18.7 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Σε συλλογική αποχή, «έξω από τις οθόνες των υπολογιστών τους», σπουδάστριες/στές από 4 ακόμα Δραματικές Σχολές

Πρόσφατα

Σε συλλογική αποχή βρίσκονται από αυτήν την εβδομάδα σπουδάστριες και σπουδαστές από ακόμα 4 Δραματικές Σχολές της χώρας, συνεχίζοντας το κύμα κινητοποιήσεων πανελλήνιες εμβέλειας που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου, εν μέσω πλήρους αδιαφορίας και αναλγησίας από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. «Η πρωτοφανής έλλειψη σχεδιασμού οδήγησε όχι μόνο στο κλείσιμο των καλλιτεχνικών σχολών, αλλά και στην πλήρη άγνοια χιλιάδων σπουδαστών για τη συνέχεια, την εξέλιξη, την ποιότητα και τις συνθήκες ολοκλήρωσης των σπουδών μας, εν μέσω μάλιστα των ακραίων οικονομικών δυσχερειών που πλήττουν το σύνολο των σπουδαστών» καταγγέλλουν, προσθέτοντας ότι «αντιμέτωποι με ένα καθεστώς το οποίο αδιαφορεί πλήρως».

Πριν δύο εβδομάδες, σπουδάστριες και σπουδαστές από 10 Δραματικές Σχολές της χώρας ανακοίνωσαν την απόφασή τους για συλλογική αποχή από τα μαθήματά τους, τα οποία πραγματοποιούνται μέσω Ζοοm σχεδόν καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Από τότε έχει ξεκινήσει σειρά κινητοποιήσεων, δράσεων και επιστολών, στις οποίες η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού έχει αρνηθεί να δώσει την οποιαδήποτε σαφή απάντηση, συνεχίζοντας την αδιαφορία μηνών για τα αιτήματα των σπουδαστριών/στών.

Από τις 22 Μαρτίου, σε συλλογική αποχή βρίσκονται, με πλειοψηφικές αποφάσεις, ακόμα τέσσερις Δραματικές Σχολές της χώρας. «Τον τελευταίο χρόνο γίναμε μάρτυρες της πλήρους απαξίωσης , τόσο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας ως επαγγελματικής ιδιότητας, όσο και των καλλιτεχνικών σπουδών χιλιάδων σπουδαστών/σπουδαστριών. Η πανδημία και τα συνακόλουθα μέτρα που έπληξαν τους περισσότερους τομείς της κοινωνικής ζωής, έφεραν στην επιφάνεια τη διαχρονική αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού απέναντι σε έναν ολόκληρο κλάδο που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να παραμείνει ζωντανός, παραγωγικός και δραστήριος» καταγγέλλουν.

«Απαιτούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσει σε έναν σαφή σχεδιασμό του υπόλοιπου σπουδαστικού έτους, κατά τρόπο που να εξασφαλίζει την ακεραιότητα των σπουδών μας στη βάση των ιδιαίτερων αναγκών και απαιτήσεων τους.

Έξω και πέρα πια από τα μικρόφωνα και τις οθόνες των υπολογιστών μας, στους δρόμους των πόλεων μας, ενωμέν@, θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε για όσα μοχθήσαμε και για όσα αρνούμαστε πεισματικά να εγκαταλειψουμε» καταλήγουν στην επιστολή τους.

Ολόκληρη η κοινή τους επιστολή

Το σώμα των σπουδαστριών/σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών που υπογράφουμε την παρακάτω επιστολή προχωράμε σε συλλογική αποχή από τη Δευτέρα 22/3/2021, με σκοπό να ενταθεί η προσπάθεια επικοινωνίας των προβλημάτων και των αναγκών μας στο ηχηρά απόν ΥΠΠΟΑ.

Τον τελευταίο χρόνο γίναμε μάρτυρες της πλήρους απαξίωσης , τόσο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας ως επαγγελματικής ιδιότητας, όσο και των καλλιτεχνικών σπουδών χιλιάδων σπουδαστών/σπουδαστριών. Η πανδημία και τα συνακόλουθα μέτρα που έπληξαν τους περισσότερους τομείς της κοινωνικής ζωής, έφεραν στην επιφάνεια τη διαχρονική αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού απέναντι σε έναν ολόκληρο κλάδο που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να παραμείνει ζωντανός, παραγωγικός και δραστήριος.

Η πρωτοφανής έλλειψη σχεδιασμού οδήγησε όχι μόνο στο κλείσιμο των καλλιτεχνικών σχολών, αλλά και στην πλήρη άγνοια χιλιάδων σπουδαστών για τη συνέχεια, την εξέλιξη, την ποιότητα και τις συνθήκες ολοκλήρωσης των σπουδών μας, εν μέσω μάλιστα των ακραίων οικονομικών δυσχερειών που πλήττουν το σύνολο των σπουδαστών.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα καθεστώς το οποίο αδιαφορεί πλήρως, όχι μόνο για τις αυτονόητες και διαρκείς τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σπουδαστ@ και καθηγητ@ (κακή σύνδεση στο διαδίκτυο κ.ά.), όχι μόνο για την κατακόρυφη πτώση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά ακόμα και για την ίδια την υγεία μας, καθώς η κατ’ οίκον και κατά μόνας εκπαίδευση χωρίς την επίβλεψη διδάσκοντα (ειδικά στα μαθήματα κίνησης) ενέχει κινδύνους ακόμα και για βαρύτατους τραυματισμούς.

Ανακοινώνουμε ότι μέσα από συλλογικές διαδικασίες προχωράμε κατά πλειοψηφία σε αποχή από όλα τα εξ αποστάσεως μαθήματα που παρέχουν οι σχολές μας, συντασσόμεν@ με την από 15/3/2021 επιστολή των υπολοίπων 10 καλλιτεχνικών σχολών που εφάρμοσαν πρώτες το συγκεκριμένο μέτρο, με τις οποίες είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και οι οποίες στηρίζουν το παρόν κείμενο.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσει σε έναν σαφή σχεδιασμό του υπόλοιπου σπουδαστικού έτους, κατά τρόπο που να εξασφαλίζει την ακεραιότητα των σπουδών μας στη βάση των ιδιαίτερων αναγκών και απαιτήσεων τους.

Εξω και πέρα πια από τα μικρόφωνα και τις οθόνες των υπολογιστών μας, στους δρόμους των πόλεων μας, ενωμέν@, θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε για όσα μοχθήσαμε και για όσα αρνούμαστε πεισματικά να εγκαταλειψουμε.

Υπογραφές

Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου»

Ανώτερη Δραματική Σχολή «Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν» (σώμα σπουδαστ@)

Ανώτερη Δραματική Σχολή «Τράγκα» (Α και Β έτος)

Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Αριστέα Λίτου»


Διαβάστε επίσης:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις