6.6 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Νέους φακέλους με καταγγελίες κατέθεσε στον Εισαγγελέα ο Τσαρούχας | Παραιτήθηκε ο Λιβαθινός από το Εθνικό Θέατρο

Νέες καταγγελίες σε βάρος ηθοποιών που έχουν φθάσει στο σωματείο Ελλήνων ηθοποιών κατέθεσε στον εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του σωματείου Πασχάλης Τσαρούχας. «Επισκέφθηκα τον εισαγγελέα και έφερα νέους φακέλους. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω. Θα σας παρακαλέσω να ρωτάτε ό,τι και τον εισαγγελέα. Ακολουθούμε τη διαδικασία παρα πολυ αυστηρά. Όσο λιγοτερο μιλάμε, τόσο πιο σωστά προσπαθουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Ό,τι καινούριο έχουμε, θα το φέρουμε» δήλωσε εξερχόμενος της Εισαγγελίας.

Παραιτήθηκε ο Στάθης Λιβαθινός από το Εθνικό Θέατρο

Την παραίτησή του από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου υπέβαλε σήμερα ο Στάθης Λιβαθινός, έπειτα από καταγγελίες που είχαν κάνει σπουδαστές.

Στη σκιά των αποκαλύψεων για τον Δημήτρη Λιγνάδη εκδόθηκε μία επιστολή από σπουδαστές του Εθνικού στην οποία καταγγέλλονταν διάφορες συμπεριφορές. Η επιστολή στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει ένας διάλογος των σπουδαστών με την διευθύντρια, Δηώ Καγγελάρη, που κατέληξε σε μία κοινή ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση, οι σπουδαστές έκαναν λόγο για αυταρχικές συμπεριφορές και ομοφοβικά σχόλια, που τραυμάτιζαν την προσωπικότητά τους και δημιουργούσαν κλίμα φόβου.

Όπως αποδείχθηκε, κάποιες από τις καταγγελίες αφορούσαν τον κ. Λιβαθινό, ο οποίος διετέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, πριν από τον Δημήτρη Λιγνάδη. Ο ίδιος θέλησε αρχικά να λύσει το ζήτημα μέσω διαλόγου και να συνεχίσει το διδακτικό του έργο, ωστόσο αυτό κατέστη αδύνατο και παραιτήθηκε.

Οι καταγγελίες

Όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, κάποιες από τις καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά σχετίζονταν με το πρόσωπο του Στάθη Λιβαθινού που έχει υπηρετήσει επί σειρά ετών το Εθνικό Θέατρο τόσο ως ηθοποιός – σκηνοθέτης όσο και ως καλλιτεχνικός διευθυντής του και δάσκαλος της δραματικής του σχολής.

Σε ένα ξέσπασμα άνευ προηγουμένου προχώρησε ο ηθοποιός Παναγιώτης Μπουγιούρης μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Οι καταγγελίες για κακοποίηση και λεκτική βία στον χώρο του θεάτρου φαίνεται ότι κινητοποίησαν άσχημα βιώματα με αποτέλεσμα να εκφράσει τη δική του μαρτυρία γράφοντας για τον σκηνοθέτη:

«Επειδή έμαθα ότι κάποιοι νέοι συνάδελφοι θα ήθελαν να μιλήσουν για τα τραύματα που τους έχει προκαλέσει ένας άλλος μεγαλόσχημος “δάσκαλος-πατερούλης” αλλά διστάζουν θα μιλήσω εγώ. Κύριε Λιβαθινέ, ήμουν μαθητής σας για τέσσερα χρόνια και σας υπηρέτησα πιστά και για άλλα τέσσερα ως απόφοιτος στην πειραματική σκηνή του Εθνικού μας Θεάτρου! Ήσασταν χυδαίος, προσβλητικός, ακρωτηριαστικός, ευνουχιστικός, ταπεινωτικός και απόλυτα χειριστικός! Βέβαια όλα αυτά καλυμμένα πίσω από έναν μανδύα ψεύτικης ευγένειας και δήθεν ήθους.

Περιφερόσασταν ωσάν κοσμοκαλόγερος αλλά δεν ήσασταν τίποτα λιγότερο από ένας Ταρτούφος, (ίσως και γι’ αυτό αγαπούσατε τόσο πολύ αυτό το έργο), ένας γνήσιος Ρασπούτιν, επηρεασμένος ίσως από τα χρόνια σας στη Ρωσία, από την οποία όμως δυστυχώς δεν μας μεταλαμπαδεύσατε μόνο τις γνώσεις σας αλλά και μια σταλινική συμπεριφορά, ψυχολογικής βίας, χειρισμού, τρομοκρατίας και ομοφοβίας πολλές φορές στραμμένης και προς τον ίδιο σας τον εαυτό.

Σας ευχαριστώ για όσα έμαθα πλάι σας όλα αυτά τα χρόνια, σας φτύνω όμως κατάμουτρα για τον πόνο και το τραύμα που προκαλέσατε σε έναν νέο ηθοποιό που σας πίστεψε βαθιά» τονίζει ο Παναγιώτης Μπουγιούρης.

Την στάση του κ. Λιβαθινού για το σκάνδαλο αποκαλύψεων στο θέατρο είχε σχολιαστεί καυστικά από τον ηθοποιό Αλέξανδρο Μπουρδούμη.

Ειδικότερα, η τοποθέτηση του κ. Λιβαθινού σχετικά με το άρρωστο και δυσάρεστο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο θέατρο μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, λεκτική και σωματική βία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ηθοποιού.

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης (σύζυγος της ηθοποιού Λένας Δροσάκη που έχει καταθέσει καταγγελία για γνωστό ηθοποιό) διαφώνησε με την τοποθέτηση του σκηνοθέτη, και έγραψε χαρακτηριστικά: «Θύματα είναι μόνο οι άντρες και οι γυναίκες που έχουν υποστεί βία! Το θέατρο δεν θα πάθει τίποτα και θα συνεχίσει να επιβιώνει κι όταν εμείς γίνουμε σκόνη, κ. Λιβαθινέ! Και όχι, η βία δεν είναι παντού, είναι στο χέρι μας να μην είναι πουθενά. Όχι, κ. Λιβαθινέ, το ΕΘΝΙΚΟ οφείλει να βροντοφωνάζει και να προστατεύει τους νέους ειδικά ηθοποιούς! Η αλήθεια και η τόλμη δεν είναι κυνισμός! Κανείς δε θα κάτσει φρόνιμα πια κι αν κάποιος δεν το αντέχει, ας κάτσει αυτός φρόνιμα».

Κύμα συμπαράστασης στο ΣΕΗ για τις επιθέσεις που δέχεται, αναφορικά με την υπόθεση Λιγνάδη

Παρόμοια Άρθρα