18.7 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

ΕΑΣ Καισαριανής | 8 Μάρτη 2021: Συνεχίζουμε τον αγώνα για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών, της βίας και του σεξισμού

Πρόσφατα

Στις 8 Μαρτίου του 1857, στη Νέα Υόρκη, οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας διαδηλώνουν, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, σε μία από τις πρώτες κινητοποιήσεις για διεκδίκηση δικαιωμάτων από γυναίκες.

164 χρόνια μετά, στην Ελλάδα, οι γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία και τη συμμετοχή στην πολιτική ζωή και τα συνδικάτα. Συνεχίζουν να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και να είναι πιο εκτεθειμένες σε όλες τις μορφές βίας. Οι καταγγελίες των τελευταίων ημερών, από γυναίκες, για σεξιστική βία στο χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού, στους χώρους εργασίας και στο σπίτι, αποδεικνύουν ότι η ανισότητα και οι διακρίσεις είναι εδώ και χρειάζεται διαρκείς αγώνας για την εξάλειψή τους.

Επιπλέον, στη σημερινή συγκυρία της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης οι γυναίκες πληρώνουν πιο βαρύ τίμημα:

– Στον εργασιακό χώρο, είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην ανεργία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία.

– Στο σπίτι, αλλά και οι διαλυμένες δημόσιες κοινωνικές δομές της Πρόνοιας φυλακίζουν τις γυναίκες στον «παραδοσιακό» τους ρόλο, της φροντίδας του σπιτιού, των παιδιών, των ανήμπορων και των ηλικιωμένων.

Η ΕΑΣ δεν επιλέγει το ρόλο του θεατή στη χιονοστιβάδα καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού από δημόσια και μη πρόσωπα στους εργασιακούς χώρους μας. Αναγνωρίζουμε το καθήκον μας να είμαστε σε εγρήγορση, όχι μόνο για να τιμωρηθούν οι θύτες, αλλά και για να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας ώστε να μην ξαναπαρουσιαστούν τέτοια φαινόμενα. Να καταγγέλλουμε τέτοια φαινόμενα αν συμβαίνουν στον εργασιακό μας χώρο.

Η κυβέρνηση υποβάθμισε τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, συγχωνεύοντας τις πολιτικές για την ισότητα με τις πολιτικές για την οικογένεια και το δημογραφικό. Θεωρούμε ότι είναι μία συνειδητή εγκατάλειψη του στόχου της Ισότητας των Φύλων, μια επικίνδυνη οπισθοδρόμηση που συνδέει μονοσήμαντα τις γυναίκες με τον αναπαραγωγικό τους ρόλο και όλα τα στερεότυπα που έχουν συνδεθεί με το ρόλο αυτό.

Σε ό,τι μας αφορά θα είμαστε απέναντι, με τους αγώνες μας, σε κάθε προσπάθεια αφαίρεσης βασικών κατακτήσεων υπέρ των γυναικών που είχε επιτύχει το κίνημα τις προηγούμενες δεκαετίες και θα διεκδικήσουμε την ενίσχυση των δημόσιων δωρεάν δομών για τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, να συμμετέχουν μαζικά στην στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, τη Δευτέρα 8 Μάρτη από 12μ έως το τέλος του ωραρίου και στη συγκέντρωση στη 1μμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος προβάλλοντας τα σύγχρονα αιτήματα της εργαζόμενης γυναίκας για την ισότιμη αντιμετώπιση στην εργασία, για ανάπτυξη και ίδρυση υποστηρικτικών δημόσιων και δωρεάν δομών για ψυχολογική, οικονομική, ιατρική και νομική στήριξη κακοποιημένων γυναικών, βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, πρόσβαση όλων σε δημόσιες δωρεάν κοινωνικές υποστηρικτικές δομές για παιδιά, για ηλικιωμένα άτομα, για άρρωστα και χρήζοντα φροντίδας. Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση της ελαστικής εργασίας, μόνιμη και σταθερή εργασία και απαιτούμε την ισότητα των φύλων και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

Όλες και όλοι στη συγκέντρωση, στην πλατεία Κλαυθμώνος
Δευτέρα 8 Μάρτη και ώρα 1μμ.


4 Μάρτη 2021
ΕΑΣ Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις