Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΥΕΘΑ: Καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων με πρόσχημα την πανδημία

Ένα απίστευτο κυβερνητικό αντιυγειονομικό αλαλούμ ζούμε τον τελευταίο χρόνο ΚΑΙ στο Υπουργείο μας όπως και στην υπόλοιπη κοινωνία, με κοινό παρονομαστή όμως, την συνεχή προσπάθεια από την πολιτική ηγεσία και την στρατιωτική ιεραρχία καταπάτησης στοιχειωδών δικαιωμάτων των Πολιτικών Υπαλλήλων.

Το γεγονός μάλιστα ότι τα καθήκοντα και ο ρόλος που οι Πολιτικοί Υπάλληλοι διαδραματίζουν σε αυτό το Υπουργείο, «τσουβαλιάζονται» το τελευταίο διάστημα (σε όλα τα μέτωπα σχεδόν), με τα αντίστοιχα του στρατιωτικού προσωπικού, μονομερώς πάντα (δηλαδή στο κομμάτι των υποχρεώσεων και όχι των απολαβών), καθιστά αυτήν την πολιτική ιδιαιτέρως σκανδαλώδη και επικίνδυνη.

Όταν όλη η ελληνική κοινωνία στενάζει με τα διαδοχικά λοκντάουνς, ελλιπή έως ανύπαρκτα είναι τα αντίστοιχα υγειονομικά μέτρα σε χώρους εργασίας του Υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες που αυτό το Υπουργείο έχει και κυρίως μέτρα που αφορούν στις αποστάσεις μεταξύ των εργαζομένων σε κλειστούς χώρους (το σπουδαιότερο μέτρο πρόληψης ενάντια στη διασπορά του Covid, σύμφωνα με τα λεγόμενα όλων των επιδημιολόγων).

Δεν εφαρμόζεται στην μεγάλη πλειοψηφία των χώρων εργασίας η “εκ περιτροπής εργασία”, όταν, παρά τα διαδοχικά σήματα ή έγγραφα, οι υπάλληλοι εκβιάζονται από τις Διοικήσεις/Διευθύνσεις να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας για να συμπληρωθεί το 50% των απόντων, κατά παράβαση των προβλέψεων της παρ. 4 του Άρθρου 49 Ν.3528/2007 (ΦΕΚ Α’ 26/09.02.2007). Σύμφωνα με τις προβλέψεις του παραπάνω άρθρου, η ρύθμιση των κανονικών αδειών που εν προκειμένω έχουν ανακληθεί, γίνεται με την υποχρεωτική χορήγησή τους το επόμενο έτος, χωρίς όμως χρονικό περιορισμό εντός αυτού.

Σε ένα Υπουργείο που τον Αύγουστο του 2020, με την όξυνση των προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, ανακλήθηκαν ξαφνικά, συλλήβδην και χωρίς κανένα κριτήριο οι κανονικές άδειες όλων των Πολιτικών Υπαλλήλων με προφανείς ΚΑΙ οικονομικές επιπτώσεις στις οικογένειές τους (εκτός όλων των άλλων), το γεγονός ότι τίθεται χρονικό όριο στη χρήση του υπολοίπου των κανονικών τους αδειών (31-03-2021, με σχετικά πρόσφατα έγγραφα από τις Διευθύνσεις Προσωπικού), είναι κίνηση που θέτει σε ανοιχτή αμφισβήτηση τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και θίγει ευθέως τα ισχύοντα εργασιακά δικαιώματα.

Επικίνδυνη πρακτική, στη λογική του “διαίρει και βασίλευε”, αποτελεί επιπλέον το γεγονός ότι οι όποιες οικονομικές αποζημιώσεις δόθηκαν στους Πολιτικούς Υπαλλήλους το προηγούμενο διάστημα δεν κατανεμήθηκαν δίκαια και ισότιμα σε όλα τα Επιτελεία!!!.

Από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν ΜΕ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, οι πολίτες όμως είναι οι ανεύθυνοι ή ΌΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ;

Κλειδωθήκαμε σπίτια μας, κατ΄ αρχάς ένα δίμηνο (Μάρτης-Απρίλης 2020) με ανυπολόγιστο κοινωνικό, ψυχικό και οικονομικό κόστος για να δοθεί χρόνος στην Πολιτεία να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και να επεξεργαστεί ένα στιβαρό και αξιόπιστο σχέδιο. Τίποτα φυσικά δεν έγινε. Απλά ακούμε ξανά σε μια ξεκούρδιστη συγχορδία το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», ενώ τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις, ο μαζικός επιδημιολογικός έλεγχος δεν έχει προχωρήσει, οι συνθήκες συνωστισμού σε μια σειρά καταστάσεις όπως τα ΜΜΜ επιδεινώθηκαν και η χρήση της μάσκας υπονομεύτηκε από τις συνεχείς αντιφάσεις του κυβερνητικού λόγου.

Επιβεβαιώθηκαν οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. όταν εδώ και μήνες λένε : “…Για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο σκέλος της πρόληψης απαιτείται η διενέργεια πολλών τεστ, τα οποία ασφαλώς πρέπει να είναι δωρεάν και υπό κρατικό έλεγχο και η καθετοποιημένη εντός της κοινότητας απομόνωση των κρουσμάτων και των επαφών τους σε συνθήκες αξιοπρέπειας και με διαρκή ιατρική επίβλεψη. Τα λοκντάουνς είναι μιας χρήσης. Το μοναδικό υγειονομικό νόημα σε μια τέτοια πρακτική είναι να εξασφαλιστεί χρόνος για να ενισχυθεί το σύστημα υγείας. Δυστυχώς ο χρόνος ξοδεύτηκε χωρίς γίνουν τα απαραίτητα σ’ ένα επικοινωνιακό βαυκάλισμα ότι νικήσαμε την πανδημία, που δεν ισχύει…”

Επιπλέον, όλο το διάστημα της πανδημίας δεχόμαστε μια σαρωτική επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Μέσα σε ένα κλίμα απαγορεύσεων, αποκλεισμού, εκφοβισμού και αστυνομοκρατίας, είμαστε αντιμέτωποι με μια σωρεία αντεργατικών μέτρων που ψηφίζει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εργασίας, θα προωθηθεί για ψήφιση το λεγόμενο «Νομοσχέδιο Βρούτση», με διατάξεις που θα πλήξουν θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα, όπως το εργατικό ωράριο, τη λειτουργία των σωματείων, το δικαίωμα στην απεργία.

Η ψήφιση ενός τέτοιου νόμου θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα. Μπροστά σε αυτή την απειλή δεν μπορεί, στο όνομα της πανδημίας, να κρατιούνται παγωμένες οι συνδικαλιστικές λειτουργίες γιατί έτσι αφήνουμε ελεύθερη την κυβέρνηση να περνάει τα αντεργατικά μέτρα της

Οι Διοικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος του Υπουργείου μας οφείλουν να πάψουν να είναι απλοί χειροκροτητές της κυβερνητικής πολιτικής, του υγειονομικού ανορθολογισμού, των αντεργατικών μέτρων, του αυταρχισμού και των απαγορεύσεων και να επεξεργαστούν ένα σχέδιο κινητοποιήσεων σε συντονισμό με το λοιπό συνδικαλιστικό κίνημα για να κινητοποιηθούμε άμεσα, συλλογικά και μαζικά, με εφαρμογή όλων των απαιτούμενων υγειονομικών μέτρων, ώστε να αποτρέψουμε την ψήφισή του.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε το τέλος της πανδημίας για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να υπερασπίσουν το δικαίωμα στην κανονική άδεια, έτσι όπως ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας την διασφαλίζει, κάνοντας υπηρεσιακές αναφορές σε συντονισμό με τα σωματεία τους.


Αθήνα, 23-02-2021