ΜΕΤΑ: Όχι στο νομοσχέδιο των ταξικών φραγμών και της καταστολής

Tο ΜΕΤΑ καλεί όλους και όλες να δώσουν δυναμικό «παρών» στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται, την Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021, σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, η κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη, στα Προπύλαια, στη 1μμ.

Το νομοσχέδιο – έκτρωμα που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία, στη Βουλή, την Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021, εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο για την αντιδραστική αναδιάρθρωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Περιλαμβάνει ένα σύνολο τομών που δεν είναι ασφαλώς νέες, αλλά αποτελούν τους ευσεβείς πόθους όλων των νεοφιλελεύθερων «σταυροφόρων» της εκπαίδευσης, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Το νομοσχέδιο προωθείται για ψήφιση, εν μέσω πανδημίας και «lockdown», με περιορισμό μετακινήσεων και συναθροίσεων. Η κυβέρνηση κράτα κλειστά τα πανεπιστήμια εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, στην προσπάθειά της να ακυρώσει τις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων και να περιορίσει τις αντιστάσεις τους.

Οι αλλαγές που προωθούνται στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ οδηγούν σε σημαντική μείωση εισακτέων στα πανεπιστήμια, και μάλιστα από το επόμενο έτος. Πρόκειται για μια επιχείρηση νομιμοποίησης του εξοστρακισμού των πιο «αδύναμων» κοινωνικά μαθητών και για ένα «στένεμα» των διόδων προς τα ΑΕΙ, που «κλείνει το μάτι» στα λεγόμενα κολέγια, προσφέροντάς τους «στο πιάτο» έτοιμη πελατεία.

Οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συνδέονται με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων των κολεγίων και αποτελούν άλλο ένα σκληρό χτύπημα στα παιδιά των εργαζομένων, άνεργων και ευρύτερα των φτωχών λαϊκών οικογενειών. Τα παιδιά αυτά θέλουν να τα αποκλείσουν από την Ανώτατη Εκπαίδευση και τα οδηγήσουν στην «εξειδίκευση», στην «απλήρωτη μαθητεία», στις μεταγυμνασιακές σχολές κατάρτισης που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, υλοποιώντας το νόμο για την τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση.

Οι νέες παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης, με τη λεγόμενη «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής» (ΕΒΕ) και με το διπλό μηχανογραφικό περιορισμένων επιλογών δεν οδηγούν μόνο στη δραστική μείωση των εισακτέων, αλλά «στήνουν» λαιμητόμους για να πετύχουν την πολυπόθητη για αυτούς μείωση του μαθητικού πληθυσμού των γενικών λυκείων.

Η πρώτη κυβερνητική μεθόδευση αφορά στην περαιτέρω συρρίκνωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τη συγχώνευση ή και το λουκέτο και άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων, που πριμοδοτείται από τη δεύτερη μεθόδευση, που αφορά στη μείωση του αριθμού των εισακτέων με εργαλείο την ΕΒΕ. Η τρίτη μεθόδευση αφορά στην επαναφορά της «Τράπεζας Θεμάτων», η οποία, με τους κατάλληλους ελιγμούς στο βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, μπορεί να δημιουργήσει εκατόμβη απορριπτόμενων μαθητών και μαθητριών. Έχει προηγηθεί, επίσης, η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων στις ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιούνη και η θεσμοθέτηση μεγαλύτερων δυσκολιών για την προαγωγή και απόλυση των μαθητών.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι απλώς ένα ακόμη αυταρχικό νομοθέτημα και δεν αφορά μόνο στο χώρο της εκπαίδευσης. Αποτελεί μια ακόμη σημαντική τομή που προωθεί η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του -χουντικής έμπνευσης- νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων καθώς και του νόμου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Με τα μέτρα που περιλαμβάνει, η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλλει διά της βίας την πειθάρχηση και τη σιωπή του κινήματος της νεολαίας, που αποτελεί εδώ και δεκαετίες βασικό παράγοντα αμφισβήτησης των επιθετικών νεοφιλελεύθερων στρατηγικών έχοντας τη δυνατότητα να «μπολιάζει» το ευρύτερο κοινωνικό κίνημα με αγωνιστικές πρακτικές.

Η κυρία Κεραμέως επαναφέρει τη «δαμόκλειο σπάθη» των διαγραφών φοιτητών, που, ιδιαίτερα σήμερα, λόγω της υποβάθμισης των υποδομών και λειτουργιών των Δημόσιων Πανεπιστημίων, της ανεπαρκούς φοιτητικής μέριμνας αλλά και της οικονομικής πίεσης που αναγκάζει ολοένα και περισσότερους φοιτητές να εργάζονται, στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα πειθάρχησης και «σωφρονισμού».

Για άλλη μια φορά, έπειτα από τον αντισυνταγματικό νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και την αναστολή του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι», ο ακραίος αυταρχισμός της κυβέρνησης εκφράζεται με τη σύσταση ειδικού αστυνομικού σώματος, με πλήρη εξουσία δράσης μέσα στα πανεπιστήμια, καταλύοντας πλήρως το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Η κυβέρνηση, με τον ίδιο νόμο, τροποποιεί άρθρα του Ποινικού Κώδικα και χαρακτηρίζει σαν «έγκλημα» τις παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όργανα διοίκησης των ΑΕΙ αλλά και σε κάθε άλλο όργανο ΝΠΔΔ ή υπηρεσία, όπως, κινητοποιήσεις πολιτών και φορέων σε δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια.

Το νομοσχέδιο Κεραμέως αποτελεί κυρίαρχο μέτωπο αγώνα και αντίστασης για τη νεολαία, τους εργαζομένους και για ολόκληρη τη δημοκρατική κοινωνία. Την ίδια περίοδο, που, με απόλυτη κυβερνητική ευθύνη, πεθαίνουν συνάνθρωποί μας κατά εκατοντάδες εκτός ΜΕΘ, που το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία και σε όλες τις δομές υγείας δίνει τη μάχη κατά της πανδημίας, χωρίς την αναγκαία κρατική στήριξη, που η κοινωνία τσακίζεται από την ανεργία και τη φτώχεια, που μαθητές και φοιτητές έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και καλούνται να τα βγάλουν με τη φοίτησή τους, χωρίς τα αναγκαία μέσα αλλά… με «κουβερτούλα» από το σπίτι, η κυβέρνηση διαθέτει πακτωλό χρημάτων για να βάλει αστυνομία στις Σχολές και να ενισχύσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζομένους και τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για να ακυρωθούν τα κυβερνητικά σχέδια. Με ενότητα, μαζική μετωπική συστράτευση όλων των δυνάμεων, με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή, μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Το ΜΕΤΑ καλεί όλους και όλες να δώσουν δυναμικό «παρών» στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί, για την Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021, σε όλη τη χώραΚινητοποίηση Αθήνας: Προπύλαια, ώρα 1μμ.

.ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ,
ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΊΑΣ