31.8 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

ΜΕΤΑ: Εσείς φταίτε, κ. Χατζηδάκη, και οι όμοιοί σας για την ταλαιπωρία των συνταξιούχων

Πρόσφατα

Ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, αυτός που ξεπούλησε σε ιδιώτες την «Ολυμπιακή», έναντι πινακίου φακής, αυτός που οδήγησε τη ΔΕΗ σε τεράστιες απώλειες μεριδίου αγοράς, στο όνομα του ελευθέρου ανταγωνισμού, βρήκε επιτέλους «τις πταίει» και για το πρόβλημα με τις αιτήσεις των εκκρεμών συντάξεων του ΕΦΚΑ, που καθυστερούν να διεκπεραιωθούν 2 και 3 χρόνια: φταίνε, λοιπόν, οι «γραφειοκράτες» εργαζόμενοι.

Βλέποντας τον εαυτό του στον καθρέπτη, αναφώνησε: «Ένα κράτος που καθυστερεί για 2, 3, 4 χρόνια να δώσει συντάξεις, δεν δικαιούται να βγάζει γλώσσα στους ασφαλισμένους και να τους περνά από 40 κόσκινα μέχρι να τους δώσει έστω μια προσωρινή ενίσχυση. Το ξεκαθαρίζω για να το ακούνε και κάποιοι γραφειοκράτες. Το θέμα των συντάξεων θα λυθεί».

Ως πότε θα νομίζουν ότι απευθύνονται σε «ιθαγενείς»; Πιστεύει ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ότι «θα καταπιούν αμάσητο» εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι το νέο μοτίβο που προσπαθεί να περάσει, ότι δηλαδή για την καθυστέρηση απονομής συντάξεων φταίνε οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ και η «ατομική ευθύνη» τους, και όχι οι κυβερνήσεις και οι αποφάσεις τους, τις οποίες καλούνται να υλοποιήσουν κάθε φορά; Όπως, ισχυριζόταν ότι έφταιγαν στην Ολυμπιακή και στη ΔΕΗ, από εκεί που πέρασε δηλαδή, προκειμένου να τις δυσφημίσει και να τις ιδιωτικοποιήσει «μπιρ παρά»;

Κατά τον υπουργό, λοιπόν, φταίνε οι «γραφειοκράτες» εργαζόμενοι που:

1) Προσπαθούν να βγάλουν άκρη μέσα από έναν κυκεώνα αντιφατικών διατάξεων, αλληλοσυγκρουόμενων κανόνων, μεταβατικών μέτρων, αλληλοεπικαλυπτόμενων πληροφοριακών συστημάτων.

2) Καλούνται να αυτοσχεδιάσουν για να συμμαζέψουν το οργανωτικό χάος που προκάλεσε η σπουδή των τελευταίων κυβερνήσεων να ενοποιήσουν, για τα μάτια του κόσμου και της τρόικας, πλήθος ανομοιογενών ταμείων, χωρίς σχέδιο, πόρους, το αναγκαίο προσωπικό μέσα από μόνιμες προσλήψεις και όχι «μπαλώματα» και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Κι όλα τα παραπάνω μόνο και μόνο για τη βαρύγδουπη ταμπέλα e-ΕΦΚΑ…

3) Μετακινούνται από Υπηρεσία σε Υπηρεσία, ανάλογα με τις ανάγκες, που δουλεύουν σε απάνθρωπες συνθήκες, πότε χωρίς θέρμανση, πότε χωρίς κλιματισμό, χωρίς καθαριότητα, τα οποία ουκ ολίγες φορές έχουν πληρώσει από την τσέπη τους. Έφτασαν τα πράγματα στο μη παρέκει για να φανεί ως μάννα εξ ουρανού η ιδιωτικοποίηση και ο διορισμός «project manager»!

4) Οι διορισμένες από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία διοικήσεις των Ταμείων δεν έλαβαν κανένα πραγματικό μέτρο για την απλούστευση των διαδικασιών, τη στελέχωση των Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, την κατάρτιση σχεδίου, την κινητοποίηση και αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού του ΕΦΚΑ.

5) Οι πολιτικές ηγεσίες, αντί να σκύψουν στο πρόβλημα και να παρέχουν την υποστήριξη που απαιτούσαν οι εργαζόμενοι, επισημαίνοντας εδώ και χρόνια την παθογένεια, αρκούνταν σε συνεντεύξεις στα πρωινάδικα και σε υποσχέσεις για ψηφιακές συντάξεις.

Για το ΜΕΤΑ, τους εργαζομένους, τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους είναι ξεκάθαρο «τις πταίει», και σίγουρα δεν είναι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ. Η ευθύνη έχει «ονοματεπώνυμο» και ξεκινά από όλους εκείνους που απομειώνουν εδώ και χρόνια τη σημασία της κοινωνικής ασφάλισης, αφαιρούν πόρους από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα (βλ. μείωση ασφαλιστικών εισφορών), προετοιμάζουν το έδαφος για να «αξιοποιηθούν» οι αποταμιεύσεις των εργαζόμενων στην ιδιωτική ασφάλιση (βλ. μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης σε καθαρά κεφαλαιοποιητικό σύστημα), που αφήνουν τον ΕΦΚΑ εδώ και χρόνια χωρίς εργαζομένους και πόρους – ανάμεσα σε αυτούς, ο προκάτοχός του στο υπουργείο, ο ίδιος, η κυβέρνηση της ΝΔ.

Φταίνε όλοι αυτοί, λοιπόν, που στο τέλος έχουν και αυθάδεια να μας ζητούν και τα ρέστα. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα χαλάσουν τα σχέδια του φερέλπιδος υπουργού, κ. Κωστή Χατζηδάκη.


13 Φλεβάρη 2021
Από το ΜΕΤΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις