8.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

«Στη δουλειά & στον αγώνα»: Ο κοινωνικός χαρακτήρας της Επανάστασης του 1821 και ο ρόλος της ταξικής πάλης

Πρόσφατα

Για τον κοινωνικό χαρακτήρα της Επανάστασης του 1821 και το ρόλο της ταξικής πάλης, είχε μιλήσει, στις 24-03-2018, στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» και στο ραδιόφωνο της ΕΡΤopen 106,7, ο συγγραφέας, ιστορικός, ερευνητής και λογοτέχνης, Γιώργος Αλεξάτος. Το ErgasiaNET την επαναδημοσιεύει.

ΜΕΡΟΣ Α

Μεταξύ άλλων, στο παρακάτω οπτικοποιημένο ηχητικό απόσπασμα, ο Γ. Αλεξάτος αναφέρει, με το δεδομένο πως θεωρεί πως η κινητήριος δύναμη της ιστορίας είναι η πάλη των τάξεων, «η Επανάσταση του 1821 εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο εκείνων των επαναστατικών ανατροπών εκείνων των χρόνων, όταν η αστική τάξη επιδίωκε την κατάκτηση της εξουσίας -έχοντας αναδειχθεί ήδη σε οικονομική δύναμη. Η αστική τάξη η οποία συμπαρέσυρε, όχι με την έννοια της εξαπάτησης αλλά με την έννοια της σύμπτωσης των υλικών συμφερόντων και της διαμόρφωσης κοινής ιδεολογικής βάσης ευρύτερα λαϊκά στρώματα, τα οποία επιδίωκαν τη διαμόρφωση νέων όρων ζωής, τέτοιων που μπορούσαν να τους εγγυηθούν εθνική ανεξαρτησία, σε συνδυασμό με δημοκρατικές κατακτήσεις, όπως αυτές που σηματοδότησε η έκρηξη της γαλλικής επανάστασης».

ΜΕΡΟΣ Β

Ο Γ. Αλεξάτος περιγράφει το κλίμα που υπήρξε μετά την Επανάσταση του 1821, και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «η Ελλάδα βγαίνει από την Επανάσταση με ένα λαό ο οποίος παίρνει στα χέρια του τη μικροϊδιοκτησία. Οι εθνικές γαίες, τα χωράφια που άφησαν πίσω τους οι Τούρκοι, τα οποία πλέον ανήκουν στο κράτος, τα καλλιεργεί ο κόσμος, μέχρι τα 1890 που ο Κουμουνδούρος τα μοιράζει και τυπικά στους αγρότες».

Από το 1843, με την Επανάσταση της Γ’ Σεπτεμβρίου και τη Συνταγματική Μοναρχία, υπάρχει καθολική ψηφοφορία, ανεξαρτήτως περιουσιακών ή μορφωτικών προϋποθέσεων, μοναδικό φαινόμενο στην τότε Ευρώπη. Η τότε Ελλάδα είναι η χώρα που βρίσκουν καταφύγιο οι πρόσφυγες από όλη την Ευρώπη, Ιταλοί, Γάλλοι, Πολωνοί, όσοι καταδιώκονται από τη χώρα τους καταφεύγουν στη χώρα μας, που τους δίνει άσυλο. Χαρακτηριστικό της προοδευτικής τότε Ελλάδας είναι και τα ψηφίσματα των Εθνοσυνελεύσεων, που ήταν εμπνευσμένα από την αμερικανική διακήρυξη της ανεξαρτησίας και από τη γαλλική επανάσταση.

Στο απόσπασμα που ακολουθεί, ο Γ. Αλεξάτος αναφέρεται στο όραμα του Ρήγα για τη Βαλκανική Ομοσπονδία, στα δάνεια που πήρε τότε η χώρα αλλά και για το ρόλο του ρωσικού κόμματος, του αγγλικού κόμματος και του γαλλικού κόμματος στην πορεία του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.

ΜΕΡΟΣ Γ

Στο παρακάτω οπτικοποιημένο ηχητικό απόσπασμα, ο Γ. Αλεξάτος αναφέρεται στις κινητήριες δυνάμεις της Επανάστασης του 1821, τις κοινωνικές τάξεις που έλαβαν μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και στις αφετηρίες – συμφέροντα απ’ όπου ξεκίνησαν, καθώς επίσης και στη δημιουργία των «τζακιών».

Κάνοντας ένα παραλληλισμό με την εποχή της Επανάστασης του 1821 και τη σημερινή μνημονιακή Ελλάδα, αναφέρεται στο ρόλο που οφείλει να παίξει η Αριστερά στην ανατροπή των μνημονίων και όλων όσοι τα στηρίζουν. «Η μνημονιακή πολιτική έχει να κάνει με την εκχώρηση σε ξένα κέντρα αποφάσεων της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Ο λαός έχει στερηθεί το δικαίωμα να έχει άποψη για τη ζωή του, για την καθημερινότητα. Από αυτήν την άποψη, το ζήτημα της κοινωνικής απελευθέρωσης, προοπτικά, για μια άλλη κοινωνία, στην οποία αποβλέπει ο αγώνας της Αριστεράς, του ελληνικού λαού, των εργαζομένων κτλ., είναι αναπόσπαστα δεμένος με το αίτημα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας – Λαϊκής Κυριαρχίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Ο αγώνας για την κοινωνική αξιοπρέπεια των εργαζομένων στην Ελλάδα συνδέεται αδιάσπαστα με τον αγώνα για Δημοκρατία – Λαϊκή Κυριαρχία και την Εθνική Ανεξαρτησία».

Όπως σημειώνει καταλήγοντας, «Αριστερά χωρίς τον εργαζόμενο λαό δεν υπάρχει, δεν έχει νόημα. Υπάρχει αποκλειστικά και μόνον σε σχέση ως δύναμη κοινωνικού μετασχηματισμού, άρα σε σχέση με την κοινωνία απευθύνεται, δηλαδή με τον εργαζόμενο λαό που θέλει μια άλλη πολιτική προοπτική. Στο πλαίσιο αυτό, στο σύνολό της η Αριστερά οφείλει να επεξεργαστεί μια πολιτική ρήξης με την υπάρχουσα κατάσταση, επαναδιεκδικώντας Δημοκρατία και Εθνική Ανεξαρτησία και με κατεύθυνση τον κοινωνικό ανασχηματισμό, στη βάση των πραγματικών αναγκών του εργαζόμενου κόσμου».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις