Καθαρίστριες ΥΠΟΙΚ: Να μετατραπούν οι συμβάσεις μας σε Αορίστου Χρόνου. Όχι στην απόλυσή μας

Σε ανάρτησή του, στις 3 Φλεβάρη 2021, το ErgasiaNET είχε γράψει για τις δεκάδες καθαρίστριες, με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις και εργασία μέχρι και είκοσι χρόνων, του υπουργείου Οικονομικών, που πετάγονται στο δρόμο και στην ανεργία, εξαιτίας των προσωρινών αποτελεσμάτων της Ανακοίνωσης ΣΟΧ 1/2020, που αφορά στη σύναψη σύμβασης εργασίας Ορισμένου χρόνου για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι συμβάσεις των καθαριστριών λήγουν στις 31 Μαρτίου 2021 (εδώ αναλυτικότερα).

Σε συνέχεια του θέματος, δημοσιεύουμε το δελτίο Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβασιούχων Καθαριστριών/στών του υπουργείου Οικονομικών, μέσω του οποίου ζητούν τη μονιμοποίησή τους, και συγκεκριμένα τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε Αορίστου Χρόνου. Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα, το οποίο στηρίζει το ΜΕΤΑ και δηλώνει αλληλέγγυο στις συναδέλφισσες, καθώς οι εργαζόμενες καλύπτουν αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες του υπουργείου Οικονομικών.

Και σε περίπτωση που κάποιος κάνει λόγο για απαγόρευση μονιμοποίησής τους από την παράγραφο 8 του Άρθρου 103 του Συντάγματος, υπάρχει η πρόσφατη υπ’ αριθ. C-760/18/11-2-2021 απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, που καταρρίπτει τον έωλο και ψευδή ισχυρισμό του. Σύμφωνα με αυτήν που άνοιξε το δρόμο για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και η οποία εκδόθηκε, κατόπιν σχετικού προδικαστικού ερωτήματος του Πρωτοδικείου Λασιθίου, η Οδηγία 1999/70/ΕΚ που αφορά και σε μονιμοποίηση συμβασιούχων, με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε Αορίστου Χρόνου, είναι πάνω από το συγκεκριμένο Άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος και τις επιταγές του (εδώ περισσότερα).


Συντονιστική Επιτροπή
Συμβασιούχων Καθαριστριών/στών του υπουργείου Οικονομικών

Είμαστε 100 καθαρίστριες και καθαριστές, εργαζόμενοι σε όλες τις υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών σε όλη την Ελλάδα που δουλεύουμε εδώ και χρόνια, στην αρχή με συμβάσεις έργου και τα τελευταία χρόνια με συνεχείς 18μηνες συμβάσεις. Είμαστε στην συντριπτική μας πλειοψηφία γυναίκες και μάλιστα σε ηλικίες κοντά στην σύνταξη.

Αυτές τις μέρες λήγουν οι συμβάσεις μας και μας πετάνε στον δρόμο, εν μέσω Πανδημίας και ενώ έχουμε σηκώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια το βάρος όχι μόνο του καθαρισμού στις υπηρεσίες που απασχολούμαστε αλλά και βοηθώντας ακόμα και σε αντικείμενα άσχετα με την ειδικότητά μας.

100 γυναίκες βρισκόμαστε μπροστά στην ανεργία και την ανέχεια, την ίδια ώρα που η χώρα μας περνάει όπως και όλος ο πλανήτης, μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που κάνει ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη της παρουσίας μας στις υπηρεσίες που απασχολούμαστε, αλλά και κάνει σχεδόν αδύνατη την εύρεση άλλης εργασίας.

Είμαστε εργαζόμενοι που μένουμε εδώ και χρόνια όμηροι όλων των κυβερνήσεων, αφού παραμένουμε συμβασιούχοι ενώ καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες όλων των υπηρεσιών του Υπ. Οικονομικών, και αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από το γεγονός ότι δουλεύουμε στις ίδιες υπηρεσίες για χρόνια (κάποιες από μας μέχρι και 20 χρόνια), αλλά και από το γεγονός ότι η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία ζητάει από τις υπηρεσίες του Υπουργείου να «προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να καλύψουν σε μόνιμη βάση τις ανάγκες τους σε καθαριότητα, από ιδιωτικά συνεργεία».

Απαιτούμε την μετατροπή των συμβάσεών μας σε ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, και δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωσή μας.

10-2-2021
Εκ της Συντονιστικής Επιτροπής