14 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Καμία πολιτική ευθύνη από Μητσοτάκη για Λιγνάδη | «Υπερασπίζεστε παιδεραστές»: Συμβολική παρέμβαση στο υπ. Πολιτισμού

Πρόσφατα

Σε μία ομιλία που έμεινε ελάχιστα και χωρίς απαντήσεις στην υπόθεση Λιγνάδη, λίγο στο κίνημα metoo που μάλιστα έσπευσε να συνδέσει με την κυβέρνησή του και πάρα πολύ σε αναφορές σε αναρτήσεις του διαδικτύου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάλυψε πλήρως την Υπουργό Πολιτσιμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ αποτελεσματική υπουργό» με παράδειγμα την «επένδυση στο Ελληνικό» και την απόπειρα τεμαχισμού των αρχαίων παγκόσμιας κληρονομιάς στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων και της κοινωνικής κατακραυγής, ανακοίνωσε σειρά πρωτοβουλιών για την σεξουαλική κακοποίηση.

«Είπατε δύο φορές ότι ήταν φίλος μου» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν τον ήξερα παρά ως ηθοποιό. Τοποθετήθηκε από την υπουργό. Αν κάποιος ήξερε όφειλε να το πει» συμπλήρωσε και ανέφερε: «Ταυτόχρονα με την πρώτη καταγγελία, την ίδια ημέρα, οδηγήθηκε σε παραίτηση και η παραίτησή του έγινε αμέσως δεκτή. Εκεί κλείνει η κυβερνητική αρμοδιότητα. Με την πρώτη μήνυση η υπόθεση έφτασε στα χέρια της δικαιοσύνης» υποστήριξε ο Πρωθυπουργός χωρίς να δώσει απαντήσεις στο αν κάποιος γνώριζε τον Λιγνάδη όταν άλλαξε ο νόμος, ακυρώθηκε η προκήρυξη που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και τον απευθείας διορισμό του μηνυόμενο για βιασμούς κατά συρροή.

Μιλήσατε για συγκάλυψη. Ποια συγκάλυψη; αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Λιγνάδης απομακρύνθηκε 5 ώρες από τη δημοσίευση της πρώτης καταγγελίας που ήταν ανώνυμη αλλά τον φωτογράφιζε με σαφήνεια. Το παραδέχτηκε ο εκπρόσωπός σας. Συνελήφθη αμέσως μετά την πρώτη μήνυση. Ζητήσατε την παραίτηση της υπουργού γιατί έπρεπε να ξέρει. Αλλά να ξέρει τι, για τις σκοτεινές πλευρές ενός ανθρώπου; Αυτές που γνωρίζατε εσείς ως πρωθυπουργός όταν είχατε τον ίδιο πρόσωπο διευθυντή της νέας σκηνής του Εθνικού; Ή μήπως αυτές που συνάδελφοί του λένε τώρα εκ των υστέρων ότι ήξεραν αλλά τις κάλυπτε η ομερτά του επαγγέλματος. Είπατε ότι δεν έγινε προκήρυξη. Εσείς τον κ. Λιβαθηνό με προκήρυξη τον διορίσατε;» ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός.

«Μίλησα για τις δημοσιεύσεις των βουλευτών σας. Είστε υπόλογος για τους βουλευτές σας. Να πάρετε θέση για αυτή τη λάσπη η οποία εκτοξεύεται προς μια ολόκληρη παράταξη που γεννήθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και όχι για να τη διασύρουν τα τρολ της Κουμουνδούρου» τόνισε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπό κανονικές συνθήκες το αντικείμενο της συζήτησης θα ήταν διαφορετικό. Μία τέτοια αντιπαράθεση δεν αξίζει σε αυτό που ζητά η κοινωνία. Γίνεται για να υπάρξει κάθαρση του πολιτικού κλίματος» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Μακάρι, το εύχομαι, να αποκηρύξετε ανοικτά αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές. Να ακούσουμε καθαρές κουβέντες. Αλλά επιλέξατε να μετατρέψετε ένα κοινωνικό θέμα εθνικών διαστάσεων σε ένα ύπουλο χτύπημα και πλήγμα, υποτίθεται, στο προσωπικό μου κύρος. Τώρα αποφασίσατε να επενδύσετε στην επίπλαστη ηθικολογία. Επιλέξατε να επενδύσετε στην υπόθεση Λιγνάδη ποντάροντας σε ένα θέμα γνωρίζοντας καλά το λαϊκισμό που θα μεταμορφώσει τους γερμανοτσολιάδες του 2011 στους παιδεραστές του 2021».

Κάλυψε ωστόσο πλήρως στη συνέχεια την υπουργό Πολιτισμού, χαρακτηρίζοντας την πολύ αποτελεσματική, κρίνοντας ότι δεν τίθεται καμία πολιτική ευθύνη.

«Κατανοώ απόλυτα να ζητάτε παραίτηση υπουργού. Ο βάλτος όμως στον οποίο έχετε σύρει την αντιπαράθεση δεν είναι δικαίωμα σας. Είναι αριστερόστροφος τραμπισμός. Πρακτικές που καταδικάστηκαν στην ΗΠΑ» είπε και συνέχισε «Η δική μας δουλειά είναι η συνοχή και η σωστή αξιολόγηση της κυβέρνησης και της κας Μενδώνη. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει εμένα. Θεωρώ ότι η κα Μενδώνη είναι πολύ αποτελεσματική υπουργός. Χάρις σε αυτήν προχωρούν σημαντικά έργα όπως το Ελληνικό, το μετρό Θεσσαλονίκης, η Εθνική Πινακοθήκη, η Ακρόπολη έγινε προσιτή σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Στη διάρκεια της πανδημίας οι άνθρωποι στον πολιτισμό απέκτησαν μητρώο. Βρήκε λύση και μάλιστα συναινετική, οριστικά λύθηκε το πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων. Είναι καλή υπουργός κι ας έχει αναστατώσει αρκετές συντεχνίες. Μεγάλο λάθος που χαρακτήρισε τον κ. Λιγνάδη επικίνδυνο αλλά αυτό δεν ισοσκελίζει το έργο της» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Νέα ανακάλυψη «λαϊκισμού»

«Προκαλούν μια νέα καταιγίδα λαϊκισμού που φέρνει την πραγματική συγκάλυψη και τον λαϊκισμό» είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός. «Αντί για νέους θεσμούς κινδυνεύουμε από αυτόκλητους τιμωρούς. Την περιπέτεια αυτή η Ελλάδα την έζησε και την πλήρωσε. Δεν πρέπει να την ξαναζήσει με αφορμή ένα θέμα που τελικά αφορά την κάθε οικογένεια της πατρίδας μας. Το οφείλουμε σε κάθε συμπολίτη μας που μπορεί να βρεθεί σε μια αδύναμη θέση».

Το κίνημα αυτό είναι εφαλτήριο να ενώσουμε την κοινωνία, να την κάνουμε πιο δίκαιη, συνέχισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως «Το #metoo λειτουργεί σαν τομή στον χρόνο. Ο κόσμος της εργασίας και οι κανόνες που τον διέπουν θα αλλάξουν ουσιαστικά εξαιτίας του. Οι φωνές απαιτούν να ακούσουμε και να αλλάξουμε. Να αναγνωρίσουμε ότι υπήρχε και υπάρχει ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι επιτέλους θετικό ότι οι ίδιες οι γυναίκες και οι άντρες που έχουν δεχτεί κακοποιητικές συμπεριφορές αισθάνονται ασφαλείς να μιλήσουν. Αυτή η κυβέρνηση διαμόρφωσε το πλαίσιο ώστε τα θύματα να καταγγείλουν αυτές τις πράξεις».

Αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας

«Αλλάζει ο ποινικός κώδικας. Αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι «για τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια». «Εγκαινιάζεται κεντρική διαδικτυακή πύλη metoo.gov.gr. Θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «Θεσπίζουμε ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους. Το μητρώο αυτό το οποίο έχουν όλες οι σοβαρές χώρες, θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τις αστυνομικές αρχές. Σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης. Θεσπίζονται υποχρεωτικοί κωδικοί δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση».

Σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

«Θεσπίζουμε και τη δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά τη φετινή χρονιά» τόνισε και συμπλήρωσε «Έχει λεχθεί ότι η πολιτική δεν έχει ηθική, διαφωνώ. Οφείλει να έχει τη δική της ηθική, αυτή που απέχει από την απλοϊκή ηθικολογία. Ένα κριτήριο. Την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη ξεχωριστά».


«Υπερασπίζεστε παιδεραστές»: Συμβολική παρέμβαση στο υπουργείο Πολιτισμού για την υπόθεση Λιγνάδη

Παρέμβαση σε κτήριο του υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησε ομάδα ατόμων για την υπόθεση Λιγνάδη αλλά και για τον απεργό πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα. Με συνθήματα, πανό, αλληλέγγυοι στα θύματα αλλά και στον απεργό πείνας βρίσκονται στην είσοδο του υπουργείου στην πλατεία Καρύτση, ενώ αυτή την ώρα αστυνομικές δυνάμεις έχουν μεταβή στο σημείο.

Δεκάδες άτομα βρέθηκαν μπροστά από το παράρτημα του υπουργείου Πολιτισμού κοντά στην πλατεία Καρύτση προχωρώντας σε παρέμβαση για την υπόθεση του Δ. Λιγνάδη και για την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα.

Συγκεκριμένα οι αλληλέγγυοι άνοιξαν πανό το οποίο γράφει: «Υπερασπίζεστε παιδεραστές, δολοφονείτε αγωνιστές».

«Δυό κόσμοι οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης μεταξύ τους χωρίς διάθεση ανακωχής. Δύο κόσμοι τους οποίους χωρίζει μια άβυσσος διαφορετικών αξιών, πρακτικών, προτύπων, λογικών, συμπεριφορών. Από την μια πλευρά είναι ο κόσμος της εξουσίας, του καπιταλισμού, της πατριαρχίας. Ένας κόσμος βουτηγμένος στο αίμα, την καταπίεση, την λήθη, την υποκρισία, με τα ψεύτικα χαμόγελα στις δεξιώσεις να καλύπτουν φρικτά εγκλήματα.Από την άλλη πλευρά είναι ο κόσμος των καταπιεσμένων, των αδύναμων, των φτωχών, των κολασμένων. Ο κόσμος της αντίστασης, της αλληλεγγύης, του αγώνα και της δικαιοσύνης. Είμαστε εμείς που αναγνωρίζουμε τα κατάλοιπα και τις αντιφάσεις που κουβαλάμε από τον κόσμο της εξουσίας και τα πολεμάμε. Τόσο μέσα μας όσο και εξωτερικά. Ο κόσμος που δεν χάνει την συλλογική μνήμη του, που δεν σταμάτησε και δεν θα σταματήσει να ζητάει τον λογαριασμό για τα διαρκή εγκλήματα του κράτους και του κεφαλαίου σε βάρος της τάξη του.Ας μιλήσουμε για το “ηθικό πλεονέκτημα” του αστικού κόσμου…Εδώ και εβδομάδες σύσσωμη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθούσε να συγκαλύψει πολιτικά και ποινικά την υπόθεση του παιδοβιαστή Λιγνάδη με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Μαρκόπουλο να φτάνει στο σημείο να μιλάει για προσπάθεια δημιουργίας θέματος “εκ του μη όντος”. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης έλεγε πως ο παιδοβιαστής Λιγνάδης παραιτήθηκε για “προσωπικούς λόγους’’ η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προσπάθησε να το κρύψει την ανάμιξή της και ανακάλυψε ότι ο παιδοβαστής Λιγνάδης είναι επικίνδυνος μετά από τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.Όταν έστω και πρόσκαιρα η σαπίλα του συστήματος βγαίνει στην επιφάνεια είναι γνωστή η συνέχεια. Ο Λιγνάδης θα παρουσιαστεί ως “μεμονωμένο περιστατικό”, η κυβέρνηση θα τον καταδικάσει και θα δηλώσει εξαπατημένη. Την ίδια στρατηγική εξάλλου εφάρμοσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά την αποκάλυψη ότι ο πρώην βουλευτής της και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού Νίκος Γεωργιάδης ασελγούσε σε ανήλικα αγόρια. Αφού πρώτα τον απομάκρυνε μέχρι να αποσυρθεί το θέμα από την δημοσιότητα στην συνέχεια φρόντισε να τον υπερασπιστεί ηθικά και πολιτικά» σημειώνεται σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στο indymedia για την παρέμβαση στο υπουργείο.

Ολόκληρο το κείμενο:

“Γίνεται μεγάλη προπαγάνδα για κάποιο πολιτισμό που δε τον βλέπω. Είδα σημαντικές προσωπικότητες. Αλλ’αυτό δε σημαίνει ότι είδα και πολιτισμό. Την ανυπαρξία πολιτισμού, άλλωστε, αποδεικνύει και η ύπαρξη υπουργείου Πολιτισμού… Τα υπουργεία Πολιτισμού είναι μία κληρονομιά απολυταρχικών καθεστώτων. Παλαιότερα δεν υπήρχε υπουργείο Πολιτισμού. Υπήρχε υπουργείο Παιδείας. Από την ώρα που τα απολυταρχικά καθεστώτα ανακαλύψαν τη σημασία του πως να καθοδηγούν και πως να επιβάλλουν πολιτισμό, έφτιαξαν και ομώνυμο υπουργείο.

Με πρώτο διδάξαντα τον Γκαίμπελς…” (Μάνος Χατζιδάκης)“

Δύο κόσμοι σε σύγκρουση ”Είναι αλήθεια ότι προερχόμαστε από δυο διαφορετικούς κόσμους.

Δυό κόσμοι οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης μεταξύ τους χωρίς διάθεση ανακωχής. Δύο κόσμοι τους οποίους χωρίζει μια άβυσσος διαφορετικών αξιών, πρακτικών, προτύπων, λογικών, συμπεριφορών. Από την μια πλευρά είναι ο κόσμος της εξουσίας, του καπιταλισμού, της πατριαρχίας. Ένας κόσμος βουτηγμένος στο αίμα, την καταπίεση, την λήθη, την υποκρισία, με τα ψεύτικα χαμόγελα στις δεξιώσεις να καλύπτουν φρικτά εγκλήματα.Από την άλλη πλευρά είναι ο κόσμος των καταπιεσμένων, των αδύναμων, των φτωχών, των κολασμένων. Ο κόσμος της αντίστασης, της αλληλεγγύης, του αγώνα και της δικαιοσύνης. Είμαστε εμείς που αναγνωρίζουμε τα κατάλοιπα και τις αντιφάσεις που κουβαλάμε από τον κόσμο της εξουσίας και τα πολεμάμε. Τόσο μέσα μας όσο και εξωτερικά. Ο κόσμος που δεν χάνει την συλλογική μνήμη του, που δεν σταμάτησε και δεν θα σταματήσει να ζητάει τον λογαριασμό για τα διαρκή εγκλήματα του κράτους και του κεφαλαίου σε βάρος της τάξη του.Ας μιλήσουμε για το “ηθικό πλεονέκτημα” του αστικού κόσμου…Εδώ και εβδομάδες σύσσωμη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθούσε να συγκαλύψει πολιτικά και ποινικά την υπόθεση του παιδοβιαστή Λιγνάδη με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Μαρκόπουλο να φτάνει στο σημείο να μιλάει για προσπάθεια δημιουργίας θέματος “εκ του μη όντος”. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης έλεγε πως ο παιδοβιαστής Λιγνάδης παραιτήθηκε για “προσωπικούς λόγους’’ η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προσπάθησε να το κρύψει την ανάμιξή της και ανακάλυψε ότι ο παιδοβαστής Λιγνάδης είναι επικίνδυνος μετά από τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.Όταν έστω και πρόσκαιρα η σαπίλα του συστήματος βγαίνει στην επιφάνεια είναι γνωστή η συνέχεια. Ο Λιγνάδης θα παρουσιαστεί ως “μεμονωμένο περιστατικό”, η κυβέρνηση θα τον καταδικάσει και θα δηλώσει εξαπατημένη. Την ίδια στρατηγική εξάλλου εφάρμοσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά την αποκάλυψη ότι ο πρώην βουλευτής της και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού Νίκος Γεωργιάδης ασελγούσε σε ανήλικα αγόρια. Αφού πρώτα τον απομάκρυνε μέχρι να αποσυρθεί το θέμα από την δημοσιότητα στην συνέχεια φρόντισε να τον υπερασπιστεί ηθικά και πολιτικά.

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του, ενώ ο Κυρανάκης και άλλοι αξιωματούχοι της ΝΔ παρευρίσκονταν στο ακροατήριο σε όλη την διάρκεια της δίκης, ως απολογητές των διεθνών κυκλωμάτων trafficking και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων.Ήταν αναμενόμενο πως και σε αυτή την περίπτωση , όπως και στην περίπτωση των καταγγελιών της Μπεκατώρου, η πολιτική ελίτ και ο δημοσιογραφικός αντίλαλος της, θα επιχειρούσε να εμφανιστεί, έστω και καθυστερημένα, ως σταυροφόροι μιας διαδικασίας κάθαρσης, και να αντλήσουν πολιτική υπεραξία από το εκρηκτικό κύμα του ελληνικού metoo. Γεγονός κορυφαίας υποκρισίας, καθώς τα τελευταία τουλάχιστον είκοσι χρόνια, βασικό στοιχείο της κυρίαρχης τηλεοπτικής κουλτούρας είναι η διαρκής κακοποίηση, ο κανιβαλισμός και ο εξευτελισμός ανθρώπων ενώπιον του τηλεοπτικού κοινού, χωρίς αυτό να προβληματίσει ποτέ τις διάφορες πολιτικές περσόνες που στο όνομα του πολιτισμού, μιλούν τώρα για κάθαρση.

Εξάλλου δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καταγγελίες μέσα στον ίδιο χώρο έχουν μείνει στο σκοτάδι είτε λόγω φόβου απόλυσης, είτε επειδή οι καταγγέλουσες λόγω της ταξικής θέσης τους, ή της χαμηλής ιεραρχικής κατάταξης στο καλλιτεχνικό στερέωμα, δεν είχαν την δυνατότητα να τις δημοσιοποιήσουν.Η αναγκαστική λοιπόν αποκαθήλωση της προσωπικότητας Λιγνάδη, η έκθεση του ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης, ό,τι κι αν αποφέρει αυτή, σε καμία περίπτωση δεν ξεπλένει όλο αυτό το σύστημα που γνώριζε, συγκάλυπτε ή υποβοηθούσε ενδεχομένως, τις αποτρόπαιες πράξεις του βασικού εκπροσώπου της αριστείας και της δεξιάς εστέτ υψηλής αισθητικής στον κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτική και η οικονομική ελίτ αποφασίζει να εκθέσει κάποιον δικό της, προκειμένου να διαχωριστεί από κραυγαλέες περιπτώσεις “σκανδάλων” που έχουν απασχολήσει τη δημόσια σφαίρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νεότερης ιστορίας η περίπτωση υψηλότατου στελέχους του Πασόκ (Τσοχατζόπουλος), ο οποίος αποτέλεσε τον αποδιοπομπαίο τράγο, η θυσία του οποίου εξυπηρέτησε το ξέπλυμα του συνόλου της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που βαρύνονταν με δεκαετίες συστηματικής διαφθοράς.Ας μιλήσουμε για ορισμένες στιγμές συγκάλυψης των εγκλημάτων της αστικής τάξης…Η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ την ίδια ώρα, ηθικολογεί ακατάπαυστα για αγωνιστές όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Ένας επαναστάτης που είχε το θάρρος και το σθένος να αναλάβει την ευθύνη για την πολιτική του διαδρομή, χωρίς ίχνος μεταμέλειας, και να την υπερασπιστεί με αξιοπρέπεια. Έτσι, η πολιτική ηγεσία την στιγμή που χτίζει ένα καθεστώς εξαίρεσης και ειδικής μεταχείρισης σε βάρος του φυλακισμένου αγωνιστή εγκολπώνει στις τάξεις του: παιδεραστές, εφοπλιστές μεγαλέμπορους ναρκωτικών, φασίστες και νοσταλγούς της χούντας.

Ο βουλευτής της Ν.Δ Νίκος Γεωργιάδης καταδικάστηκε μόλις σε 28 μήνες με αναστολή για κατά συρροή και κατ εξακολούθηση ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων έναντι αμοιβής στη Μολδαβία. Η υπόθεση του Noor 1 που αφορά την μεγαλύτερη ποσότητα διακίνησης ηρωίνης στον κόσμο παραμένει ανεξιχνίαστη και περιλαμβάνει 9 θανάτους μαρτύρων, 3 παραιτήσεις ανακριτών και 3 εξαιρέσεις δικαστών. Είναι πια ευρέως γνωστό ότι η μαφία στην χώρα διοικείται μέσα από τα αστυνομικά γραφεία υψηλόβαθμων αξιωματικών και τα πολυτελή γραφεία επιχειρηματιών και κάθε λογής “αρίστων” της οικονομικής ελίτ. Με χιλιάδες σελίδες δικογραφιών να λιμνάζουν μέχρι να συγκαλυφθούν στα ανακριτικά και εισαγγελικά γραφεία, όπως χαρακτηριστικά στην περίπτωση των κυκλωμάτων trafficking που είχαν βιτρίνα τους τη γνωστή αλυσίδα φούρνων “Χωριάτικο”.Αυτές είναι μερικές μόνο από τις σύντομες εικόνες του κόσμου τους. Γιατί το κρατικό και καπιταλιστικό έγκλημα δεν έχει τελειωμό. Γιατί οι κοινωνικές ανισότητες διαμορφώνουν ένα σύμπλεγμα καταπίεσης με defacto ταξικούς και πατριαρχικούς όρους.Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του παραπάνω ισχυρισμού αποτέλεσε ο στιγματισμός και η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών από το δίδυμο Λοβέρδου – Χρυσοχοϊδη. Οι οροθετικές παρουσιάστηκαν ως μια υγιειονομική βόμβα που έπρεπε πάση θυσία να εξουδετερωθεί προς δήθεν όφελος της κοινωνίας. Πολλές από αυτές τις γυναίκες οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία και την ψυχολογική εξόντωση.

Αντίστοιχο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση με το ξενοδοχείο στο Κρανίδι όπου σεξεργάτριες προσφύγισσες διαπομπεύτηκαν ως υγειονομικές βόμβες κορονοϊού. Κανείς δεν αναρωτήθηκε τι κατάληξη είχαν αυτές οι γυναίκες και υπό ποιες συνθήκες βρίσκονταν σε αυτό το ξενοδοχείο.“Ο Λιγνάδης δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά τον κανόνα των προσώπων που στελεχώνουν το σύστημα”Ο Λιγνάδης δεν αποτελεί ένα τυχαίο πρόσωπο στο σύστημα εξουσίας. Είναι ίσως ο βασικός εκπρόσωπος της μεταμοντέρνας εθνικοφροσύνης στον χώρο της τέχνης συντασσόμενος δημόσια με το πρόσφατο ακροδεξιό κίνημα μακεδονομάχων. Ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές σε πρόσφατο συνέδριο κατά της “τρομοκρατίας”, το οποίο οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Χρυσοχοίδη, όπου κατηγορούσε τις πολιτικοποιημένες μορφές τέχνης ως πεδία υποστήριξης της “τρομοκρατίας”.Αν ο Λιγνάδης δεν είχε αποκαλυφθεί θα ήταν με σιγουριά ένας από τους εγχώριους υποστηρικτές του τρομονόμου που ποινικοποιεί ακόμα και την μουσική και τις αντιεξουσιαστικές μορφές τέχνης. Θα συμφωνούσε με την φυλάκιση του ισπανού ράπερ Πάμπλο Χασέλ, για τις φυλακίσεις μουσικών και καλλιτεχνών στην Γερμανία και την Τουρκία. Θα ήταν ένας από αυτούς που θα έβγαζαν μπροστά η Μενδώνη και ο Μητσοτάκης για να υπερασπιστούν τους αντιτρομοκρατικούς νόμους φίμωτρο και την πολλαπλή καταπίεση στο εργασιακό περιβάλλον του καλλιτεχνικού κλάδου.Όμως είναι γνωστό ότι η ελεύθερη και δημιουργική έκφραση αποτελούσε πάντα όπλο των καταπιεσμένων, πηγή έμπνευσης, τρόπο επικοινωνίας και διασκέδασης, εργαλείο ενδυνάμωσης και όξυνσης της σκέψης και πιο πολύ από όλα τρόπο για να την παλεύουμε. Είναι η έμπρακτη δημιουργία ενός διαφορετικού πολιτισμού και κουλτούρας, μιας αλλιώτικης αφήγησης μέσα στο υπάρχον.Για αυτό και εκατοντάδες προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο έχουν εκφράσει δημοσίως την υποστήριξη τους στον δίκαιο αγώνα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Όχι απαραίτητα διότι ταυτίζονται πολιτικά με τον σύντροφο, αλλά γιατί αναγνωρίζουν ότι οι πολιτικές και οι μηχανισμοί που τον σακατεύουν κάθε μέρα σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου είναι οι ίδιες που συγκαλύπτουν σήμερα τους παιδοβιαστές και τα κυκλώματα τους, που αύριο θα προσπαθήσουν να φιμώσουν κάθε ελεύθερη φωνή έκφρασης, που χτες ισοπέδωσαν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις για τις οποίες χύθηκε αίμα αγωνιστών και αγωνιστριών.Γιατί όσο και αν τα ΜΜΕ θέλουν να μας παρουσιάσουν απλώς ως υποστηρικτές του Κουφοντίνα ο κόσμος της αλληλεγγύης και της αντίστασης ξέρει τι πραγματικά είμαστε.

Είμαστε οι φοιτήτες/-ριες που δεν θέλουν να δουν τις σχολές τους να γεμίζει με αστυνομία και που διαδηλώναμε για την απόσυρση του νομοσχεδίου – έκτρωμα της Κεραμέως όλο το προηγούμενο διάστημα. Είμαστε οι εργάτες/ριες που παλεύουμε μέσα από τα σωματεία μας τις αντεργατικές πολιτικές του κεφαλαίου που μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους στις γαλέρες των αρίστων. Είμαστε οι μετανάστες/ριες που βρίσκονται φυλακισμένες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του ελληνικού κράτους και βιώνουμε στο πετσί μας τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ευρώπης – Φρούριο. Είμαστε οι κρατούμενοι θύματα της θανατοπολιτικής της Σοφίας Νικολάου και παλεύουμε να ανατρέψουμε τις σωφρονιστικές πολιτικές που μας δολοφονούν κάθε μέρα.

Είμαστε οι καλλιτέχνες που αναγκαζόμαστε να ζούμε υπό το καθεστώς της ανασφάλιστης εργασίας με απλήρωτες εργατοώρες, να αναπαράγουμε την σάπια κουλτούρα τους έχοντας πλέον και τους τρομονόμους πάνω από το κεφάλι μας.Είμαστε όλοι και όλες που αναγνωρίζουμε ότι η απεργία πείνας του πολιτικού κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα δεν αποτελεί μια μεμονωμένη υπόθεση, αλλά συνδέεται άμεσα με όλα τα ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα. Η βάρβαρη κατασταλτική επίθεση που δεχόμαστε είναι κοινή και μας απειλεί όλους και όλες. Έτσι κοινός οφείλει να είναι και ο αγώνας για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης.Για αυτό αποφασίσαμε να μπούμε στο συγκεκριμένο υπουργείο όπου συνδέεται με την συγκάλυψη κατά συρροή βιασμών/κακοποιήσεων/ εξευτελισμών για να καταγγείλουμε την επερχόμενη δολοφονία του απεργού πείνας από την κυβέρνηση δολοφόνων της Νέας Δημοκρατίας, να απαιτήσουμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στα αιτήματα των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού και να αναδείξουμε το κοινό νήμα που συνδέει τα ειδεχθή εγκλήματα της εξουσίας.

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΠΛΟ ΧΑΣΕΛΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ GRUP YORUM

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Πηγή: ThePressProject

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις