18.7 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Να μετατραπούν σε ΙΔΑΧ οι συμβάσεις των εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές των ΟΤΑ

Πρόσφατα

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ έχει τονίσει πολλές φορές ότι η κυβέρνηση, με πρόσχημα την πανδημία, προχωρά στην εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, με στόχο τη συρρίκνωση του Δημοσίου και ιδιαίτερα των Κοινωνικών – Προνοιακών Υπηρεσιών και Δομών, καθώς τις θεωρεί «βαρίδια» για το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» που οικοδομεί για να υπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχικοί της σχεδιασμοί για Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα Νοσοκομεία και παραχώρηση κλινικών και εργαστηρίων στους ιδιώτες, μπορεί να πήγαν πίσω, λόγω της πανδημίας, όμως δεν εγκαταλείφθηκαν. Αυτός, εξάλλου, είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση δεν υλοποιεί ένα πρόγραμμα στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό των μονάδων της δημόσιας υγείας, που είναι απολύτως αναγκαίο σήμερα για να σωθεί ο λαός μας.

Το ίδιο συμβαίνει και στους ΟΤΑ. Το 2020 είχαμε απολύσεις εργαζομένων από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», απολύσεις και μείωση του ωραρίου εργασίας και στα ΚΔΑΠ. Στο παραπάνω πλαίσιο, εντάσσεται και η καθυστέρηση που υπάρχει για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», η οποία δημιουργεί εργασιακή ανασφάλεια, μια κατάσταση, ωστόσο, που κυριαρχεί και στις άλλες κοινωνικές δομές, όπως στα κοινωνικά συσσίτια, στα κοινωνικά παντοπωλεία κ.λπ.

Κυβέρνηση της ΝΔ και Δήμαρχοι, σε αγαστή συνεργασία, χρησιμοποιούν τις πραγματικές ελλείψεις σε προσωπικό ως εργαλείο για την παραχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες ή τη μεταφορά τους σε Ανώνυμες Αναπτυξιακές Εταιρείες (ΑΑΕ ΟΤΑ). Μάλιστα το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια έντονη δραστηριότητα σ’ αυτήν την κατεύθυνση και τα δημοτικά συμβούλια αποφασίζουν το ένα μετά το άλλο την ίδρυση ή τη συμμετοχή τους σε διαδημοτικές ΑΑΕ ΟΤΑ.

Απέναντι σε αυτά, οι συμβασιούχοι δεν πρέπει να περιμένουν πότε θα δουν την πόρτα της εξόδου τους από την εργασία τους. Πρέπει όλοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, να συντονίσουμε τον αγώνα μας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων, μέσα από μαζικούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, και για την μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις, σε αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ).

Οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, στα ΚΗΦΗ και στις άλλες Κοινωνικές Δομές, που εργάζονται μέσω ΕΣΠΑ – για πολλά χρόνια σε καθεστώς ομηρίας με ανανεούμενες συμβάσεις – πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους και να ζητήσουν την εδώ και τώρα την άμεση μονιμοποίησή τους, καθώς αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το παραμύθι περί συνταγματικού κωλύματος κατέρρευσε, ιδιαίτερα και μετά την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και δικαιώθηκε το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, που από την πρώτη στιγμή μιλούσε ότι αντισυνταγματική είναι η κάλυψη όλων των πάγιων και διαρκών αναγκών των ΟΤΑ με έκτακτους και όχι η μετατροπή των συμβάσεων ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ στηρίζει όλες τις προσπάθειες των εργαζομένων των Κοινωνικών Δομών για τον συντονισμό της δράσης τους και καλεί και την ΠΟΕ-ΟΤΑ να συμπαραταχθεί σ’ αυτόν τον αγώνα για την διεκδίκηση μόνιμης και σταθερή εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς και μείωση του χρόνου εργασίας, χωρίς την περικοπή των εργασιακών μας δικαιωμάτων.


3 Μαρτίου 2021
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις