10.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Σύνταγμα, 6 Φλεβάρη: Συγκέντρωση για το δικαίωμα στις κινητοποιήσεις και ενάντια στα πρόστιμα

Εκατοντάδες μέλη εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων καθώς και πολιτικών φορέων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο καλέσματος της Επιτροπής Αλληλεγγύης σε διωκόμενους για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σωρεία διώξεων και προστίμων που έχουν επιβληθεί σε διαδηλωτές τους τελευταίους μήνες, αλλά και για την απαγόρευση -στην ουσία- των διεκδικητικών κινητοποιήσεων που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση.

Βίντεο από pandiera.gr

Για την κινητοποίηση κάλεσμα είχε απευθύνει και το ΜΕΤΑ, στο οποίο σημείωνε:

Το Σάββατο 6 Φλεβάρη, στο Σύνταγμα και ώρα 12μ., στη Θεσσαλονίκη (άγαλμα Βενιζέλου), στα Ιωάννινα (πλατεία Νομαρχίας) και σε άλλες πόλεις της χώρας, διοργανώνονται κινητοποιήσεις, με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών φορέων και εργατικών συλλογικοτήτων, κινηματικών και πολιτικών φορέων, ενάντια στην αστυνομοτρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ, με το πρόσχημα της «προστασία της δημόσιας υγείας». Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται με:

  • ωμή και απροκάλυπτη βία, με την παράλληλη εφαρμογή του χουντονόμου κατά των διαδηλώσεων και την άσκηση διώξεων από πλευράς κυβέρνησης κατά προέδρων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, όπως η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ,

  • απειλές, τρομοκρατία, πειθαρχικές και ποινικές διώξεις κατά συνδικαλιστών και εργαζομένων, σε περιφερειακό επίπεδο (διοικήσεις νοσοκομείων, δήμων, όπως του Αλίμου, Κύμης – Αλιβερίου κλπ) προκειμένου να σιωπήσει κάθε φωνή αντίστασης και κριτικής, και τέλος

  • την κατασκευή κατηγορητηρίων και κατά πολιτών, που τόλμησαν να διαφωνήσουν, να διαδηλώσουν ή… απλώς να περνάνε από το σημείο.

Η προσπάθεια… μετεξέλιξης του δόγματος «νόμος και τάξης» της ΝΔ σε «καταστολή και σιγή νεκροταφείου παντού», με την παράλληλη καλλιέργεια της «κουλτούρας του χαφιεδισμού», έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις 17 Νοέμβρη, επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και συνεχίστηκε, με τις συλλήψεις φεμινιστριών στις 25 Νοέμβρη, με την απεργία στις 26 Νοέμβρη, τις εκδηλώσεις μνήμης στις 6 Δεκέμβρη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Κορκονέα και τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών. Η επιβολή της αστυνομοτρομοκρατίας προωθείται και με το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, που προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και εκδηλώνεται και στις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, με την αστυνομία να σχηματίζει δικογραφίες για το μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στις 28 Γενάρη.

Ο στόχος της κυβέρνησης ξεκάθαρος: ποινικοποιεί την πολιτική σκέψη, τις διαδηλώσεις, την αλληλεγγύη, τις πολιτικές και κινηματικές δράσεις. Κι αυτό, γιατί θέλει να ξεχάσουμε με τη βία, να μη μιλάμε για τους 5.903 νεκρούς από κορονοϊό συμπολίτες μας (στοιχεία ΕΟΔΥ, 04-02-2021) για τους οποίους η κυβέρνηση και μόνον έχει την ευθύνη. Θέλει να συμβιβατούμε με τα αντεργατικά, και αντιδημοκρατικά μέτρα που έχει πάρει στη «ζούλα». Να τρομοκρατηθούμε και να μην αντιδράσουμε στα επόμενα που ετοιμάζει και που στοχεύουν στην -κυριολεκτικά- ισοπέδωση των όποιων εργασιακών, συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει.

Το ΜΕΤΑ, στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζει τους χιλιάδες διαδηλωτές και του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της 4ης Φλεβάρη, που δεν πτοήθηκαν από την αστυνοτρομοκρατία και τις απειλές της κυβέρνησης, και οι οποίοι διαδήλωσαν ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα για τα ΑΕΙ και κατά της κυβέρνησης, που συνεχίζει την εγκληματική πολιτική της στη διαχείριση της πανδημίας.

Τέλος, καλεί τα Συνδικάτα, τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τη νεολαία να δώσουν το «παρών», τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, στις νέες διαδηλώσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα, το Σάββατο 6 Φλεβάρη (στην Αθήνα, η συγκέντρωση είναι στο Σύνταγμα και ώρα 12μ) για το δικαίωμα στους αγώνες, ενάντια στις διώξεις και στα πρόστιμα. Τους καλεί να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές ελευθερίες, καθώς η μαζική αντίδραση εργαζομένων και λαού είναι η απάντηση απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να επιβάλλει ολοκληρωτικό καθεστώς. Αγωνιζόμαστε για:

– Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων και το σταμάτημα της ποινικοποίησης της πολιτικής, συνδικαλιστικής και κινηματικής δράσης.

– Διαγραφή των εξοντωτικών προστίμων και την απόσυρση όλων των κατηγοριών από τους συλληφθέντες.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Παρόμοια Άρθρα