ΜΕΤΑ Υγειονομικών: Στις καλένδες και πάλι τα ΒΑΕ (συνάντηση Τσάκλογλου – ΠΟΕΔΗΝ)

Η αρνητική στάση του Υφυπουργού Εργασίας κ. Τσακλόγλου για την ασφαλιστική ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά στην συνάντηση που είχε  μέσω τηλεδιάσκεψης, την Πέμπτη 4 Μάρτη, με την ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο υπουργός αρνήθηκε να δεσμευτεί για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση «εξετάζει» το πόρισμα Μπεχράκη και δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα, παραπέμποντας ουσιαστικά το θέμα στις καλένδες.

Επανέλαβε τους γνωστούς παραπλανητικούς ισχυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών για το μεγάλο οικονομικό κόστος και τις επιπτώσεις που θα έχουν τυχόν συνταξιοδοτήσεις στο σύστημα υγείας, λόγω της ένταξης στα ΒΑΕ.

Ισχυρίστηκε ότι η πανδημία δεν αποτελεί μια κατάσταση που θα συνεχίζεται και στο μέλλον, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει ότι τα ΒΑΕ συνδέονται αποκλειστικά με τις επιπτώσεις που έχει η πανδημία στη ζωή και την υγεία των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα στο θέμα που έθεσε ο εκπρόσωπος του ΜΕΤΑ Υγειονομικών δηλαδή της μη εφαρμογής στα περισσότερα νοσοκομεία της ασφαλιστικής νομοθεσίας για υπαγωγή στα ΒΑΕ των εργαζόμενων που έχουν προσληφθεί στο δημόσιο μετά το 2011 και είναι στον σχετικό κατάλογο, οι υπηρεσιακοί παράγοντες δήλωσαν έλλειψη στοιχείων και ζήτησαν συγκεκριμένες καταγγελίες.

Τέλος όσο αφορά το θέμα της αναγνώρισης του COVID – 19 ως επαγγελματικής ασθένειας και όσων δικαιωμάτων απορρέουν από αυτό, οι απαντήσεις της ΓΓ του υπ. Εργασίας κ. Στρατινάκη δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σε καμία περίπτωση θετικές.

Στην τοποθέτησή της μίλησε για μια γνωμοδότηση του Συμβουλίου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΣΥΑΕ), η οποία λήφθηκε μόλις χθες και για την έκδοση στο μέλλον ενός προεδρικού διατάγματος χωρίς όμως να μπορεί να δεσμευτεί ούτε για τον χρόνο ούτε για την εφαρμογή του για τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας, θεωρώντας ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο υπ. Εσωτερικών.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση την ίδια ώρα που ψευδεπίγραφα ισχυρίζεται για επικοινωνιακούς λόγους ότι στηρίζει τους εργαζόμενους στην υγεία δεν κάνει έστω και το ελάχιστο βήμα στην κατεύθυνση επίλυσης ακόμα και αυτών των αιτημάτων που θεωρούνται αυτονόητα, όπως η ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

Για μια ακόμα φορά ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών επισημαίνουμε ότι η λύση των αιτημάτων μας δεν βρίσκεται σε μια προσπάθεια να προβληθούν «καλύτερα» επιχειρήματα προκειμένου να «πειστεί» η κυβέρνηση, που δυστυχώς προβάλλουν κάποιες δυνάμεις στο υγειονομικό κίνημα καλλιεργώντας αυταπάτες ανάμεσα στους εργαζόμενους, αλλά στον μαζικό ανυποχώρητο αγώνα όλων των υγειονομικών.