4.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Σύλλογος Π.Ε. Καβάλας: Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων από τον κορονοϊό

Πρόσφατα

O Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, με επιστολή του προς τον αντιπεριφερειάρχη, με αφορμή τα κρούσματα κορονοϊού που, πληθαίνουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στις δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής, τον καλεί να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. «Απαιτούμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, όλα τα μέτρα πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον ιό COVID-19. Τέλος, οι εργαζόμενοι πρέπει να μην επιβαρύνονται να πληρώνουν οι ίδιοι για την υγεία τους, αλλά να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα από το Νομικό πρόσωπο/φορέα όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Η Περιφερειακή Αρχή έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει άμεσα όλα τα απαραίτητα ατομικά και συλλογικά μέσα προστασίας», αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα.


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

επειδή παρατηρήθηκε ότι τα κρούσματα covid-19 πληθαίνουν στην Καβάλα, στις Δημόσιες Υπηρεσίες πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των πολιτών και ειδικότερα:

  • επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους,
  • προμήθεια και τοποθέτηση διαχωριστικών – προστατευτικών στα γραφεία,
  • σταθερή και με επάρκεια χορήγηση μασκών (ιατρικών) και αντισηπτικών σε όλες τις υπηρεσίες και ιδιαίτερα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς,
  • επαναλαμβανόμενες απολυμάνσεις όλων των χώρων, όλων των Υπηρεσιών και οπωσδήποτε αμέσως μετά την εμφάνιση κρούσματος,
  • εφαρμογή της υποχρεωτικής τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων, σε όλες τις Υπηρεσίες.
  • πραγματοποίηση των προβλεπόμενων ιατρικών εξετάσεων και εμβολίων, ιδίως στις επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με το κοινό και τους πολίτες.

Είναι αξιοσημείωτα τα εξής:

Η προμήθεια και τοποθέτηση των plexiglass δεν έχει προχωρήσει πουθενά, ούτε στις Υπηρεσίες που έχουν συνεχή επαφή με το κοινό, παρότι τα απαιτούμενα ποσά είναι ελάχιστα, και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ έχουν περάσει σχεδόν 12 μήνες αφότου θέσαμε το ζήτημα, ακόμα τα διαχωριστικά δεν έχουν τοποθετηθεί κι επειδή κάποιοι υπάλληλοί μας ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προέβησαν στην προμήθειά τους με δικά τους έξοδα.

Η σταθερή και με επάρκεια χορήγηση μασκών και αντισηπτικών παραμένει ζητούμενο για τις περισσότερες υπηρεσίες και ιδιαίτερα για τους συναδέλφους, που συγκροτούν κλιμάκια ελεγκτικών μηχανισμών, όπου απαιτείται ενισχυμένη προστασία.

Οι απολυμάνσεις στους χώρους δουλειάς πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς υπάρχει συνεχής επικοινωνία ανάμεσα σε πολίτες και υπαλλήλους ιδίως τη στιγμή που υπάρχει στην ΠΕ Καβάλας οργανική μονάδα απολυμάνσεων και θα ήταν παράλειψη μας αν δεν αναφέραμε και εκφράζαμε δημόσια τις ευχαριστίες μας σε κάποιους συναδέλφους που σε καθημερινή βάση προσπαθούν με ειλικρινή διάθεση προσφοράς, στα πλαίσια της άσκησης της καθ’ ύλην αρμοδιότητάς τους, για την εξασφάλιση κάθε παροχής προστασίας, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν λόγω της αγκυλωτικής γραφειοκρατίας αλλά και τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στην αγορά.

Για τις προβλεπόμενες από την ΚΥΑ 43726/2019 ιατρικές εξετάσεις και εμβόλια δεν έχει γίνει ούτε καν καταγραφή και διερεύνηση αναγκών, ούτε βέβαια έχουν προχωρήσει οι σχετικές συμβάσεις και προμήθειες εμβολίων, ώστε να καλυφθούν οι δικαιούχοι, παρότι έχουμε θέσει επανειλημμένα τόσο την αναγκαιότητα, όσο και την νομική υποχρέωση όπου ο Εμβολιασμός εργαζομένων υγειονομικών και ελεγκτικών υπαλλήλων σύμφωνα με το με αριθ. πρωτ.: 3582/18-01-2021 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου ζητήθηκε από τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες να ορίσουν υπεύθυνο για την επικοινωνία με τα υπουργεία υγείας και ψηφιακής πολιτικής και την αποστολή στοιχείων για το προσωπικό που παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες υγείας, προκειμένου να ενταχθούν στον προγραμματισμό – προτεραιοποίηση του εμβολιασμού έναντι του covid-19.

Ζητάμε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση και τον προγραμματισμό που υπάρχει, προκειμένου να ενταχθούν οι εργαζόμενοι της «πρώτης γραμμής» στο πρόγραμμα του εμβολιασμού έναντι του covid-19.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου έχει επιλέξει να προβαίνει στην καθημερινή ενημέρωσή μέσω email και μέσω κοινωνικής δικτύωσης αποστέλλοντας έγγραφα που αφορούν μέτρα προστασίας που νομοθετεί η κυβέρνηση τις οποίες οφείλει να υλοποιήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ και προτρέπουμε όλους τους συναδέλφους να συνεργαστούμε μεταξύ μας με ηρεμία, ψυχραιμία και ευαισθησία, υιοθετώντας τις αρχές της ατομικής ,της συλλογικής ευθύνης αλλά και της αλληλεγγύης.

Απαιτούμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, όλα τα μέτρα πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον ιό COVID-19.

Τέλος, οι εργαζόμενοι πρέπει να μην επιβαρύνονται να πληρώνουν οι ίδιοι για την υγεία τους, αλλά να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα από το Νομικό πρόσωπο/φορέα όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Η Περιφερειακή Αρχή έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει άμεσα όλα τα απαραίτητα ατομικά και συλλογικά μέσα προστασίας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις