18.7 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

ΕΙΝΑ: Η Δημόσια Δωρεάν Υγεία να γίνει λαϊκή απαίτηση – Όλοι στο παναχαϊκό συλλαλητήριο, στην Πάτρα | Τρίτη 23 Μάρτη

Και ώρα 5μμ. στην πλ. Γεωργίου

Πρόσφατα

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, στα πλαίσια πρωτοβουλίας της ΟΕΝΓΕ, καλεί όλους τους συλλογικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της Αχαΐας σε συλλαλητήριο υπεράσπισης της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας ως κοινωνικό αγαθό.

Η Αχαΐα εξακολουθεί να βρίσκεται στο κόκκινο, παρά το παρατεταμένο λοκντάουν εδώ και ενάμιση μήνα. Τα νοσοκομεία της Πάτρας δέχονται αφόρητη πίεση, έχοντας μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου, νοσηλεύοντας σχεδόν διακόσιους συμπολίτες μας με κορονοϊό. Τα τακτικά χειρουργεία και ιατρεία έχουν ανασταλεί, οι ΜΕΘ έχουν γίνει ΜΕΘ Covid και παρουσιάζουν πάνω από 100% πληρότητα, ολόκληρες κλινικές και όροφοι έχουν μετατραπεί σε κλινικές Covid.

Οι υγειονομικοί προσπαθούν να ανταπεξέλθουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς καμιά ουσιαστική υποστήριξη από την κυβέρνηση, η οποία ακόμα και τώρα αγχώνεται μόνο για την κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα και την εφαρμογή των ΣΔΙΤ, δίνοντάς του προκλητικά προνόμια.

Η ΕΙΝΑ, καθώς και τα σωματεία εργαζομένων και άλλοι φορείς έχουν προειδοποιήσει πολλαπλώς και εγκαίρως, για το ενδεχόμενο μιας σοβαρής υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης, καταθέτοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις τους προς την κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία και αρχές, χωρίς να λάβουν καμιά απάντηση.

Είναι πλέον εμφανές ότι η γενικότερη κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας έχει καταστροφικές συνέπειες, τόσο σε υγειονομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο.

Εδώ κι ένα χρόνο, καταξοδεύτηκε το κεφάλαιο της αυτοπειθαρχίας του λαού λόγω των παλινωδιών και της αναξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου.

Το ΜΕΤΑ στηρίζει το παναχαϊκό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, που πραγματοποιείται ύστερα από το κάλεσμα της ΕΙΝΑ και στο οποίο συμμετέχουν Σωματεία, φοιτητικοί Σύλλογοι, κοινωνικοί, κινηματικοί και πολιτικοί φορείς. Όπως επίσης στηρίζει και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται, αύριο, Τρίτη, έξω από το υπουργείο Υγείας και μεγάλα θεραπευτήρια της Αττικής για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

Η πανδημία έδειξε με πιο έντονο τρόπο ότι η υγεία, από κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, εμπορευματοποιείται και μετατρέπεται με γρήγορους ρυθμούς σε προνόμιο για τους «έχοντες και κατέχοντες» τη δυνατότητα να την «αγοράσουν».

Απέναντι σ΄ αυτήν την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα, τους εργαζομένους σαν «αναλώσιμους» και την ανθρώπινη ζωή, τους ασθενείς και νεκρούς σαν «νούμερα» στην καθημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, οφείλουμε όλοι, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο και σύσσωμη η κοινωνία, να σταθούμε στο πλευρό του μαχόμενου υγειονομικού κινήματος, να αντισταθούμε σθεναρά, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να αγωνιστούμε για την υγεία του λαού.

Εδώ και ένα χρόνο, αντί για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, αποσυμφόρηση και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης και τις συγκοινωνίες, ανοιγοκλείνουν τον διακόπτη του on-off. Το εμβόλιο, ως βασικό όπλο ανάσχεσης της πανδημίας, ουσιαστικά αχρηστεύεται,  όντας εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τις πολυεθνικές, με την Ε.Ε να υποτάσσεται πλήρως στα παιχνίδια και τους εκβιασμούς τους. Ο ταχύς και μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού θα γίνει μετά το πέρας της πανδημίας, όσο δεν εξασφαλίζεται η ελεύθερη μαζική παραγωγή και διάθεση του εμβολίου.

Εδώ και ένα χρόνο έχουμε συνηθίσει να  μετράμε καθημερινά νεκρούς, ελλείψεις στο σύστημα υγείας και την παιδεία, ανέργους, κλειστές επιχειρήσεις, σχολεία και σχολές. Μετράμε μήνες που τα παιδιά και οι νέοι μένουν χωρίς ουσιαστική μόρφωση, που ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία έχουν αντικατασταθεί από μια οθόνη.

Μέσα σ’ αυτό το δυσώδες τοπίο, η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την κατάσταση «έκτακτη ανάγκης», χτίζει ένα αυταρχικό πλαίσιο με απανωτούς νόμους και διατάγματα που θυμίζει άλλες εποχές. Οι αγωνίες και τα αδιέξοδα των εργαζομένων και της νεολαίας αντιμετωπίζονται με καταστολή και βία από μια κυβέρνηση που θεωρεί πιο αναγκαίες τις προσλήψεις αστυνομικών από τις προσλήψεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών.

Ήρθε η ώρα να ακουστεί δυνατά η δική μας φωνή. Η Δημόσια Δωρεάν Υγεία να γίνει λαϊκή απαίτηση. Να οργανωθούμε και να αντισταθούμε. Για το δικαίωμα στην Υγεία, τη Ζωή, την Παιδεία, την Εργασία και την Ελευθερία. Απέναντι στις πολιτικές που μας καταδικάζουν σε έναν καθημερινό ζόφο. Να παλέψουμε από κοινού για:

  • Αλλαγή επιδημιολογικής στρατηγικής με μαζικά δωρεάν τεστ – ιχνηλάτηση – καραντίνα
  • Να μη μείνει κανένας συμπολίτης χωρίς ποιοτική δημόσια και δωρεάν περίθαλψη. Έκτακτη ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της Αχαΐας. Επίταξη του «Ολυμπίου». Άνοιγμα του Θώρακος
  • Μαζικός ταχύς εμβολιασμός όλου του πληθυσμού
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους σπουδών, δουλειάς και τα ΜΜΜ
  • Ουσιαστική ενίσχυση της πληττόμενης κοινωνίας από τις συνέπειες της πανδημίας
  • Απόσυρση όλων των αντιδημοκρατικών διατάξεων και νόμων που μας γυρνάνε σε άλλες εποχές
  • Λεφτά για Υγεία -Παιδεία – Κοινωνικά αγαθά και όχι για την καταστολή.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις