4 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΑΣ Καισαριανής: Όχι στους συμβούλους και τους ιδιώτες. Μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των αναγκών του Δήμου

Πρόσφατα

Το κρίσιμο ζήτημα σήμερα όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι το θέμα της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνικής και της ραγδαίας εισόδου της στην παραγωγική διαδικασία της πληροφορικής, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, η παραγωγικότητα της εργασίας έχει ανέβει σημαντικά και ένας εργαζόμενος, σήμερα, παράγει σε μια μέρα ό,τι παρήγαγε σε μια εβδομάδα ή ένα μήνα. Και αντί να καρπωθεί το μερίδιο και ο εργαζόμενος απ’ αυτήν την διαδικασία, βλέπουμε ότι τα ωράρια εργασίας αυξάνονται, αντί να μειώνονται, ενώ οι συνθήκες εργασίας και οι μισθοί αλλάζουν δραματικά σε βάρος τους.

Στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ οι όποιες ανάγκες καλύπτονται με έκτακτο προσωπικό, αφού προσλήψεις για τις ανάγκες όλων των υπηρεσιών έχουν να γίνουν πάνω από 15-20 χρόνια. Ταυτόχρονα όλο και περισσότερα εργασίες και υπηρεσίες παραχωρούνται απευθείας σε ιδιώτες, σε Ανώνυμες Εταιρείες ή σε ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Το εργαλείο, με το οποίο προωθείται το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της συρρίκνωσης του Δημοσίου και των ΟΤΑ, είναι η έλλειψη προσωπικού. Οι Δήμαρχοι, αντί να απαιτήσουν προσλήψεις όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων, βολεύονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, γιατί έτσι αναπαράγουν τις πελατειακές σχέσεις εξάρτησης και εκχωρούν εύκολα αρμοδιότητες σε ιδιώτες. Μ’ αυτόν τον τρόπο, από τη μια μεριά καλύπτουν τις ανάγκες τους και από την άλλη αποκτούν χρηματοδότες, υποστηρικτές και βολεύουν ανθρώπους, σε θέσεις συμβούλων και επιστημονικών συνεργατών. Μέσω απευθείας αναθέσεων χρήματα δίνονται ή κάποιες εργασίες γίνονται ή τάχα γίνονται ή υπερτιμολογούνται για να πληρώνονται και οι υπεράριθμοι “ειδικοί” σύμβουλοι και συνεργάτες που πολλοί Δήμοι, όπως και ο δικό μας, διαθέτουν!

Σ’ αυτό γενικό κλίμα κινούνται τα πράγματα και στο Δήμο μας. “Αναβαθμίζεται” το site του Δήμου, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο βίντεο που προπαγανδίσουν το έργο και τις δραστηριότητες του Δήμου και του Δημάρχου και όλα αυτά, που θα μπορούσαν να γίνουν από την υπηρεσία της πληροφορικής, δίνονται σε ιδιώτες ή …σε συμβούλους, με απευθείας αναθέσεις για να αμοίβεται η απασχόλησή τους, για να ανεβάζουν τις φωτογραφίες και τα βίντεο που θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να το κάνει χωρίς κανένα κόστος!

Τελευταία μπήκε σε εφαρμογή και η αντικατάσταση του προγράμματος οικονομικής διαχείρισης. Δεν είναι στην πρόθεσή μας, ούτε θέλουμε να ασχοληθούμε με αυτό καθ’ αυτό το πρόγραμμα της οικονομικής διαχείρισης και τη χρησιμότητά του. Εκείνο που μας απασχολεί είναι ότι γίνεται αλλαγή του προγράμματος χωρίς να έχει ζητηθεί από την αρμόδια υπηρεσία και χωρίς, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, να υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του. Αντίθετα θα λέγαμε ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι καλούνται να μάθουν ένα καινούργιο πρόγραμμα, χωρίς να είναι αναγκαίο, ενώ και το κόστος αγοράς και συντήρησής του είναι πολύ μεγαλύτερο από το ισχύον ή την οποιαδήποτε αναβάθμισή του!

Το ερώτημα που τίθεται αβίαστα είναι: Γνωρίζουν καλύτερα οι σύμβουλοι και συμβουλάτορες του Δήμου ποιο είναι το συμφέρον των εργαζομένων και των υπηρεσιών του και πότε αυτό το αντελήφθησαν; Γιατί εμείς γνωρίζουμε ότι πριν ακόμα μάθουν τα ονόματα των υπαλλήλων είχαν δρομολογήσει την αντικατάσταση του προγράμματος. Γιατί λοιπόν τέτοια πρεμούρα να φέρουν κάποια άλλη εταιρεία;

Για ένα όμως να είναι σίγουροι ότι όλα κάποια στιγμή έρχονται στο φως!

Ως ΕΑΣ θεωρούμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει μην ανεχθούν τη μετατροπή τους σε υπαλλήλους των εταιρειών και των συμβούλων, να βάλουν φρένο σ’ αυτές τις πρακτικές και να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον του Δήμου και να διαφυλάξουν την ίδια την εργασία τους. Διεκδικούμε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού όλων των κατηγοριών και των ειδικοτήτων, αξιοποίηση όλων των εργαζομένων για τις δουλειές που έχουν προσληφθεί και αποστολή όλων των φακέλων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο για κρίσεις προϊσταμένων, για να σταματήσει το αλισβερίσι που ξεκίνησε εδώ και έξι χρόνια, των τοποθετήσεων δηλαδή των προϊσταμένων με ανάθεση από τους δημάρχους και όχι μετά από επιλογή τους από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Τέλος και πολύ σοβαρότερο σήμερα, είναι ότι θα πρέπει να σταματήσει η υποκρισία της Δημοτικής Αρχής, που βλέπει τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό να σταματούν στην είσοδο του δημαρχείου, με μια απλή θερμομέτρηση και να ασχοληθούν πολύ πιο σοβαρά. Στα περισσότερα γραφεία το προσωπικό εργάζεται δίπλα-δίπλα και η καθαριότητα δεν είναι η προσήκουσα με βάση τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Στην αδημονία τους μάλιστα για να αλλάξουν το πρόγραμμα οικονομικής διαχείρισης, παραβίασαν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Σε μέρες “σκληρού” lockdown, συνωστίζονταν υπάλληλοι του Δήμου και της ιδιωτικής εταιρείας, για να ενημερωθούν και να ενημερώσουν για το πρόγραμμα, γεγονός που αν δεν αντιδρούσαν εργαζόμενοι θα συνεχίζονταν και τις επόμενες μέρες, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία όλων.


8/2/2021
Από την ΕΑΣ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις