14.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Ευρωκοινοβούλιο: Επισπεύδει τις διαδικασίες για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό | «Ναι» από τον ΕΜΑ για τρία νέα εργοστάσια παραγωγής εμβολίων

«Πράσινο φως» από τον ΕΜΑ για τρία νέα εργοστάσια παραγωγής εμβολίων

Πρόσφατα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει με επείγουσες διαδικασίες στην υιοθέτηση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού για τις μετακινήσεις, το οποίο είχε την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίνει η Κομισιόν.

Αυτό σημαίνει ότι το πιστοποιητικό θα μπορέσει να είναι λειτουργικό τον Ιούνιο, καθώς οι επείγουσες διαδικασίες στο Ευρωκοινοβούλιο προβλέπουν πως δεν θα χρειαστεί ειδική έκθεση και θα παρακαμφθεί η διαδικασία που ακολουθείται συνήθως στις επιτροπές ή θα γίνει προφορική συζήτηση, με αποτέλεσμα η πρόταση να εξεταστεί άμεσα από την Ολομέλεια.

Παρά τις μεμονωμένες ενστάσεις που εκφράστηκαν, η πρόταση εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, καθώς 468 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ και 203 κατά, ενώ 16 απείχαν από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το Politico, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας – η οποία προεδρεύει της ΕΕ – δήλωσε ότι στόχος είναι να δοθεί διαπραγματευτική εντολή έως τα μέσα Απριλίου προκειμένου να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο το Μάιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19, έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από την COVID-19. Θα διατίθεται δωρεάν σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή. Θα περιλαμβάνει κωδικό QR με σκοπό την εγγύηση της ασφάλειας και της γνησιότητάς του. Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, ώστε να διασφαλίσει την επαληθευσιμότητα όλων των πιστοποιητικών σε όλη την ΕΕ, και θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη όσον αφορά την υλοποίηση των πιστοποιητικών από τεχνικής πλευράς. Τα κράτη μέλη παραμένουν αρμόδια να αποφασίζουν από ποιους περιορισμούς για λόγους δημόσιας υγείας θα απαλλάσσουν τους ταξιδιώτες, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζουν τις εξαιρέσεις αυτές με τον ίδιο τρόπο στους ταξιδιώτες που είναι κάτοχοι ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού.

– Βασικά στοιχεία του κανονισμού που έχει προτείνει η Επιτροπή:

Προσβάσιμα και ασφαλή πιστοποιητικά για όλους τους πολίτες της ΕΕ:

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα καλύπτει τρία είδη πιστοποιητικών — πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά εξέτασης (δοκιμασία NAAT/RT-PCR ή ταχεία δοκιμασία αντιγόνου) και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή ή σε έντυπη μορφή. Και οι δύο εκδόσεις θα περιλαμβάνουν κωδικό QR με τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και ψηφιακή υπογραφή που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη και θα παρέχει στήριξη στα κράτη μέλη για την ανάπτυξη λογισμικού το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για την επαλήθευση όλων των υπογραφών των πιστοποιητικών σε όλη την ΕΕ. Κανένα δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα των κατόχων των πιστοποιητικών δεν θα περνά μέσω της πύλης ούτε θα διατηρείται από το κράτος μέλος που πραγματοποιεί την επαλήθευση.

Τα πιστοποιητικά θα διατίθενται δωρεάν και θα εκδίδονται στην επίσημη γλώσσα ή τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.

Πηγή: dikastiko.gr


«Πράσινο φως» από τον ΕΜΑ για τρία νέα εργοστάσια παραγωγής εμβολίων 

Περισσότερο γκάζι προσπαθεί να πατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ταχύτερη και μαζικότερη παραγωγή εμβολίων εντός ευρωπαϊκού εδάφους, με τον ΕΜΑ να δίνει έγκριση για τρία νέα εργοστάσια σε Ολλανδία, Γερμανία και Ελβετία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε πράσινο φως για την λειτουργία μονάδων παραγωγής της AstraZeneca στο Λάιντεν της Ολλανδίας, της Pfizer στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας και της Moderna στην Ελβετία.

Τα πρώτα εμβόλια της AstraZeneca που θα παραχθούν στην μονάδα παραγωγής στην Ολλανδία αναμένονται στο τέλος του Μαρτίου, ενώ οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου Pfizer/BioNTech της μονάδας του Μάρμπουργκ αναμένεται να διανεμηθούν στις αρχές του Απριλίου.

Σκοπός των αλλαγών αυτών είναι η αύξηση της ικανότητας παραγωγής και της προμήθειας σε εμβόλια της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το εργοστάσιο στην Ολλανδία και το παιχνίδι με τα εκατομμύρια «κρυμμένα» εμβόλια

Ενδιαφέρον στην ανακοίνωση του ΕΜΑ παρουσιάζει το γεγονός ότι το εργοστάσιο στην Ολλανδία είναι της εταιρείας Halix και για τις εγκαταστάσεις αυτές έχει ξεσπάσει φοβερή διαμάχη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο.

Ο λόγος είναι πως από τα 29 εκατομμύρια «κρυμμένα» εμβόλια που βρέθηκαν πριν από μερικές ημέρες στην Ιταλία, ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από το εργοστάσιο αυτό, το οποίο δεν είχε λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ και άρα οι συγκεκριμένες δόσεις δεν μπορούσαν να χορηγηθούν εντός Ε.Ε. .

Χθες, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία δεν περιμένει εμβόλια από τις εγκαταστάσεις της Catalent στην Ιταλία, αλλά παραδέχθηκε ότι η χώρα περιμένει εμβόλια από την Ολλανδική- συνεργαζόμενη με την Astrazeneca- εταιρεία Halix.

Στην Κομισιόν επικρατούσε η πεποίθηση ότι μεγάλο μέρος των δόσεων που βρέθηκαν στην Ιταλία, εάν όχι όλες, προέρχονται από τη Halix.  Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι, μέχρι να πάρει έγκριση η συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής, θα μπορούσαν να υπάρχουν εκατομμύρια εμβόλια φυλαγμένα σε αποθήκες, την ώρα που χώρες της Ε.Ε. περιμένων εναγωνίως τις δικές τους παραγγελίες.

Το περίεργο είναι ότι η AstraZeneca είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ότι αναμένει την έγκριση αυτής της πιστοποίησης μέχρι τις 25 Μαρτίου, αλλά από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες και ο ΕΜΑ υποστηρίζουν ότι δεν είχαν παραλάβει το σχετικό αίτημα.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι η βρετανοσουηδική εταιρεία υπέβαλε το αίτημα πιστοποίησης και σήμερα ο ΕΜΑ έδωσε την έγκριση.

Το Spiegel, πάντως, χθες, ανέφερε πως υπάρχει υποψία στις Βρυξέλλες ότι η AstraZeneca σκοπίμως καθυστερούσε ώστε να μπορεί να εξάγει – και στη Βρετανία-  τα εμβόλια που παρασκευάζονται από την Halix.

«Η AstraZeneca φταίει για το πρόβλημα στους εμβολιασμούς»

Η Ευρωπαία επίτροπος υγείας Στέλα Κυριακίδου δήλωσε ότι η απόφαση του ΕΜΑ για την μονάδα Halix σημαίνει ότι μέσα σε λίγες ημέρες θα παραδοθούν επιπλέον ποσότητες εμβολίων στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων της AstraZeneca απέναντι στους ευρωπαίους πολίτες. Αν δεν υπήρχαν οι μειωμένες παραδόσεις της AstraZeneca, το ποσοστό των εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν διπλάσιο, πρόσθεσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Σημειώνεται ότι, χθες, η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε εκ νέου την εταιρεία, η οποία έχει παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση μόνο 30 από τα 120 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τα οποία έχει δεσμευθεί βάσει του συμβολαίου της με την Κομισιόν ότι θα παραδώσει κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, «θα πρέπει πρώτα να επανορθώσει για τις καθυστερήσεις» και να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, πριν μπορέσει να κάνει εξαγωγή εμβολίων εκτός της Ευρώπης.

Τέλος, η έγκριση της λειτουργίας της μονάδας του Μάρμπουργκ θα επιτρέψει την επιτάχυνση της παραγωγής και των παραδόσεων των εμβολίων που αναμένονται βάσει του συμπληρωματικού συμβολαίου με τις BioNtech/Pfizer, εξήγησε επίσης η ευρωπαία επίτροπος.

Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις