500 άνοιγμα δραστηριοτήτων», τόνισε, συμπληρώνονατς ότι  έγινε τραγική υποτίμηση του ΕΣΥ, καθώς το υπουργείο Υγείας έλεγε ότι δημιουργήθηκαν 1200 κλίνες ΜΕΘ, ενώ, όπως είπε, από τα 600 γεμάτα κρεβάτια είχαμε φρακάρει με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, να περιμένουν στη λίστα και να πεθαίνουν.

Ανάλογη σύγχυση, είπε ο κ. Τσίπρας, υπήρξε και με τα εμβόλια, καθώς στις 18 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι θα εμβολιάζονται 2 εκατομμύρια πολίτες το μήνα, ενώ στις 15 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τελικά θα γίνουν  2 εκατομμύρια μέχρι το Μάρτιο.

«Τελείωσε ο Μάρτης και αυτοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις είναι μόλις 600.000», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Σκληρή κριτική άσκησε και όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα, λέγοντας πως «Πήγατε την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00, να μη μπορείς να κάνεις μια βόλτα το Σαββατοκύριακο. Απαγορεύσατε την άθληση σε διπλανό δήμο. Μετά είπατε επιτρέπεται αν πας με τα πόδια σε διπλανό δήμο, αν πας με αμάξι έχει πρόστιμο.Μετά μας είπατε τελικά ανόητα τα έξυπνα μέτρα και επιτρέψατε τη διαδημοτική μετακίνηση.Αλλά δεν επιτρέπεται να ψωνίζεις από σούπερ μάρκετ μακρύτερα από τα δύο χιλιόμετρα»,

Αναφερθείς στην οικονομία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί ακριβώς την ίδια τακτική, συνδυάζοντας την ιδεοληψία με την ανικανότητα πρόβλεψης και έγκαιρης παρέμβασης.

«Στην αρχή η προκαταβολή ήταν στο σύνολο της επιστρεπτέα. Μετά έγινε κατά το ήμισυ μη επιστρεπτέα. Τώρα μπορεί να γίνει στο σύνολο της μη επιστρεπτέα; Σας λέγαμε από το Νοέμβρη δώστε επιδότηση στην εστίαση. Λέγατε όχι. Τώρα αποφασίσατε να δώσετε. Τι άλλαξε και τελικά καταλήγετε με τόση καθυστέρηση σε αυτό που σας λέγαμε εξαρχής; Τίποτα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Οσον αφορά τις ελλείψεις στα εμβόλια, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι είναι μια αποτυχία της Ευρώπης, που, όπως υποστήριξε, στην πιο κρίσιμη στιγμή από την ίδρυση της, βάσισε όλη της τη στρατηγική στο business plan λίγων φαρμακοβιομηχανιών.

Ομως, επέριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντάς τον «ανέμελο παρατηρητή» σε όλο αυτό που συμβαίνει.

Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και πυρά κατά της κυβέρνησης για «πριμοδότηση σχεδίων μιας χούφτας ομίλων» από Κουτσούμπα

Ευθύ κατηγορώ προς την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή. Ο Κουτσούμπας στάθηκε στην «αναγκαιότητα της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «πριμοδότηση σχεδίων μιας χούφτας ομίλων για να εξασφαλίσετε τη θωράκιση των κερδών τους».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτικών θεραπευτηρίων», ενώ όπως είπε «η Υγεία είναι μια και δημόσια». Παράλληλα στάθηκε στην μετατροπή των δημοσίων νοσοκομείων αποκλειστικά σε «νοσοκομεία Covid», διερωτώμενος «τι γίνεται με τα άλλα περιστατικά πλην κορωνοϊού».

Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ επέμεινε αναγκαιότητα επίταξης των ιδιωτικών κλινικών, διαβάζοντας σχετική επιστολή. «Τι άλλο πρέπει να γίνει για να επιταχθούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία», ανέφερε, ενώ υπενθύμισε την «υποστελέχωση των ιδιωτικών νοσοκομείων».

«Ενοχοποιείτε τους αρρώστους», τόνισε, προσθέτοντας πως «αποθεώσατε την ατομική ευθύνη αντί να στελεχώσετε την Υγεία». Στεκόμενος στις «ψευδείς πληροφορίες για αύξηση των κρουσμάτων στη Νέα Σμύρνη μετά τις διαδηλώσεις, δεν μας είπατε τι γίνεται σε άλλες περιοχές, στη Δυτική Αττική και τον Πειραιά που βράζουν από κορωνοϊό».

Στην ομιλία του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις λοιμώξεις και τη διασπορά του κορωνοϊού στους εργασιακούς χώρους, εγκαλώντας την κυβέρνηση για «απουσία μέτρων προστασίας των εργαζομένων και εξυπηρέτησης των μεγάλων επιχειρήσεων».

«Γίνατε ευέλικτοι στο άνοιγμα του τουρισμού και στη λειτουργία των μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία λειτούργησαν ως εστίες υπερμετάδοσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Λάβατε μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, αλλά τι θα κάνουν οι μικρομεσαίοι με τις μεγάλες ζημιές των προηγούμενων μηνών και τα χρέη των επόμενων», ανέφερε.

Το «κάτι παραπάνω» Μητσοτάκη για τους γιατρούς, ήταν οι «διοικητικές και ποινικές διώξεις τους»

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή με μια πλήρη ανασκόπηση υπό τη μορφή χρονολογίου σχετικά με την κυβερνητική πολιτική στη διαχείρηση της πανδημίας και στη συνέχεια εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να προστατευτούν οι πολίτες, να βγει η Ελλάδα νικήτρια, σώζοντας ανθρώπους, κρατώντας επιχειρήσεις ζωντανές και ξεφεύγοντας από την «χρεοδουλοπαροικία».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση «για την απέχθειά της για οτιδήποτε είναι δημόσιο αγαθό», ενώ έκανε λόγο και για «δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κλινακάρχες, καναλάρχες, κολλεγιάρχες και γενικώς ολιγάρχες».

Στη συνέχεια υπενθύμισε διάγγελμα του Μητσοτάκη στις 17 Μαρτίου 2020, στο οποίο ανέφερε για τους γιατρούς του ΕΣΥ ότι «δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος, αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό».

Μόνο, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, που αυτό το «κάτι παραπάνω», «που θα κάνατε για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ήταν οι διοικητικές και ποινικές διώξεις τους όταν τόλμησαν να αποκαλύψουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας τους».

Σχολιάζοντας την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης από τον πρωθυπουργό, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για «ευφάνταστο σχέδιο το οποίο μάλιστα συγκρίνατε με την Εθνική Παλιγγενεσία, τρομάρα σας». Ο Βαρουφάκης υποστήριξε ότι το καθαρό κέρδος για το δημόσιο θα είναι το πολύ 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σημείωσε, «τα λεφτά είναι πολλά. Αλλά ποια λεφτά και εις όφελος ποίων;».

– Των κορακιών της Τράπεζες Πειραιώς που άλλη μια φορά πληρώνει ο πολίτης την ώρα που εκείνη πουλά τα δάνειά του στα αρπακτικά που τους παίρνουν τηλέφωνο να τους εξευτελίσουν απαιτώντας 100 ευρώ για δάνεια που αγόρασαν 3 ευρώ

– Των καζιναρχών, του κ. Λάτση, του ΟΠΑΠ και των διάφορων Ελ Ντοράντο που βλέπουν τη χώρα σαν πεδίο βολής φτηνό για να ασκούν την τέχνη του βρίζοντας τους ντόπιους

– Της Fraport που, αφού μας πήρε με δικά μας λεφτά τα αεροδρόμια, τώρα θα κάνει επενδύσεις με τα χρήματα του ταμείου σας.

«Πόσο ακόμα θα χρεώνεται ο μικρομεσαίος υπέρ των αρπακτικών που τον στοιχειώνουν και που παραμονεύουν να του πάρουν το σπίτι, το μαγαζί, την φύση μας, ακόμα και τις λαϊκές μα αγορές;».

«Πουθενά. Μόνο αρπαχτές για τους ημέτερους έχει ο μπαχτσές».

Ο Βαρουφάκης κατέληξε ότι «όσο αυξάνετε τους τόνους και επενδύετε στην προπαγάνδα, όσο περισσότερη κακία δείχνετε στους μεροκαματιάρηδες των λαϊκών αγορών, όσο πιο πολύ διώκετε του γιατρούς του ΕΣΥ και τη νεολαία μας, τόσο πλησιάζει αυτή η στιγμή. Η στιγμή που η πραγματικότητα θα κάνει ακόμα και τους δικούς σας οπαδούς να αναρωτηθούν: «πόσο ακόμα θα τους ανεχόμαστε;».

Μητσοτάκης-δευτερολογία: Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στον μόνο δρόμο που γνωρίζω, του ρεαλισμού

Με μια επισήμανση, λόγω της απουσίας της Φώφης Γεννηματά από την αίθουσα της Ολομέλειας, ξεκίνησε την δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για την πορεία της πανδημίας και τις συνέπειές της στην Οικονομία, που προκάλεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. «Ήρθα σε προ ημερησίας συζήτηση που προκάλεσε η κ. Γεννηματά. Το θεωρώ άκομψο όταν έχεις προκαλέσει μία συζήτηση, να απουσιάζεις από όλους τους ομιλητές που ακολουθούν τη δική σου ομιλία» είπε ο πρωθυπουργός.

«Ήρθα και τοποθετήθηκα, κάνοντας μια απόπειρα να μη διαφωνήσουμε για στοιχεία της πραγματικότητας και να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης» συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει: «Τι εισέπραξα: Από την κ. Γεννηματά μαξιμαλισμό, από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό, από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό».

«Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στον μόνο δρόμο που γνωρίζω, αυτόν του ρεαλισμού» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Πηγή: ThePressProject.gr, ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις