ΜΕΤΑ: Αλληλεγγύη στους/στις απολυμένους/ες του «Anadolu». Τα δικαιώματά μας δεν «κάθονται» στο εδώλιο του «κατηγορουμένου»

Το ΜΕΤΑ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους απολυμένους/ες εργαζόμενους/ες του εστιατορίου «Anadolu», που θα καθίσουν στο εδώλιο του «κατηγορουμένου», στις 31 Μάρτη 2021, και θα δικαστούν από το Δ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, με τις ανυπόστατες κατηγορίες του εκβιασμού, της απειλής και της συκοφαντίας.

Όλα ξεκίνησαν όταν από κοινού οι εργαζόμενοι/ες αποφάσισαν να διεκδικήσουν συλλογικά τα νόμιμα και αυτονόητα δικαιώματά τους, καθώς οι συμβάσεις που είχαν υπογράψει ήταν εικονικές, δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές μέρες και ώρες εργασίας (τα ένσημα που δήλωνε η εργοδοσία για κάθε εργαζόμενο ήταν 9 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ οι πραγματικές ώρες εργασίας έφταναν τις 40 και 50 ώρες), ούτε στις ειδικότητες της πραγματικής τους απασχόλησης. Επίσης, η εργοδοσία δεν πλήρωνε νυχτερινά, αργίες, δώρα και επιδόματα. Οι εργαζόμενοι βίωναν καθημερινά τον εργοδοτικό εφιάλτη και μάλιστα απειλήθηκαν όταν διεκδίκησαν τα αυτονόητα, με φράσεις τύπου «τώρα θα δείτε ποιοι είναι τ’ αφεντικά».

Οι απολυμένοι/ες εργαζόμενοι/ες έκαναν αυτό που έπρεπε και δεν πτοήθηκαν από την εργοδοτική τρομοκρατία. Επιπλέον, προχώρησαν σε καταγγελία προς το ΣΕΠΕ, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δύο παρεμβάσεις έξω από το εστιατόριο από το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων. Εκεί ήταν και που ξεσάλωσε η εργοδοσία: προχώρησε στις ψευδείς μηνύσεις κατά των απολυμένων εργαζομένων και, μάλιστα, στην προσπάθειά της να ποινικοποιήσει το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, στο συνδικαλισμό, στη διεκδίκηση όλων όσα μας ανήκουν, στη συναδελφική και εργατική αλληλεγγύη, ισχυρίστηκε ότι απειλήθηκε περιγράφοντας το Σωματείο σαν μια ομάδα αγνώστων που πετάει πέτρες, τραμπουκίζει και εξυβρίζει πελάτες.

Αυτό που έγινε στο συγκεκριμένο εστιατόριο περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της εστίασης και που δυστυχώς εξακολουθούν και επικρατούν και σήμερα, επιδεινωμένες, μάλιστα, από την πανδημία: υπερεκμετάλλευση, υπερεντατικοποίηση (οχτάωρο δεν υφίσταται, καθώς ξεκινάς με βάση το εννιάωρο) υποαμοιβή, υποασφάλιση. Και δεν είναι η πρώτη φορά που εργοδότες ξεσαλώνουν και επιχειρούν να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση και τις εργατικές διεκδικήσεις προκειμένου να μην πληρώσουν τις εργαζόμενες/ους και να τη βγάλουν καθαρή, αλλά και να τρομοκρατήσουν τους υπολοίπους και τις υπόλοιπες. Πολλώ, δε, μάλλον τώρα, που το κλίμα του κυβερνητικού αυταρχισμού, της κρατικής τρομοκρατίας και της αστυνομοκρατίας, με τα οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας, τους δίνει ένα επιπλέον πάτημα να μη σέβονται τα στοιχειώδη δικαιώματα στους χώρους εργασίας, να εκβιάζουν και να απειλούν.

Οι εργαζόμενοι/ες δεν πρόκειται να παραμείνουν σιωπηλοί θεατές του κυβερνητικού και εργοδοτικού αυταρχισμού και θα ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους, είτε εργάζονται στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, είτε είναι άνεργοι/ες και συνταξιούχοι, για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές και για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους.

Το ΜΕΤΑ δηλώνει πως θα συνεχίζει, στην πρώτη γραμμή της μάχης, τον αγώνα που δίνει εδώ και χρόνια ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Θα συμπαραστέκεται σε κάθε εργαζόμενο/η που διεκδικεί τη βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας του, που αντιστέκεται στην κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία, που υπερασπίζεται τα δικαιώματά του, που τολμά να σηκώσει κεφάλι.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ

Σ’ ANADOLU ΚΑΙ ΔΥΣΗ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ