15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΑΡΑΓΕΣ: Νεότερη ενημέρωση για τις εισφορές νέων μηχανικών (0-5 έτη)

Πρόσφατα

Όπως ενημερώσαμε με προηγούμενη ανάρτησή μας, τα εκλεγμένα μέλη του ΑΡΑΓΕΣ στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ έστειλαν επιστολή προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ ζητώντας λύση στο ζήτημα που προέκυψε σχετικά με τις επιβαρυμένες εισφορές που καλούνται να αποδώσουν αναδρομικά αρκετοί νέοι μηχανικοί με 0 έως 5 έτη ασφάλισης. Παράλληλα, ύστερα από την πίεση του κοινού εκπροσώπου ΑΡΑΓΕΣ/Block ΤΕΕ στη Διοικούσα Επιτροπή ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός αναγκάστηκε επίσης να αποστείλει επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΦΚΑ Χ. Χάλαρη.

Υπενθυμίζουμε το ιστορικό: Όλοι οι συνάδελφοι μηχανικοί που έκαναν (γραπτή τότε) αίτηση ένταξης στον ΕΦΚΑ πριν την 19.10.2020 (που άνοιξε το ηλεκτρονικό σύστημα), δεν είχαν δυνατότητα να επιλέξουν ασφαλιστική κλάση, εφόσον δεν είχαν ενταχθεί στο ασφαλιστικό σύστημα και δεν είχαν αποκτήσει πρόσβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΦΚΑ ως τα μέσα Μάρτη του 2020, που έκλεισαν οι αντίστοιχες αιτήσεις επιλογής ασφαλιστικής κλάσης. Ταυτόχρονα, ερμηνεύοντας το νόμο κατά το δοκούν, με βάση εσωτερική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, δεν ενέταξαν αυτόματα τους νέους συναδέλφους στην υποκατώτατκη κατηγορία, αλλά στην 1η, επιβαρύνοντάς τους με πάνω από 1000 ευρώ το χρόνο επιπλέον. Πρόκειται για 100άδες συναδέλφους που έκαναν αιτήσεις εγγραφής στον ΕΦΚΑ ήδη από το 2019, και πριν ψηφιστεί καν ο νόμος Βρούτση!

Ενημερωθήκαμε ότι τις τελευταίες μέρες υπάλληλοι του ΕΦΚΑ επικοινωνούν τηλεφωνικά με συναδέλφους που κατέθεσαν δια ζώσης τις αιτήσεις εγγραφής στα μητρώα ασφαλισμένων την περιοδο Μαΐου-Ιουνίου του 2020 και τους ζητείται να αποστείλουν email στους αρμόδιους υπαλλήλους του τμήματος ασφάλισης του ΤΜΕΔΕ, στο οποίο να δηλώνουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θέλουν να ενταχθούν.

Με αυτόν τον τρόπο, ο ΕΦΚΑ αναγνωρίζει ουσιαστικά το λάθος του και εμμέσως παραδέχεται ότι οι νέοι ασφαλισμένοι μηχανικοί δεν διέθεταν έως τώρα κανένα τρόπο να κάνουν επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας και κακώς τους ενέταξαν αυτόματα στην 1η κατηγορία (210€ / μήνα) και όχι στην ειδική κατηγορία νέων επιστημόνων (126€ / μήνα).

Αυτό αποτελεί σίγουρα μια πρώτη νίκη στις δίκαιες διεκδικήσεις συναδέλφων. Ωστόσο δεν εφησυχάζουμε, καθώς ο ΕΦΚΑ ακόμα δεν έχει απαντήσει στην επιστολή του προέδρου του ΤΕΕ αλλά ούτε και των μελών της Α/ΤΕΕ της ΑΡΑΓέΣ, και απαιτούμε να δοθεί άμεσα λύση για όλους τους θιγόμενους συναδέλφους. Ο ΕΦΚΑ οφείλει να εκδόσει επίσημη ανακοίνωση στην οποία να δεσμεύεται με χρονοδιάγραμμα:

  • Να δώσει σε όλους τους συναδέλφους τη δυνατότητα επιλογής κατηγορίας αναδρομικά

  • Να δώσει τη δυνατότητα συμψηφισμού ή επιστροφής ως αχρεωστήτως καταβληθέντων, των επιπλέον ποσών που θα προκύψουν για τους συναδέλφους που κατέβαλαν τις αυξημένες εισφορές.

  • Να μην υπολογιστούν τόκοι για τους/τις συναδέλφους που δεν κατέβαλαν τα αυξημένα ποσά

  • Να αλλάξει η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, ώστε εφόσον δεν επιλέξουν διαφορετικά, οι νέοι ασφαλισμένοι 0-5 ετών να εντάσσονται αυτομάτως στην υποκατώτατη κατηγορία και όχι στην 1η.

Σε αυτή την κατεύθυνση, καλούμε όλους τους/τις θιγόμενους/ες συναδέλφους να στείλουν email διαμαρτυρίας στη διεύθυνση εισφορών του ΕΦΚΑ (dief.eisf.tsmede-ede@efka.gov.gr), ώστε να αυξηθεί η πίεση για την επίλυση της αδικία.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις