11.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Το ΜΕΤΑ προτείνει γενική πανεργατική απεργία για τις 8 Απρίλη

Σχέδιο Απόφασης που κατέθεσε το ΜΕΤΑ στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, την 1η Μαρτίου 2021

Πρόσφατα

Την 1η Μαρτίου 2021, συνήλθε το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, το οποίο εκτίμησε ότι, στην σημερινή συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού, η κατάσταση που διαμορφώνεται στην εργασία και την καθημερινότητα των εργαζομένων, είναι πολύ δύσκολη, ενώ οι προοπτικές που προδιαγράφονται είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση συνεχίζει:

– Να αντιμετωπίζει την πανδημία με αστυνομικά μέτρα εγκλεισμού των πολιτών και όχι με την πλήρη και ουσιαστική στήριξη των δημόσιων δομών υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με δημιουργία νέων ΜΕΘ, για να ανταποκριθεί το σύστημα στις αυξημένες ανάγκες, με αύξηση της χρηματοδότησης και με την επαναλειτουργία των μονάδων υγείας που έκλεισαν κατά την μνημονιακή περίοδο.

– Να είναι δέσμια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, η οποία θεωρεί την επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας, ως τροχοπέδη και γι’ αυτό συνεχίζει να ενισχύει προκλητικά τους ιδιώτες κλινικάρχες με ζεστό χρήμα, αντί να προχωρήσει στην πλήρη επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, χωρίς αποζημίωση, για να σωθεί ο λαός μας. Η πολιτική αυτή είναι εγκληματική και είναι χρέος των συνδικάτων να την αποκαλύψουν στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας και να αγωνιστούν για την ανατροπή της.

– Να νομοθετεί, ψηφίζοντας αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους, όπως έγινε για την εκπαίδευση, για τον περιορισμό της ελευθερίας του «συνέρχεσθαι» και της διαδήλωσης και να σχεδιάζει για την επόμενη περίοδο την παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στους ιδιώτες, τον περαιτέρω περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος.

– Να θωρακίζει τον κατασταλτικό, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, να εντείνει την καταστολή και την τρομοκρατία, να απαγορεύει το δικαίωμα στη διαδήλωση, να συλλαμβάνει και να στέλνει στα δικαστήρια όλους και όλες που αντιστέκονται στην πολιτική της.

Το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι η κυβέρνηση, με άλλοθι την πανδημία, οδηγεί το σύστημα έξω ακόμα και από τα όρια της αστικής – κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με τον περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, με την ένταση της αστυνομοκρατίας και με τη συρρίκνωση των αντιπροσωπευτικών της θεσμών, του κοινοβουλίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των συνδικάτων. Ακόμα και η αυταρχική, εκδικητική και υποχωρητική, απέναντι στους Αμερικάνους, αντιμετώπιση του απεργού πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα αποτελεί ένδειξη των βαθιά αντιουμανιστικών και μεσαιωνικών αντιλήψεων του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος στη χώρα μας.

Όλα μαζί αυτά συνιστούν και αποκαλύπτουν το αίσθημα φόβου που ενδημεί σ΄ αυτούς τους κύκλους για την κατάσταση που προδιαγράφεται ότι θα διαμορφωθεί στη μετακορονοϊό εποχή, από την όξυνση της οικονομικής κρίσης, την έκρηξη της ανεργίας και τη ραγδαία αύξηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία δεν μπορεί να μένουν με σταυρωμένα χέρια, ούτε να περιμένουν απαθείς τα χειρότερα, αλλά οφείλουν να αγωνιστούν για να μην αποτελέσουν ξανά αυτοί τα θύματα της υγειονομικής κρίσης, όπως έγινε την προηγούμενη δεκαετία, με την οικονομική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ καλεί όλες τις Ομοσπονδίες, τα Νομαρχιακά της Τμήματα και τα σωματεία να ενεργοποιηθούν, να αναζωογονήσουν τις συλλογικές τους διαδικασίες και την επαφή τους με τους εργαζόμενους και να βρουν τους πιο κατάλληλους τρόπους, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας, για την πλήρη λειτουργία τους, τη συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες τους και στην ανάδειξη νέων διοικήσεων εκεί που έληξε ή λήγει η θητεία τους.

Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι:

– Δε θα δεχτούμε κανένα περιορισμό δικαιωμάτων, καμία μείωση μισθού και επιδομάτων, καμία παραχώρηση σε ιδιώτες αρμοδιοτήτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, της Παιδείας, της Υγείας και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

– Θα αγωνιστούμε για να μείνουν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι στα χαρτιά και να ακυρωθεί στην πράξη το σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο, τόσο γενικά, όσο και ειδικά στην ΑΑΔΕ και στην Εκπαίδευση, που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, σε μελλοντικές απολύσεις προσωπικού και στην κατάργηση των ενιαίων όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων και στην διεύρυνση των ανισοτήτων και της διάσπασης μεταξύ των εργαζομένων.

– Θα υπερασπίσουμε το δικαίωμα της ισότιμης, δωρεάν για όλους και πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού μας, για τη σωτηρία του από τις επιπτώσεις της πανδημίας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την κάλυψη όλου πληθυσμού, την αναβάθμιση και ενίσχυση των Νοσοκομείων και τη στελέχωσή τους με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

– Θα σταθούμε στο πλευρό και θα συντονίσουμε τον αγώνα όλων των κλάδων των εργαζομένων που εργάζονται σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, για τη χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής τους προστασίας και του ανθυγιεινού επιδόματος, για την ένταξή τους στα ΒΑΕ και για την μείωση των ωρών εργασίας και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους.

– Απέναντι στον εφιάλτη της ανεργίας από την κρίση της πανδημίας, αλλά και από τη μαζική εισαγωγή των νέων τεχνολογιών, της πληροφορικής, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγική διαδικασία και στις υπηρεσίες, θα διεκδικήσουμε τη δραστική μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας χωρίς μείωση μισθών και χωρίς περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

– Απέναντι στην πολιτική που προωθεί σαν διέξοδο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από την υποστελέχωση των υπηρεσιών την εκχώρησή τους στους ιδιώτες και στις Ανώνυμες Αναπτυξιακές Εταιρείες, θα παλέψουμε για μαζικές προσλήψεις προσωπικού, σε όλους κλάδους και τις ειδικότητες, για να αναβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να ενισχυθεί ο δημόσιος και κοινωνικός τους χαρακτήρας και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξυπηρέτησης των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των 7 ομοσπονδιών που διεκδικούν την στελέχωση των τεχνικών και ελεγκτικών υπηρεσιών, με μόνιμες προσλήψεις, την οικονομική και θεσμική αναβάθμιση του συνόλου του προσωπικού και την κατάργηση όλων των νόμων που επιτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων υπηρεσιών.

– Απέναντι στην αδιαφανή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, στον αναξιοκρατικό τρόπο στελέχωσής τους και στη διαπλοκή τους με τα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα και τις πελατειακές τους σχέσεις, θα αγωνιστούμε για την απλοποίηση των διαδικασιών της, για την πλήρη διαφάνεια και για την όσο το δυνατόν αξιοκρατική τους στελέχωση με την κατάργηση της ασυδοσίας και της βιομηχανίας ανάθεσης καθηκόντων ευθύνης από την πολιτική ηγεσία και την προώθηση κρίσεων μέσα από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Για την προώθηση των παραπάνω στόχων και για την απόκρουση της αντεργατικής, αντιλαϊκής και αυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης η ΑΔΕΔΥ θα στηρίξει όλες τις κλαδικές και τοπικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και θα συντονίσει τον αγώνα των εργαζόμενων στο Δημόσιο, απευθυνόμενη παράλληλα και στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα των κλάδων που πλήττονται βαύνασα από την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ αποφασίζει:

– Να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για την ανάδειξη των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες και τις διακρίσεις που υφίστανται στην εργασία τους, ενόψει της παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας, στις 8 Μάρτη. Φέτος, η μέρα αυτή αποκτά σημαντικό χαρακτήρα μετά την αποκάλυψη των διακρίσεων και των σεξιστικών συμπεριφορών που υφίστανται κυρίως οι γυναίκες στους χώρους δουλειάς. Καλούμε τα σωματεία να οργανώσουν συζητήσεις και να αναδείξουν τα αιτήματα που έχουν σχέση με την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και τη στήριξη που πρέπει να παρέχουν στην οικογένεια.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις, στη στάση εργασίας, στις 8 Μάρτη και στο συλλαλητήριο, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στη 1μμ.

– Την προκήρυξη πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας, για τις 8 Απρίλη, με αιτήματα την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, την αναβάθμιση της παιδείας και την ακύρωση όλων των αντιεκπαιδευτικών νομοθετικών ρυθμίσεων Γαβρόγλου και Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, τη διεκδίκηση αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, τη δραστική μείωση του ωραρίου εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας, την μετατροπή όλων των συμβάσεων ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ και την προώθηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας για την κάλυψη όλων των παγίων και διαρκών αναγκών των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, διεκδικούμε επίδομα πανδημίας για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που κλείνουν ή μπαίνουν σε αναστολή, ίσο με το 80% του μισθού και σε καμία περίπτωση κάτω από το ύψος του ισχύοντος κατώτατου μισθού.

Η ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι η απεργία της 8ης Απριλίου πρέπει να πάρει πανεργατικά χαρακτηριστικά και για το λόγο αυτόν απευθύνεται σ’ όλα τα Εργατικά Κέντρα, της Ομοσπονδίες και τα σωματεία του Ιδιωτικού Τομέα για να πάρουν σχετικές αποφάσεις και να συντονίσουμε τον αγώνα μας, ώστε να έχει αυτή η απεργία μαζική συμμετοχή και να παίξει καθοριστικό ρόλο ενόψει της κατάθεσης των αντεργατικών νομοσχεδίων και στον αγώνα για την ανατροπή της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ.

Aθήνα 1/3/2021
Το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις