11 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Με αφορμή την πάντα επίκαιρη αφίσα του ΣΕΠΕ «η Αθηνά», που είναι αναρτημένη και στο 45ο ΔΣ Αθηνών

Από το Γιώργη Χρήστου

Πρόσφατα

Τα ανωτέρω και πάντα επίκαιρα αιτήματα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «η Αθηνά» (δηλαδή, να προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση σε μαζικές μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, καθαριστριών, τάξεις με 15 μαθητές κτλ.), αποτελούν και αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας στο σύνολό της (μαθητών, καθηγητών, δασκάλων, φοιτητών). Συμφωνεί και τα υποστηρίζει το σύνολο των εργαζομένων από όλους τους κλάδους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και η ίδια η κοινωνία.

Πρόκειται για μέτρα που αφορούν στο κομμάτι της Παιδείας, όσον αφορά στην αναχαίτιση της πορείας του κορονοϊού στη χώρα, και τα οποία δεν πάρθηκαν και οδήγησαν ξανά σε λουκέτο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στις «βαθυκόκκινες» περιοχές, και τα Γυμνάσια στις «κόκκινες περιοχές». Πρόκειται για μέτρα που συντελούν, με τη σειρά τους, στο συντονισμένο αγώνα που δίνεται από τους υγειονομικούς, τους εργαζομένους σε κάθε χώρα δουλειάς και την κοινωνία, για την ενίσχυση της θωράκισης της δημόσιας υγείας, των εργαζομένων και της διάσωσης της υγείας του λαού.

Μέτρα που, αν παρθούν, θα συνοδεύονται από γενναία αύξηση, υποχρέωση και καθήκον της πολιτείας -και στη σημερινή εποχή, από την κυβέρνηση της ΝΔ-, στις δαπάνες για τη δημόσια παιδεία, λεφτά δηλαδή που, ωστόσο, Μητσοτάκης και Κεραμέως δεν έχουν σκοπό να δώσουν. Και αποδεικνύεται από το ανοιγοκλείσιμο των σχολείων, την τηλεκπαίδευση που σέρνεται σαν τα αποτελέσματα από τα «έξυπνα μέτρα» της κυβέρνησης. Όπως επίσης, και μέσα από τους αντεκπαιδευτικούς και αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισαν, από καθαρά πολιτικές επιλογές και αποφάσεις, μέσω των οποίων σπρώχνουν χρήμα και πολίτες προς τους ιδιώτες της παιδείας και μη.

Για παράδειγμα, «αξιολόγηση» δημόσιων σχολικών μονάδων, νόμος Κεραμέως για την ιδιωτική παιδεία και την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ο πρόσφατος νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, με: τους νέους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, αυτή όσον αφορά στην εισαγωγή στα ΑΕΙ, που μεταφράζεται σε «πελατεία» πάνω από 20.000 υποψήφιων φοιτητών στα δημόσια πανεπιστήμια για τα ιδιωτικά ΙΕΚ, Κολέγια κτλ., αλλά και με την ίδρυση «έδρας» της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία θα διδάσκει τα μαθήματα της «ωμής και απρόκλητης καταστολής» και της «fast track κατασκευής κατηγορητηρίων» κτλ.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα «δωρακίου 6,2 δισ. ευρώ» – διασπάθισης δημόσιου χρήματος προς τους ιδιώτες είναι και οι μάσκες – αλεξίπτωτα που ράφτηκαν για τα σχολεία. «Δωράκι» στο χωρούν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, για την υφαρπαγή χρημάτων που δίνουν οι φορολογούμενοι πολίτες για την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών, όπως η παιδεία και η υγεία.

ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΑΡΕΝΘΕΣΑΡΑ: Μια «μητσοτακική» (κατά το «σατανική») σύμπτωση. Το 2020, από τη βίαιη και τρομοκρατική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, μέσω αναστολών συμβάσεων, «συν-εργασίας», μειωμένου Δώρου Χριστουγέννων, «πάγωμα» του κατώτατου μισθού και των 10 επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν, το «πάγωμα» της υπογραφής πολλών ΣΣΕ και η μη κήρυξη αρκετών ως «υποχρεωτικών» κτλ., οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχασαν, συνολικά, 6 δισ. ευρώ από τους μισθούς τους. ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΠΑΡΕΝΘΕΣΑΡΑ και το άλλο παραμύθι της κυβέρνησης, ότι κόπτεται, μάχεται, οδύρεται για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. ΑΚΟΥΛΟΥΘΕΙ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΜΜΈΝΟ ΜΗΝΥΜΑ: Βεβαιώνεται ότι ο «Μέτζη του νεόκτη» ελάβε δίχρονη «εκπέδευση» από το Εκπαιδευτήριό μας στον τομέα του «Σκοιλ Ελικικού Προσθέσεις & Ελέγχου Λοιμώχθηκαν». Α, και επίσης έμαθε ότι «το 2003 εμφανίστηκε η επιδημία του AIDS» και πως «οι βακτηριαιμίες είναι συγκεριμένες χρονότερες και τεχνρότερες διακρίσεις από τα μαθημένα βακτήρια».

Σε κάθε περίπτωση, και από τις παραπάνω αντεκπαιδευτικές, αντεργατικές κι αντιλαϊκές αποφάσεις, αποδεικνύεται το πόσο αλήθεια λέει η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν ισχυρίζεται πως παίρνει μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού των εργαζομένων, του λαού και της δημόσιας υγείας. Συμπυκνώνεται σε μια φράση: «Και το δούλεμα πάει σύννεφο».

Μην ξεχνάμε και τους εργαζομένους και τα Σωματεία τους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (εργοστάσια, σουπερμάρκετ, καθαριότητα των δήμων κτλ.) που καταγγέλλουν και δεν έχει γίνει τίποτε: εστίες υπερμετάδοσης οι χώροι δουλειάς, όπου η εργοδοσία κάνει «πάρτι» με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχει κάνει λάστιχο, εκμεταλλευόμενη το «σιγουράκι»: την απουσία κρατικού ελέγχου και τιμωρησίας των εργοδοτών που βγάζουν υπερκέρδη ή ξεζουμίζουν τους εργαζομένους, παίζοντας με την υγεία και τη ζωή τους.

Μάλιστα, με απύθμενο θράσος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο παραιτηθείς κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίνης, όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι «αδυνατεί να πιστέψει πως γίνεται κάτι τέτοιο». Και όταν μιλούμε για κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι ξεκάθαρο και πανθομολογούμενο πως είναι το «επίσημο όργανο» που εκφράζει τις θέσεις της κυβέρνησης.

Να μιλήσει κανείς για τα Μέσα Μεταφοράς, όπου από το περασμένο καλοκαίρι, ένα πράγμα μόνον έγινε από όσα υποσχέθηκαν Καραμανλής ο Β’ και Καραμανλής ο Γ’: ιδιωτικοποίηση δημόσιου συγκοινωνιακού έργου, με την επίκληση της πανδημίας. Προσλήψεις προσωπικού; Αγορά στόλου για να πυκνώσουν τα δρομολόγια; Αναζητούνται

Όπως αναζητείται και η θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Αφού υποτίθεται ότι έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ, τότε γιατί πιέζεται; Η απάντηση κι εδώ ξεκάθαρη: «Και πώς θα ζήσουν οι κρατικοδίαιτοι ιδιώτες της υγείας, άμα επενδύσουμε και ενισχύσουμε, με δημόσιο χρήμα, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας για τη διάσωση της υγείας των εργαζομένων και του λαού, με μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, μέτρα ατομικής προστασίας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, άνοιγμα κλειστών νοσοκομείων, μαζικά τεστ κ.λπ.»;

Και η λίστα του εμπαιγμού της κυβέρνησης για υποτιθέμενα μέτρα προστασίας μας δεν έχει τέλος. Είναι σαν τα Σαββατοκύριακα του πρωθυπουργού, που έχουμε χάσει το μέτρημα του πόσα από αυτά γυρνάει ανά την Ελλάδα, την ώρα που εμάς μάς καλεί να μείνουμε μέσα και να τηρήσουμε τα μέτρα που αυτός δεν παίρνει ή όταν τα παίρνει… «αναδύονται» (αλληλο)συγκρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα, οπότε αναιρούνται σε χρόνο «ντε τε».

Ή σαν τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα. «Αλλά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και 2.117.440 συμπολίτες μας τον μήνα, είναι ένας μεγάλος αριθμός. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας. Είχα πει την προηγούμενη εβδομάδα, ότι το 30% των τεστ πλέον για COVID στη χώρα, γίνεται στα Κέντρα Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποσυμφορίζοντας τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων» (δήλωση Κικίλια, 18-11-2020); Οι απαντήσεις που δίνουν οι υγειονομικοί αλλά και οι καθημερινές μάχες τους, στα νοσοκομεία για να σώσουν ασθενείς, και στο δρόμο για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους είναι μια ακόμα απόδειξη της ρήσης «και ο εμπαιγμός καλά κρατεί».

Άλλωστε, το… αποτέλεσμα της «θωράκισης», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αλλά και η αποδόμηση της επικοινωνιακής προπαγάνδας που έχει εξαπολύσει μέσω των -και εν με πανδημίας- χρυσοπληρωμένων ΜΜΕ, για τη δήθεν θωράκιση της δημόσιας υγείας, τα ανακοινώνει καθημερινά η ίδια, μέσα από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τη σημερινή, το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 53 νέοι θάνατοι (σύνολο 6.758), 466 διασωληνωμένοι και  1.142 νέα κρούσματα (σύνολο 205.120).

Και οι ευθύνες, για τους χιλιάδες νεκρούς συνάνθρώπους μας, τους συνανθρώπους μας που έχουν διασωληνωθεί και παλεύουν για τη ζωή τους και τα εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς με κορονοϊο, είναι πολιτικές και μόνον, και μάλιστα έχουν «ονοματεπώνυμο»: πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κυβέρνηση της ΝΔ, οι βουλευτές της που στη στηρίζουν (κατά διαστήματα, τη στηρίζει και το «δεκανίκι» της η Ελληνική Λύση).

Φυσικά, στο «κάδρο των ευθυνών», είναι και ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που με το 3ο μνημόνιο συνέχισαν τις αντιυγειονομικές, αντεργατικές, αντικοινωνικές και αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στο χώρο της υγείας. Με το που βγήκαν ΝΔ και Μητσοτάκης, πήραν τη «σκυτάλη» και συνεχίζουν…

Οπότε οι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΚ, σήμερα, μην προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι λιγότερο νεοφιλελεύθεροι από τους εν κυβερνήσει νεοφιλελεύθερους. Ξέρουμε κι από «kolotoumba».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις