ΜΕΤΑ: Η αστυνομοτρομοκρατία δε μας σταματά. Κάλεσμα για τη νέα συγκέντρωση για Κουφοντίνα | Σύνταγμα, 8 Μάρτη, ώρα 6μμ.

Το ΜΕΤΑ καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Σωματεία, τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους να δώσουν και πάλι το «παρών», στη νέα συγκέντρωση συμπαράστασης για το Δημήτρη Κουφοντίνα, που διοργανώνεται, σήμερα, Δευτέρα 8 Μάρτη και ώρα 6μμ., στο Σύνταγμα, από την Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών, εργατικές, κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες.

Η ζωή του απεργού πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα, παραμένει σε οριακό σημείο. Διεκδικεί τα αυτονόητα δικαιώματά του απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, που με εκδικητική και δολοφονική μανία αρνείται να εφαρμόσει ακόμα και το «φωτογραφικό» νόμο (Ν.4760/2020) που η ίδια ψήφισε εναντίον του. Νόμο που προβλέπει ότι από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας θα έπρεπε να μεταχθεί στον Κορυδαλλό και όχι στο Δομοκό, όπου τον έστειλαν, χωρίς να παρέχουν στους δικηγόρους του πρόσβαση στα αντίστοιχα έγγραφα.

«Η τρομοκρατία δε μας σταματάει. Συναντιόμαστε ξανά, τη Δευτέρα 8 Μάρτη, στις 18.0,0 στην πλατεία Συντάγματος. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κρατουμένου απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα», αναφέρει στο σχετικό της κάλεσμα, για τη σημερινή συγκέντρωση, η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών, με αφορμή το πογκρόμ αστυνομικής βίας και κρατικής καταστολής, από την περασμένη Πέμπτη, των διαδηλώσεων για το Δημήτρη Κουφοντίνα.

Υπενθυμίζεται πως το όργιο αστυνομικής βίας και καταστολής μεταφέρθηκε, χθες, Κυριακή, στη Νέα Σμύρνη, όπου οι «μπαχαλάκηδες του Χρυσοχοΐδη», η ομάδα ΔΙΑΣ, επιτέθηκαν και χτύπησαν βάναυσα πολίτες που διαμαρτύρονταν για τη βία και τα κορονοπρόστιμα που έπεφταν από το πρωί της ίδιας ημέρας, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η στόχευση της κυβέρνησης σαφής: η μετατροπή του εναπομείναντος κράτος δικαίου σε κράτος που τα δικαιώματα εξαρτώνται από την συμπάθεια των κυβερνώντων προς κάθε υποκείμενο δικαίου. Κάτι που αντικειμενικά θα οδηγήσει στην πρώτη κρατική δολοφονία απεργού πείνας σε κράτος της Ευρώπης από την εποχή της Θάτσερ. Η εμμονή της κυβέρνησης στην αδιάλλακτη στάση της θα σημάνει, από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας, την επιβολή θανατικής ποινής, η οποία έχει καταργηθεί στην έννομη τάξη της χώρας μας και για τελευταία φορά εφαρμόστηκε το 1972 από τη χούντα. Ο θάνατος ενός ανθρώπου, ενός απεργού πείνας, στην Ευρώπη που 21ου αιώνα, θα αποτελέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας.

Η δολοφονική καταδίκη του Δημήτρη Κουφοντίνα εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία με πρόσχημα την πανδημία εφαρμόζει όλο το νεοφιλελεύθερο και αντιλαϊκό της πρόγραμμα. Την ίδια ώρα που μας λέει να καθόμαστε στο σπίτι, λόγω της πανδημίας, απαγορεύει τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις και κόβει πρόστιμα σε όσους κυκλοφορούν “αδικαιολόγητα”. Ανενόχλητη θέλει να ψηφίζει αντεργατικούς και αντιδημοκρατικούς νόμους, ανατρέπει δικαιώματα κατακτημένα με αγώνες και αίμα και θωρακίζει τον αυταρχικό και κατασταλτικό χαρακτήρα του κράτους. Προσλαμβάνει αστυνομικούς, ιδρύει πανεπιστημιακή αστυνομία και δεν προσλαμβάνει γιατρούς και υγειονομικούς, ούτε ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Τελευταίο δείγμα της αντιδημοκρατικής εκτροπής της και πρώτη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη η χουντικού τύπου εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, όπου με αγριότητα έσπασαν τη φοιτητική κατάληψη, ρίχνοντας χημικά, χτυπώντας και συλλαμβάνοντας δεκάδες φοιτητές.

Το ΜΕΤΑ στηρίζει το δίκαιο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για μεταγωγή του στις Φυλακές Κορυδαλλού. Είναι νόμιμο, σε αντίθεση με τη μεθόδευση της παράνομης μεταγωγής του από τις Αγροτικές Φυλακές Βόλου στις Φυλακές Δομοκού. Στο πρόσωπό του, συστηματικά παραβιάζονται όλα τα δικαιώματά του ως κρατουμένου (άδειες, επισκεπτήρια, υγειονομικά μέτρα, ποινές πρόσθετες στις ήδη από τα δικαστήρια επιβληθείσες, κατάργηση έκτισης ποινής σε ανοιχτές φυλακές, κλπ), δικαιώματα που κερδήθηκαν με αιματηρούς και πολύχρονους αγώνες από τους φυλακισμένους, πολιτικούς και ποινικούς.

Η απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα μας αφορά όλους. Να μην επιτρέψουμε την επαναφορά, διά της πλαγίας οδού, της θανατικής ποινής στη χώρα μας. Ανεξάρτητα των διαφωνιών που έχουμε με τις απόψεις και την πολιτική του δράση, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να απαιτήσουν την ισότιμη αντιμετώπισή του με όλους τους άλλους κρατούμενους, τον εκδημοκρατισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές.

Άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων
του απεργού πείνας και δίψας, Δ. Κουφοντίνα

Μεταφορά του στις Φυλακές Κορυδαλλού

Όχι στην κρατική δολοφονία