15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επαναπροώθηση στη Λέσβο από κρατική δομή υποδοχής

Πρόσφατα

Περιστατικό επαναπροώθησης από κρατική δομή στη Λέσβο περιγράφει σε κείμενο της η οργάνωση Aegean Boat Report, με την ομάδα προσφύγων να φτάνει σε ελληνικό έδαφος και δομή, ενώ στη συνέχεια καταγγέλλεται η επαναπροώθηση τους με ψεύδη ότι πάνε για τεστ κορονοϊού. Καρέ-καρέ τους μετέφεραν σε κοντέινερ, και από εκεί σε Λιμάνι όπου τους οδήγησαν στα ανοιχτά.

Περιστατικό επαναπροώθησης από κρατική δομή στη Λέσβο περιγράφει σε κείμενο της η οργάνωση Aegean Boat Report, ένα περιστατικό που έφερε στη συνέχεια στο φως της δημοσιότητας, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αγγελίδης στην «Εφ.Συν».

Ειδικότερα, το βράδυ της Τετάρτης, 17 Φεβρουαρίου, 13 πρόσφυγες, πέντε άνδρες, πέντε γυναίκες και τρία παιδιά, έφτασαν με βάρκα από την Τουρκία στη Βόρεια Λέσβο. Όπως μεταδίδεται, κατευθύνθηκαν στην πλησιέστερη δομή υποδοχής, αυτήν στα Μεγάλα Θέρμα, ακολουθώντας τη συμβουλή της οργάνωσης Aegean Boat Report, από την οποία ζήτησαν βοήθεια κάνοντας από τις 8.03 μ.μ. έως τις 8.18 μ.μ. τρεις αναπάντητες κλήσεις μέσω της εφαρμογής whatsapp, στέλνοντας πέντε σύντομα ηχητικά μηνύματα και εντέλει το γεωγραφικό τους στίγμα, σύμφωνα με το υλικό που έθεσε στη διάθεση της εφημερίδας η οργάνωση.

Μία ώρα αργότερα, οι πρόσφυγες έστειλαν στην οργάνωση το γεωγραφικό τους στίγμα, που τους δείχνει να βρίσκονται στην τοποθεσία της δομής, και ύστερα από ένα λεπτό δυο ηχητικά μηνύματα: «Είμαστε μέσα στο καμπ. Αλλά λένε “θα πάτε για τεστ κορονοϊού τώρα, έρχεται λεωφορείο και θα πάτε για τεστ κορονοϊού”, αλλά δεν ξέρουμε πού θα πάμε».

Όπως μεταδίδει η οργάνωση, από μαρτυρίες προκύπτει ότι η αστυνομία ερωτήθηκε κατά την αποχώρηση των 13, πού τους πάνε, και πήραν την απάντηση ότι τους πάνε για τεστ κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Aegean Boat Report, στις 10.36 η ομάδα των νεοφερμένων έστειλαν στην οργάνωση νέο γεωγραφικό στίγμα που τους δείχνει δυτικά της δομής, σε σημείο δίπλα στον δρόμο, εκεί όπου η οργάνωση επιβεβαίωσε από μαρτυρίες ντόπιων ότι βρίσκεται ένα κοντέινερ που το χρησιμοποιεί κατά καιρούς η αστυνομία.

Ακολούθησε βίντεο που τους απεικονίζει στριμογμένους, ενώ το επόμενο ηχητικό μήνυμα καταγράφεται στη 1.27 μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 17 Φεβρουαρίου, προς Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου: «Ναι, κύριε, Μας είπαν “θα πάτε πίσω στην Τουρκία”. Και παίρνουν πολλά κινητά, τις τσάντες, όλα, πολλά κινητά και τσάντες, όλα». Δυο λεπτά μετά, οι πρόσφυγες στέλνουν βίντεο με τους ίδιους στριμωγμένους μέσα σε φουσκωτή σχεδία τύπου liferaft, με τα παιδιά στην αγκαλιά τυλιγμένα σε μπουφάν.

Όπως αναφέρουν τα θύματα σε αναλυτική συνέντευξη με την οργάνωση, ένας από τους δύο αστυνομικούς που βρίσκονταν σε υπηρεσία στα Μεγάλα Θέρμα τούς συνόδεψε σε απόσταση περίπου 15 λεπτά με τα πόδια μέχρι το κοντέινερ, όπου υποτίθεται ότι θα έκαναν το τεστ κορονοϊού. Περίμεναν μισή ώρα απέξω, μέχρι που ήρθε άλλος αστυνομικός που είχε τα κλειδιά του κοντέινερ. Τους κλείδωσαν και έφυγαν.

Στη συνέχεια, έφτασαν με βαν σκούρου χρώματος τέσσερις ένστολοι με καλυμμένα τα πρόσωπα και κλομπ. Αρχισαν να χτυπούν πάτωμα και τοίχους, ζήτησαν με άγριο τρόπο από τους πρόσφυγες να σηκωθούν, τους έκαναν σωματική έρευνα, με ιδιαίτερα ανάρμοστο τρόπο στις γυναίκες, και τους πήραν τσάντες, χρήματα και κινητά, εκτός από κάποια κινητά που είχαν παραπέσει.

Από εκεί έφτασαν σε κάποιο Λιμάνι και τους έβαλαν με τη βία σε γκρι φουσκωτό, σαν τα διασωστικά φουσκωτά που χρησιμοποιεί το Λιμενικό, και έφυγε με μεγάλη ταχύτητα, συνοδεία τριών λιμενικών και ενός οδηγού. Στα ανοιχτά τους έβαλαν στις γνωστές πορτοκαλί σχεδίες, ενώ μετά από ώρες τους πρόσφυγες διέσωσε το τουρκικό λιμενικό.

Διαβάστε ολόκληρο το περιστατικό

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις