1.7 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Αντί-Λογος: Κάλεσμα σε ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση – συνέλευση | Τετάρτη 10 Φλεβάρη

Με θέμα: «Το Υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ σε Καραντίνα»

Πρόσφατα

Έχει περάσει μεγάλο διάστημα που οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ παραμένουμε χωρίς φωνή. Χωρίς Γενικές Συνελεύσεις, χωρίς ενημέρωση από τις συνεδριάσεις των Συλλογικών μας Οργάνων. Με τα Συνδικάτα μας σε μόνιμη καραντίνα.

Εν μέσω της πανδημίας, παρακολουθούμε τις επιπτώσεις του επιτελικού χάους των εκατοντάδων Υπουργικών Αποφάσεων, ανακοινώσεων και δελτίων τύπου στη διάλυση της αγορά εργασίας. Παρακολουθούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να υλοποιεί σταθερά την πολιτική της για την υποτίμηση της αξίας της εργασίας.

Όλο αυτό το διάστημα, παρακολουθούμε, σχεδόν αμέτοχοι τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, τον περιορισμό δικαιωμάτων και ελευθεριών και τη συνεχή υποβάθμιση του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

– Η δήλωση των αναστολών των συμβάσεων εργασίας επί 10 μήνες μετά και όχι πριν την πραγματοποίηση τους είχε δημιουργήσει μια ζοφερή καθημερινότητα επισφάλειας σε πολλούς εργαζόμενους, οι οποίοι εργάζονται κανονικά και …στο τέλος του μήνα δηλώνονται σε αναστολή.

– Η υποδηλωμένη και απλήρωτη εργασία έχει γιγαντωθεί αφού συνεχίζεται η μη υποχρέωση δήλωσης των τροποποιήσεων στο Χρόνο Εργασίας.

– Η τηλεεργασία παραμένει χωρίς κανόνες και ρύθμιση, αποκλειστικά στο πεδίο του διευθυντικού δικαιώματος, σε μια περίοδο γενίκευσης της εφαρμογής της (δικαίωμα αποσύνδεσης –  χρονικά όρια εργασίας, παροχή εξοπλισμού, προστασία ιδιωτικής ζωής).

– Το 8ώρο (ρύθμιση του χρόνου εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες) και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες απειλούνται από σχέδιο νόμου που μηχανορραφεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων.

– Οι Επιθεωρητές Εργασίας δέχονται …προφορικές εντολές για πρόστιμα σε εργαζόμενους για μη τήρηση αποστάσεων και μη χρήση μάσκας, αντί για αποστολή σαφών οδηγιών σε εργοδότες, εργαζόμενους και επιθεωρητές για την προστασία όλων από τη διάδοση του κορωνοϊού, με ευθύνη του εργοδότη για την τήρηση τους.

– Κάθε μήνα σημειώνεται νέο ρεκόρ μετακλητών υπαλλήλων στο δημόσιο (3024, Δεκ 2020, apografi.gov.gr), τη στιγμή που οι δομές της δημόσιας υγείας είναι υποστελεχωμένες, στα σχολεία υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις εκπαιδευτικών ενώ και οι περισσότερες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ είναι υποστελεχωμένες και η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Την ίδια ώρα, ζητείται προφορικά να δοθούν σε άλλη Υπηρεσία του Δημοσίου οι αριθμοί των προσωπικών κινητών τηλεφώνων των Επιθεωρητών Εργασίας, για να καταχωρούν του πραγματοποιούμενους ελέγχους σε… άλλη μια πλατφόρμα!

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα, για να αποκτήσουμε ξανά φωνή, σας καλούμε, ως Αντι-Λογος, σε Ανοιχτή Συζήτηση – Συνέλευση την Τετάρτη 10/2/2021. Η συζήτηση αφορά μόνο συναδέλφους/συναδέλφισσες, θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom (δεν απαιτείται εγκατάσταση) στον παρακάτω σύνδεσμο (link):


https://us02web.zoom.us/j/81433234992?pwd=dnhsUGpEM25yT3R5VWR4Zi9tUFNPUT09

Meeting ID: 814 3323 4992

Passcode: 3eAY2p


Για να συζητήσουμε τα θέματα της εργασίας μας, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, να αναδείξουμε τα προβλήματα και να βρούμε τρόπους να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας για όλες και όλους. Η πρώτη αυτή συζήτηση προτείνουμε να αφορά κυρίως την υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Τέλος, αναρωτιόμαστε αν υπάρχει Σύλλογος Εργαζομένων στο Υπουργείο ή αν στα πλαίσια του επιτελικού κράτους και της κατάργησης δομών έχει συγχωνευτεί με την πολιτική ηγεσία…

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις