16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η «Λευκή Βίβλος» του Χρυσοχοΐδη για την… ασφάλεια και προστασία των πολιτών!

Πρόσφατα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε τη «Λευκή Βίβλο» για την… «ασφάλεια και προστασία» του πολίτη. Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε πρόκειται για την πρόταση για νέο κοινωνικό συμβόλαιο ασφάλειας μεταξύ πολιτών και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όπου Προδιαγράφει την Αστυνομία του 21ου αιώνα. Ειδικότερα, δίνει τις βασικές αρχές με τις οποίες η Αστυνομία απαντά στο διευρυμένο αίτημα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών.

Τι θα αλλάξει όμως με την Λευκή Βίβλο; Πρώτο βήμα το αργότερο σε δύο μήνες

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός, σταδιακά, σε βάθος χρόνου θα αλλάξουν τα πάντα. Η Λευκή Βίβλος είναι το πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα οδηγήσει στη συνολική μεταρρύθμιση της αστυνόμευσης. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε το πρώτο βήμα θα γίνει το αργότερο σε δύο μήνες καθώς γίνονται σχέδιο νόμου το νέο οργανόγραμμα και η νέα εκπαιδευτική πολιτική της αστυνομίας τα οποία προκύπτουν από τη φιλοσοφία της Λευκής Βίβλου.

Είχε στο παρελθόν η Ελλάδα κάτι αντίστοιχο με την Λευκή Βίβλο; Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ ένα κείμενο αναφοράς που να παρουσιάζει τις αρχές των πολιτικών ασφάλειας. Το κοινωνικό συμβόλαιο για την Ασφάλεια δεν είχε πάρει ποτέ γραπτή, δεσμευτική, δημόσια μορφή.

Υπάρχει σε άλλες χώρες; Σύμφωνα με τα όσα επισημάνθηκαν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν τη δική τους «Λευκή Βίβλο». Δηλαδή δημόσια κείμενα που περιγράφουν την πολιτική εσωτερικής ασφάλειας και τις αρχές της αστυνόμευσης.

Γιατί χρειάζεται αυτό το συμβόλαιο ασφάλειας με τους πολίτες; Όπως σημειώθηκε η εποχή που η ασφάλεια ήταν απλή, στρατιωτική απειλή από άλλη χώρα, έχει πλέον περάσει. Τα παραδοσιακά μοντέλα αστυνόμευσης έχουν αγγίξει τα όρια τους. Η πολιτική ασφάλειας, αλλά και τα επιχειρησιακά δόγματα δεν μπορούν να μένουν πίσω από κλειστές πόρτες. Η ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας και πάνδημο αίτημα των πολιτών, καθώς οι απειλές και οι κίνδυνοι βρίσκονται στην καθημερινότητά τους.

Γιατί τώρα; Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν, η πανδημία, μετά και την κρίση στον Έβρο, έδειξε πως η ασφάλεια είναι καθημερινή άσκηση διαχείρισης κρίσεων. Παράλληλα, οι απειλές από τα σύνορα μέχρι τον κυβερνοχώρο θέλουν μία ενιαία απάντηση. Επιπροσθέτως, παγκοσμίως, η ανάγκη για προστασία και το διευρυμένο αίτημα για ασφάλεια είναι σήμερα μεγαλύτερο από ποτέ. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και η συνεχής προσπάθεια για την μείωση των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας χρειάζονται νέους θεσμούς και πολιτικές. Οι τρόποι που αντιμετωπίζεται η αστυνομία από μέρος των νέων και οι νέοι από μέρος της αστυνομίας απομακρύνει το μέλλον. Η βία ανηλίκων αυξάνεται σημαντικά και οι απαντήσεις δεν μπορεί να είναι μόνο αστυνομικές. Η αλληλεγγύη ως συλλογική αρετή, που αναδείχτηκε από τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την πανδημία, πρέπει να ενσωματωθεί στην πολιτική για την ασφάλεια.

Οι 4 πυλώνες της ασφάλειας

Όπως αναφέρεται στη «Λευκή Βίβλο» «η ασφάλεια σήμερα έχει τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά: α) σύνθετη, λόγω των πολλών και διαφορετικών απειλών, κινδύνων και προκλήσεων, β) διευρυμένη, γιατί προϋποθέτει την παροχή και την εγγύηση ασφάλειας σε πολλά και διαφορετικά πεδία, από τα σύνορα μέχρι το διαδίκτυο, γ) συνεργατική, καθώς προϋποθέτει την συνεργασία και το συντονισμό πολλών και διαφορετικών φορέων και υπηρεσιών και δ) περιεκτική, γιατί οι απαντήσεις πρέπει να είναι συνολικές και η πρόληψη να συνδυάζεται με την αντιμετώπιση».

Επίσης, επισημαίνεται πως «σε απάντηση του διευρυμένου αιτήματος των πολιτών για ασφάλεια, το κράτος, ως ο βασικός πάροχος ασφάλειας και ως εκ τούτου η νέα, πολυκλαδική Αστυνομία, καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα ευρύ έργο που εκτείνεται από την ασφάλεια των συνόρων έως την ανθρώπινη- προσωπική ασφάλεια, με την διυπηρεσιακή συνεργασία να είναι το κύριο χαρακτηριστικό στη διαδικασία επίτευξης της ασφάλειας. Οι προκλήσεις, οι κίνδυνοι και οι απειλές είναι καθημερινές, για αυτό και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πολιτικών και δράσεων ασφάλειας έχουν στο επίκεντρό τους την προστασία της καθημερινότητας του πολίτη από κάθε μορφή ανθρωπογενούς απειλής (οργανωμένο έγκλημα, εξτρεμισμός, τρομοκρατία, διάφορες μορφές βίας), αλλά και από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές και ατυχήματα. Οι ασφαλείς κοινωνίες είναι απαίτηση δημοκρατίας και προαπαιτούμενο για την οικονομική ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας».

Οι ψηφιακές προκλήσεις

Το έγκλημα έχει μεταφέρει τη δραστηριότητά του στον ψηφιακό τομέα, για αυτό και είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο και η προστασία των ψηφιακών δραστηριοτήτων των πολιτών και των φορέων. «Η πανδημία ανέδειξε με τον πλέον δραματικό τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και της προστασίας της χώρας από παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές, όπως είναι η πανδημία και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι διακρίσεις, ο μισαλλόδοξος λόγος και η στοχοποίηση της διαφορετικότητας έχουν καταστήσει αναγκαίο το κράτος να εγγυηθεί την κοινωνική και προσωπική ασφάλεια και την προστασία από κάθε μορφής βίας. Η ασφάλεια των συνόρων είναι κρίσιμη για ένα κράτος πρώτης γραμμής, όπως είναι η Ελλάδα» τονίζεται στο κείμενο της «Λευκής Βίβλου».

Μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:

  • O κυβερνοχώρος αποτελεί σήμερα το πλέον περίπλοκο πεδίο ανάπτυξης της εγκληματικής δραστηριότητας

  • Ο άνθρωπος βιώνει τον κίνδυνο στην καθημερινότητά του και οι κοινωνίες μας έχουν ως συστατικό στοιχείο τη διακινδύνευση. Η διαρκής εξέλιξη της επικοινωνίας, αλλά και η μαζική πλέον χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση των παραδοσιακών ΜΜΕ, δεν άλλαξαν μόνο την επικοινωνία και την ενημέρωση, αλλά είχαν σημαντικές επιπτώσεις και στον τομέα της ασφάλειας. Νέες προκλήσεις, όπως η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις, είναι χαρακτηριστικά σημεία αυτής της κατάστασης, με τον κυβερνοχώρο να αποτελεί σήμερα το πλέον περίπλοκο πεδίο ανάπτυξης της εγκληματικής δραστηριότητας

  • Η δημόσια τάξη απέκτησε νέο περιεχόμενο καθώς τα κράτη και τα Σώματα Ασφάλειας πρέπει να διασφαλίσουν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και να προστατεύουν την κοινωνικοοικονομική ζωή

  • Σε αρκετές χώρες, υπήρξε ριζοσπαστικοποίηση σημαντικού αριθμού πολιτών, με αρκετούς εξ αυτών να καταλήγουν στην ένταξη σε εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις. Σε αυτό το νέο πλαίσιο, η παραδοσιακή λογική της δημόσιας τάξης απέκτησε νέο περιεχόμενο, καθώς τα κράτη και τα Σώματα Ασφάλειας πρέπει από τη μία πλευρά να διασφαλίσουν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και από την άλλη να προστατεύουν την κοινωνικοοικονομική ζωή και να αποτρέπουν επεισόδια, αλλά και να προλαμβάνουν την ακραία ριζοσπαστικοποίηση και να αντιμετωπίζουν τις βίαιες εξτρεμιστικές ενέργειες

  • Η ενίσχυση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού και η δράση τζιχαντιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων συνετέλεσαν στη δημιουργία διογκωμένων μεταναστευτικών πιέσεων, και στην ενίσχυση της τρομοκρατικής απειλής

  • Οι εμφύλιες συγκρούσεις σε Λιβύη, Συρία και Υεμένη, οι φυλετικές και σεκταριστικές αντιπαραθέσεις σε άλλες χώρες της περιοχής, η ενίσχυση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού και η δράση τζιχαντιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων συνετέλεσαν στη δημιουργία διογκωμένων μεταναστευτικών πιέσεων, με αποκορύφωμα την προσφυγική κρίση του 2015 – 2016 και στην ενίσχυση της τρομοκρατικής απειλής για την Ευρώπη.

Το μήνυμα της «Λευκής Βίβλου» είναι πως «η διαχείριση της πόλωσης, η αντιμετώπιση του μισαλλόδοξου λόγου, η προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, αλλά και η διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και η διασφάλιση της σταθερότητας και της κανονικότητας της κοινωνικοοικονομικής ζωής στις πόλεις, απαιτούν μία Αστυνομία που διαλέγεται, συνεργάζεται και λογοδοτεί».

ΕΔΩ Η ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ


Διαβάστε επίσης | Απόρρητο σχέδιο «Αριάδνη» για αστυνόμευση σε ΗΣΑΠ και Μετρό

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις